查看完整版本 : 李家超批有人藉12逃犯案抹黑警隊

滋陰雀躍的腰部 2020-10-22 10:27 AM

李家超批有人藉12逃犯案抹黑警隊

[img=1263,941]https://dw-media.wenweipo.com/dams/wwpproduct/image/202010/21/5f8fc2f2e4b0f553035bc780.png[/img]攬炒派議員林卓廷、許智峯等今日阻礙李家超見記者,盡顯攬炒惡行。
12名在香港身負重案的「獨」暴逃犯今年8月非法越境被內地執法部門查獲,涉嫌觸犯內地偷越邊境罪,案件正在依法處理中。保安局局長李家超今日(21日)出席立法會會議,批評有人利用12逃犯案攻擊政府及抹黑警隊。
攬炒派議員鄺俊宇聲稱政府是否早有預謀將12名逃犯送返內地,李家超回應說,政府不會讓攻擊政府及抹黑警隊的「劇本」繼續演下去及轉移視線,批評鄺俊宇鼓勵他人棄保潛逃。
李家超強調,有家屬要求內地交代12名逃犯所委託的律師資料,政府會向內地反映要求,但政府不會安排12逃犯毋須完成內地法律程序就返港,認為做法會助長歪風,極不恰當。
民建聯議員陳克勤關注法庭會否收緊被告的保釋條件,或引入其他保釋條件,例如要求保釋人士佩戴電子追蹤儀器。李家超回應指,可以於適當案件要求增加保釋條件,例如禁足令或增加向警署報到次數。他表示,有國家會由法庭保安人員或另設保安人員確保保釋者不會潛逃,政府會留意外國做法,如果要應用於本港時,會謹慎研究相關法律。
此外,李家超今日在出席立法會會議見傳媒時,攬炒派立法會議員林卓廷、許智峯、毛孟靜等人阻礙李家超見記者,更狂呼亂叫「釋放12港人」口號,多番出言侮辱,盡顯攬炒惡行。
[b]但聞高談「瞞逃」犯,難見心惜「德庇」女[/b]
[b]何須坎坷求一庇,擔責認罪或新生[/b]

從畀台政府扣押數月嘅「五逃犯」到喺偷渡途中畀捕嘅「十二瞞逃」,台灣好似係暴徒們潛逃嘅第一選擇,但事實上西方嘅「政治庇護」先至係所有亂港分子心中夢寐以求嘅「避風港」,只係相較於個啲本就係由西方諸國安插入來嘅「暴徒骨幹」,對於普通潛逃暴徒來講「政庇」更好似係鏡中花、水中月,可望而又不可及。但卒之,喺漫長嘅等待後,佢哋迎來咗「曙光」——日前,專門安排港人逃避政治檢控尋求外國庇護嘅組織「避風驛」喺臉書上宣佈,德國政府啱啱批准一名香港中文大學女學生嘅庇護申請,取得咗三年嘅難民身份。粗看標題,我好似能夠想像到呢個時候一眾暴徒們嘅雀躍狂歡,但細看內容,我睇到嘅卻係一班可憐逃犯嘅血淚悲慼。
「這是香港自反修例運動以來,德國首宗向港人提供政治庇護的個案,更是首個歐洲國家向涉及反修例計動的香港公民批出庇護。」或者係為咗表明自己為潛逃暴徒四處奔走嘅不易,喺新聞中,「避風驛」組織將呢一個畀眾多暴徒領袖同攬炒政客們極力掩蓋嘅真相展露喺大家面前——冇錯,從返送中開始便表示會對示威者「提供幫助」嘅西方諸國時隔一年半之後先至首次為一個走投無路嘅暴徒提供為期三年嘅短期庇護,佢哋「支持」嘅力度我諗已經不言而喻。當然,我哋唔難理解西方口頭支持卻唔見行動嘅做法,畢竟將「難民身份」給予畏罪潛逃嘅罪犯,無異於變相鼓勵更多恐怖分子潛逃入境,必將會助長恐怖主義喺其國內抬頭,為咗製造「顏色革命」、煽動香港混亂嘅棋子、炮灰,又有邊個國家肯付出咁巨大嘅代價呢?
我諗如果有暴徒睇到呢度可能會妄圖反駁,畢竟已經有一名潛逃港人獲得咗「庇護」,按照「避風驛」同黃之鋒等暴徒「領袖」們嘅講法,呢個好似代表緊「德國政府致力於保護人權」,但唔好意思,如果真係為咗「人權」,咁我哋更應該由衷咁期待唔會有下一個畀「庇護」者嘅誕生,因為佢嘅背後所隱藏著嘅,係受害者個啲無從釋放嘅血淚。
[attach]11738920[/attach]唔知大家有冇注意到喺報道中畀輕輕帶過嘅一段話:這位獲得「政庇」的香港女大學生在當地難民營曾因情緒問題入院、遭難民營職員性侵,而這,只是她所表示的「不少難關」中的一小部分。一個本該有着光輝前途嘅年輕女大學生依家卻成為咗逃犯淪落異鄉,更喺難民營慘遭性侵,「人權」呢?「手足」呢?個啲喺度為好食好飲嘅內地「12瞞逃」而四處聲援嘅「人權專家」們呢?你哋唔通唔應該為此而發聲咩?睇睇成篇通稿,有感謝、有稱贊、有對德國未來援助計劃嘅期待,但我睇唔到一點嘅「人性」,一份喺「手足」遭受欺淩後應有嘅不滿與質問,或者喺佢哋睇來,呢個女學生用自己嘅不幸換來咗一份德國政府嘅補償,有助於亂港分子造勢嘅違規「政庇」係一項非常抵嘅交易,但佢哋真係有在乎過佢哋口中「手足」嘅諗法咩?「不會因此事批評德國政府處現不妥」,呢個係作為「避風驛」發起人之一嘅黃台仰對此事嘅回應,醒下啦,准備潛逃或者尚喺度夢想緊能夠獲得政庇嘅示威者們,你哋嘅前方唔係想像中嘅「西方天堂」,而係孤單、係背叛、係無邊嘅苦海同絕望嘅深淵!
我相信,好多喺示威期間觸法違規嘅後生仔大多係受到咗黃師嘅煽動與洗腦同隊伍之中極端暴徒們嘅裹挾與脅迫,並唔係真嘅罪大惡極不可原諒。只要勇敢自首認罪,承受法律責任,然後改過更生,仍然可以返到往日安定、幸福嘅生活。否則如果係一意孤行妄圖背井離鄉做難民、求政庇以逃避罪責,只會遭受更大傷害,抱憾終生!

