查看完整版本 : 立法會議員梁美芬 參與國家發展規劃 香港大有作為

寒冬浪漫的採購 2020-10-23 05:53 PM

立法會議員梁美芬 參與國家發展規劃 香港大有作為

香港文匯報訊(記者 黃書蘭)梁美芬立法會議員辦事處日前聯同西九新動力進行電話調查,顯示逾七成受訪者贊成特區政府推行強制全民新冠病毒檢測。西九新動力主席、經民聯立法會議員梁美芬昨日在記者會表示,為讓香港的民生、經濟重回正軌,特區政府應盡快引用《預防及控制疾病條例》賦予的權力,推行強制全民檢測,將隱形患者「清零」,方便與內地、澳門建立健康碼,及與更多國家展開「旅遊氣泡」。
為加強疫情防控,特區政府正研究推行強制新冠肺炎病毒檢測。梁美芬立法會議員辦事處日前聯同西九新動力進行「市民對全民強制檢測及健康碼看法」電話調查,共成功訪問4,552名18歲以上香港居民。結果顯示,73.5%受訪者贊成特區政府推行強制全民新冠病毒檢測,反對者僅8.6%;74.4%受訪者表示,倘健康碼需全民檢測配合,會贊成強制全民檢測,反對者僅9.2%。
同時,76.9%受訪者認為,若要求政府提供市民可負擔的檢測,費用應要免費才合理,12.2%人則認為300元至500元才合理,11%人認為500元至1,500元才合理。
梁美芬表示,雖然很多市民及中小企都希望香港盡快推出健康碼,但因目前本地確診個案尚未「清零」,內地都難以承擔疫情風險,仍未能與香港恢復通關。故此,特區政府應盡快推出強制全民新冠病毒檢測,以將隱形患者「清零」,才能斬斷社區傳播鏈,給予內地、澳門及疫情受控的國家都有信心與香港恢復往來。
[img]https://dw-media.wenweipo.com/dams/wwpproduct/image/202010/23/5f91f4f6e4b0f553035c3b10.jpg[/img]
中共中央政治局常務委員會昨日召開會議,聽取「十三五」規劃實施總結評估匯報。中共中央總書記習近平主持會議並發表重要講話。在「十三五」規劃中,中央大力支持香港保持繁榮穩定,讓香港推動創新、深化與內地合作提供堅實基礎。展望「十四五」規劃,香港應更積極融入國家發展大局、參與粵港澳大灣區建設,為國家應對錯綜複雜國際的新挑戰作出新貢獻,也為香港開拓更廣闊的發展空間。
「十三五」規劃的「港澳專章」提出,支持香港鞏固和提升國際金融、航運、貿易三大中心地位,強化全球離岸人民幣業務樞紐地位和國際資產管理中心功能,推動融資、商貿、物流、專業服務等向高端高增值方向發展;支持香港發展創新及科技事業,培育新興產業,以及建設亞太區國際法律及解決爭議服務中心。這些規劃已全部落實,進一步提升香港的固有優勢,更為香港創造發展新機遇。
例如在「十三五」期間,科技部推動了國家重點研發計劃對港澳開放,國家重點研發計劃基礎前沿類專項向港澳開放,國家自然科學基金優秀青年科學基金項目向港澳開放。粵港澳大灣區科技創新中心建設取得快速發展,粵港澳大灣區已進入全球創新集群前10位。如今創新發展已成為香港社會共識,特區政府、學術界、商界都認識到以創新帶動發展的必要性和迫切性,充分顯示「十三五」規劃對香港經濟、社會發展帶來重大的轉變。
「十三五」規劃實施順利,接下來自然要把精力集中部署、謀劃推動「十四五」規劃的發展。「十四五」是中國開啟全面建設社會主義現代化國家新征程的第一個五年,是邁進創新型國家前列的起步階段。香港同樣要緊跟國家發展步伐。日前深圳舉行的經濟特區建立40周年慶祝大會,習近平主席發表重要講話,其中多次提及創新,不僅是科技產業創新,更包涵發展思路和制度創新,這對香港未來五年發展具有重要的指導意義。
習主席指出,要豐富「一國兩制」事業發展新實踐,積極作為深入推進粵港澳大灣區建設,要抓住粵港澳大灣區建設重大歷史機遇,推動三地經濟運行的規則銜接、機制對接,促進人員、貨物等各類要素高效便捷流動,提升市場一體化水平,促進粵港澳青少年廣泛交往、全面交流、深度交融,增強對祖國的向心力。這些部署和要求,點出了香港未來發展的工作重心,為香港開創新局指明路向、提供答案。
