查看完整版本 : 邱騰華:防疫與恢復經濟活動需平衡

鬼屋永恆的碼頭 2020-10-23 02:06 PM

邱騰華:防疫與恢復經濟活動需平衡

商務及經濟發展局局長邱騰華今日(23日)出席旅發局活動致辭時表示,防疫與恢復經濟活動需要平衡,而疫情影響實體出行,「線上線下」的活動可彌補不足,形容「香港美酒佳餚巡禮」會是新起點。邱騰華還提到,未來數月,會繼續發掘新旅遊資源及景點,並會以設計元素「起動」灣仔及深水埗,亦會為景點引入科技元素,將景點舊貌同時呈現。
旅發局主席彭耀佳表示,隨着本港與新加坡推動「旅遊氣泡」,旅發局會研究推出優惠,吸引當地人來港消費。
[img]https://dw-media.wenweipo.com/dams/wwpproduct/image/202010/23/5f9265bae4b0f553035c5139.png[/img]

[align=center]抓機遇展未來不畏險阻[/align]
[align=center]享優勢促合作方得始終[/align]
[align=center][font=PMingLiU]摧傷雖多意愈厲,直與天地爭春回。[/font][align=left]——題記[/align]
[/align]
[align=right][font=PMingLiU][/font]
[font=PMingLiU]喬木亭亭倚蓋蒼,櫛風沐雨自擔當。[/font]2020[font=PMingLiU]年之於香港係驚心動魄[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]一年,之于香港市民係膽戰心驚[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]一年,之於港府又係「意猶未盡」[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]一年。呢一年,香港遭受[/font][font=PMingLiU]咗[/font][font=PMingLiU]新冠肺炎[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]接連荼毒,香港市民唔單面臨[/font][font=PMingLiU]咗[/font][font=PMingLiU]香港經濟[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]雪上加霜,更加係俾[/font][font=PMingLiU]黑暴曱甴折磨嘅[/font][font=PMingLiU]苦不堪言,[/font][font=PMingLiU]喺[/font][font=PMingLiU]潦倒動盪[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]無寧日之際,中央送來[/font][font=PMingLiU]咗[/font][font=PMingLiU]曙光、港府迎來[/font][font=PMingLiU]咗[/font][font=PMingLiU]朝陽、香港市民獲得[/font][font=PMingLiU]咗[/font][font=PMingLiU]安心,港區國安法[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]頒佈無疑係[/font][font=PMingLiU]達摩克裡斯之劍,高懸黑暴之首,直插曱甴內臟,[/font][font=PMingLiU]令原本囂張跋扈[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]狂妄之徒亂[/font][font=PMingLiU]咗[/font][font=PMingLiU]陣腳,失[/font][font=PMingLiU]咗[/font][font=PMingLiU]方寸,苦苦掙紮不得終、一意孤行不得還。而今,深圳特區成立四十周年之際,中央政府更加係為港區帶來政策傾斜、為香港注入優等血液,為香港民生傾注大好機遇,呢個機不可失[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]絕佳時機點可以俾白白浪費?呢個失之不再來[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]歷史機遇如何畀消磨流失?[/font]
[font=PMingLiU]雄關漫道真如鐵,而今邁步從頭越。昔日熙熙攘攘[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]香港街頭,依家卻冷冷清清,往常繁華正盛[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]港區生活,依家卻潦倒暗淡。呢樣[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]結果係港區動盪[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]政治局勢?係疫魔荼毒[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]無能為力?仲係香港市民坐以待斃[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]狂妄自大?香港中聯辦主任駱惠甯[/font][font=PMingLiU]喺[/font][font=PMingLiU]日前[/font][font=PMingLiU]喺[/font][font=PMingLiU]香港各界座談會上強調,香港要學會利用自身優勢,抓緊歷史機遇,不能坐以待斃[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]等,香港[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]未來等不得也等不起。香港社會要高度保持危機感,學會引進來[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]同時亦要懂得走出去,呢樣才係香港應有[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]姿態,係香港再出發[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]關鍵。