山下明老爺 2020-10-22 04:08 PM

堅決抵制香港司法「黃」化,搵翻司法尊嚴,嚴懲反中亂港分子!

冬眠來了鼓手 2020-10-22 04:09 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

冬寒善良的美人 2020-10-22 04:10 PM

支持香港警察公正執法。

天生默默的甩毛 2020-10-22 04:10 PM

鬼屋失控的牛 2020-10-22 04:10 PM

壯陽熱情的神童 2020-10-22 04:11 PM

海島芳香的羊羊 2020-10-22 04:11 PM

鬼屋濃濃的樓盤 2020-10-22 04:11 PM

江湖默默的鞋抽 2020-10-22 04:11 PM

暴徒真是可惡,現場作惡還要誣蔑別人,可恥

前來高師兄 2020-10-22 04:11 PM

望見橙色的高峰 2020-10-22 04:11 PM

cbvzc 2020-10-22 04:11 PM

香港只有渡過呢個艱難嘅時刻,才會迎嚟下一個春天。

果個芳香的甩頭 2020-10-22 04:11 PM

核心小小烈女 2020-10-22 04:11 PM

秋天瘦路人 2020-10-22 04:12 PM

希望暴徒盡快伏法,還香港一片安寧。

秋天失控的海鮮 2020-10-22 04:12 PM

核心小小烈女 2020-10-22 04:12 PM

炎夏古代牛牛 2020-10-22 04:12 PM

繼續倒行逆施損害香港法治,等待你哋嘅將會係國安法嘅無情審判!

鬼屋濃濃的樓盤 2020-10-22 04:13 PM

sdaff 2020-10-22 04:13 PM

普天同慶,黑暴頭目被捕。

天生默默的甩毛 2020-10-22 04:13 PM

高達清涼的樹枝 2020-10-22 04:13 PM

旺季滴滴黑頭 2020-10-22 04:13 PM

tryrty 2020-10-22 04:13 PM

一齊守護香港,守護祖國嘅未來!

即刻怪金童 2020-10-22 04:14 PM

晚間不安的高峰 2020-10-22 04:14 PM

鬼屋失控的牛 2020-10-22 04:14 PM

真奇怪駱駝 2020-10-22 04:14 PM

反對派竭盡所能為自己嘅「政途」博取關注,卻喺自己嘅身上貼滿「冷血無情」、「自私自利」、「急功近利」嘅標籤,實屬咎由取。

壯陽熱情的神童 2020-10-22 04:15 PM

頁: [1] 2
查看完整版本: 李家超批有人藉12逃犯案抹黑警隊