習近平總書記[/font][font=PMingLiU]喺[/font][font=PMingLiU]深圳經濟特區建區[/font]40[font=PMingLiU]周年大會上[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]重要講話、做出[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]重要指示,唔單係對粵港澳大灣區[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]展望,更加係對香港利益傾斜[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]厚望,係對香港未來可期[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]信心。香港冇理由坐以待斃,香港更加冇藉口故步自封、錯失良機。「來而不可失者,時也;蹈而不可失者,機也。」為此,香港各界更加係窺到[/font][font=PMingLiU]咗[/font][font=PMingLiU]大灣區經濟圈中香港[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]獨特優勢,睇到[/font][font=PMingLiU]咗[/font][font=PMingLiU]港深呢兩個「雙引擎」[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]發展空間,各個摩拳擦掌,準備快速搭乘呢輛直通車,迅速回暖經濟、快速融入內地。港區政府早前提出[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]曾俾政治攬炒扼殺已久[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]數碼港計劃亦將重新快速啟用,為香港落後[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]科創局面力挽狂瀾,亦會為香港青年體系扭轉乾坤。[/font]
[font=PMingLiU]弱小同無知唔係生存[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]障礙,傲慢才係。一邊係激動人心[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]利好政策同躍躍欲試[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]香港各界,一邊卻係蠱惑蒙蔽、肆意煽動政治動盪[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]黑暴廢青。少年強則國強[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]至理名言,顯然俾香港[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]青年現狀畀廢除[/font][font=PMingLiU]咗[/font][font=PMingLiU]。唔願意走出去、唔願意睇世界[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]香港現狀[/font][font=PMingLiU],[/font][font=PMingLiU]造就[/font][font=PMingLiU]咗[/font][font=PMingLiU]內地青年[/font][font=PMingLiU]喺[/font][font=PMingLiU]高效努力、奮勇拼搏[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]時候,香港青年卻只係自顧自不可一世[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]破化家園、自廢前程。日前因涉嫌香港暴動而潛逃德國尋求庇護[/font][font=PMingLiU]嘅[/font]22[font=PMingLiU]歲香港女生,換來[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]唔係天堂般[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]伊甸園生活,而係淪落[/font]難民營苦捱11個月,甚至慘遭性侵[font=PMingLiU]嘅[/font]悲慘境遇。該女生曾為中大藝術系學生自幼品學兼優,學習小提琴,中學成績全級第一。原本擁有大好前程、似錦未來,依家卻係俾自己[font=PMingLiU]嘅[/font]狂妄傲慢、無知可悲落得個人人喊打、暗無天日[font=PMingLiU]嘅[/font]逃亡生活。呢一個個例亦係現狀,香港社會、港區青年、香港市民唯有痛下決心,走出虛無[font=PMingLiU]嘅[/font]政治泥沼,擺脫傲慢、放低卑微[font=PMingLiU]嘅[/font]偏見,才能放鬆手腳、摒棄固步自封,走出困境,抓住機遇,拓展空間,享受優勢,促成合作,再創輝煌。
[font=PMingLiU]金猴奮起千鈞棒,玉宇澄清萬裡埃。香港與深圳係隔河相望、唇齒相依[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]好兄弟。港區與內地更加係互惠互利、相得益彰[/font][font=PMingLiU]嘅[/font][font=PMingLiU]共同體,[/font][font=PMingLiU]喺[/font][font=PMingLiU]歷史機遇面前,香港應凝聚共識不退縮、心無旁騖勇出發,促合作展優勢創佳績![/font]
[font=PMingLiU][/font][/align]

[[i] 本帖最後由 鬼屋永恆的碼頭 於 2020-10-23 02:07 PM 編輯 [/i]]

巴士扁扁的美人 2020-10-23 03:05 PM

唔願意走出去、唔願意睇世界嘅香港現狀,造就咗內地青年喺高效努力、奮勇拼搏。

落漠原始的神童 2020-10-23 03:06 PM

抓機遇展未來不畏險阻,享優勢促合作方得始終。

春天異婆仔 2020-10-23 03:08 PM

[font=宋體]時代喺前進,機會唔會永遠留喺原地等待着我哋,要想把握好再出發嘅契機,我哋必須更積極地投身大灣區建設,融入時代發展大局。因為只有咁香港嘅未嚟才會有出路,我哋才能唔被時代淘汰![/font]

床上粉紅的結他 2020-10-23 03:08 PM

「來而不可失者,時也;蹈而不可失者,機也。」

無盡巧壽包 2020-10-23 03:08 PM

香港社會、港區青年、香港市民唯有痛下決心,走出虛無嘅政治泥沼,擺脫傲慢、放低卑微嘅偏見,才能放鬆手腳、摒棄固步自封,走出困境,抓住機遇,拓展空間,享受優勢,促成合作,再創輝煌。

廚房真屋 2020-10-23 03:09 PM

[font=宋體]香港必須保持「一國兩制」初心,盡快回歸到「一國兩制」嘅正軌,堅決排除政爭干擾,積極投身粵港澳大灣區建設,香港嘅聽日才會希望[/font]!

酒店污濁的盡頭 2020-10-23 03:09 PM

走出困境,抓住機遇,拓展空間,享受優勢,促成合作,再創輝煌。

果個平平盒子 2020-10-23 03:09 PM

[font=宋體]萬里風正,香港乘風破浪路上,招蠅惹蚊亂港垃圾,終究掃入歷史嘅垃圾箱。[/font]

核心宇宙的主題 2020-10-23 03:10 PM

香港與深圳係隔河相望、唇齒相依嘅好兄弟。

沉睡變出了貓奴 2020-10-23 03:11 PM

港區與內地更加係互惠互利、相得益彰嘅共同體。

廚房原始的心事 2020-10-23 03:12 PM

:smile_38::smile_38:港區與內地更加係互惠互利、相得益彰嘅共同體,喺歷史機遇面前,香港應凝聚共識不退縮、心無旁騖勇出發,促合作展優勢創佳績!

中午富有女俠 2020-10-23 03:13 PM

香港應凝聚共識不退縮、心無旁騖勇出發,促合作展優勢創佳績!

中秋純情的朋友 2020-10-23 03:14 PM

香港要學會利用自身優勢,抓緊歷史機遇,不能坐以待斃嘅等,香港嘅未來等不得也等不起。

地獄白滑的裙 2020-10-23 03:14 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

高大清涼的膠樽 2020-10-23 03:15 PM

無盡存在了白襪 2020-10-23 03:15 PM

[font=宋體]不論前方有多少困難,只要香港政府和祖國同心而行,就冇難以跨越嘅鴻溝,我哋每一個香港人始終相信、無比期待,香港創造更輝煌嘅未嚟就喺唔遠嘅聽日![/font]

江南深情的老闆 2020-10-23 03:15 PM

[font=宋體]對於依家嘅香港嚟講,復蘇經濟才系當務之急,融入國家發展大局才系大勢所趨。[/font]

樓上小主題 2020-10-23 03:16 PM

樹上巨大的救星 2020-10-23 03:16 PM

深海清涼的馬 2020-10-23 03:16 PM

[font=宋體]不論泛民派點攬炒破壞,也無法阻擋香港恢復穩定求發展嘅步伐。[/font]

前來粗俗的裙 2020-10-23 03:17 PM

前往不見了表姐 2020-10-23 03:17 PM

出入善良的湯圓 2020-10-23 03:17 PM

油站宇宙的膠袋 2020-10-23 03:17 PM

港深兩地一河相隔,形成互惠共贏嘅緊密聯繫

後天委屈的水果 2020-10-23 03:17 PM

西九冰凍的賤嘴 2020-10-23 03:17 PM

清晨貴重的裙 2020-10-23 03:17 PM

焦急粗野的神童 2020-10-23 03:18 PM

前期花色榴槤 2020-10-23 03:18 PM

團結合作,加快大灣區發展。 香港加油。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 邱騰華:防疫與恢復經濟活動需平衡