當前正面臨世界百年未有之大變局,而在新冠肺炎疫情衝擊下,國際政經形勢更趨複雜,中國正構建以國內國際雙循環相互促進的新發展格局,釋放巨大市場潛力。滿足民眾對美好生活的需要,為中國經濟邁向高質量發展提供新動能,妥善應對世界政經形勢的風雲變幻。
新形勢需要新擔當、呼喚新作為。香港作為國際金融中心,擁有雄厚的科研實力,熟悉國際商業規則和運作,應該抓住粵港澳大灣區建設的重大歷史機遇,以創新思維推動與內地的規則銜接、機制對接,運用好自身優勢,在未來五年為國家發展大展身手,再創讓世界刮目相看的新奇跡。
[img]https://dw-media.wenweipo.com/dams/wwpproduct/image/202010/23/5f92649ae4b0f553035c50fb.jpeg?x-oss-process=image/resize,w_500[/img]
近日,港中大女生潛逃德國喺德國難民營裏遭遇到咗性侵並受到咗德國政府嘅庇護,取得為期三年德國難民身份一事喺香港引起滿城風雨。以黃臺仰為首嘅「帶路黨」卻公然表示「唔會批評德國政府」。但同香港目前鬧得沸沸揚揚局面形成鮮明對比嘅係,該事件喺德國幾乎冇引起絲毫波瀾,德媒關於該事件嘅報導更是少之又少,德國政客對於香港暴亂分子更是不聞不問,足以可見哩種事情喺德國早已經司空見慣,自始至終僅僅只係香港廢青自導自演嘅一場鬧劇罷了。
令人唏噓嘅係,香港熱血方剛嘅青年們,不但不熱衷於香港社會嘅建設卻總係誤以為西方嘅世界先係天堂,追隨西方潮流,推崇西方文化。但試問嗰啲真正去到西方嘅港人們,西方世界真如你哋常說嘅咁樣自由瀟灑?咁樣光彩亮麗?或許只有真正去體驗過當地民眾生活嘅人才能感覺到乜嘢先係人間地獄,才能夠認清香港執法部門其實一直謹守法律,香港才係佢哋真正嘅家園。或許係因為西方喺殖民時期喺香港經營嘅時間太耐喇,以至於多數香港人早已醉倒喺西方嘅溫柔鄉中,佢哋對於國際政治問題嘅觀點唔係人云亦云,就係表現為弱智。殊不知其偽善面具下實際就係一張陰險狡詐嘅醜惡嘴臉,隨時等待著機會將我哋一吞而下。
德英兩國為咗自身利益鼓吹庇護亂港分子,香港暴徒卻自以為是,想要將西方難民營視為佢哋度假嘅酒店,咁係何等嘅天真幼稚,愚昧無知。目前喺德嘅香港難民與第三世界國家嘅難民同住一個營地,幾百人嘅營地人員混雜居住,條件可想而知。我只想告訴嗰啲心存幻想嘅亂港之人,快覺醒吧,你哋口口聲聲想要嘅「人權」,你哋口口聲聲呼籲嘅「自由」,真嘅在此如願了嗎?快回頭吧,青年們,你哋大步向前所追逐嘅僅僅只係西方用陰謀製造出嘅幻象罷了。作為香港嘅年輕血液,此刻你哋所肩負嘅使命係全身心地投身到香港全方位嘅建設中來,帶領香港駛向美好嘅未來。
香港嘅年青們,回顧歷史,香港嘅經濟一直以來都十分發達,但受到黑暴和疫情嘅雙重打擊,香港嘅經濟迎來咗瓶頸期。從2019年6月12日修理風波開始,香港社會便陷入暴力動亂,法治、經濟、民生都受到嚴重破壞,有啲民眾甚至連生命安全都無法保障。喺日新月異嘅社會,你若果唔想辦法不斷進步,咁樣其他人就會追趕上來。但係一個社會若想要發展其前提係社會穩定,一個動盪嘅社會,談何良性經濟發展?近期粵港澳大灣區嘅經濟建設井然有序,喺大陸內地嘅政策支持之下,粵港澳大灣區將提供更多服務,相比美國以矽穀科技為主嘅三藩市灣區,以銀行和金融聞名嘅紐約灣區以及日本嘅重工業東京灣區,大灣區提供嘅條件更好,組合形式亦更加繁多,你可以喺一個小時嘅半徑範圍內乘坐高鐵到科技,銀行和金融, 重工業區。大灣區嘅經濟蒸蒸日上,哩個係我哋每一個香港人所期待嘅亦係我哋完成香港經濟復興嘅必經道路之一。
復興之路,大灣區日新月異,香港經濟上去了,最終獲利嘅係我哋全香港人。認清現實,睇清形勢,我哋要做自己嘅主人,而非任人操控嘅機器,任人宰割嘅羔羊。願我哋嘅香港終有一日能夠巨龍騰飛,篤定泰山!

逃避全世界人 2020-10-23 06:42 PM

蒙哂面害怕曝光正宗曱甴,咁威風就公開姓名編號委任証表揚一下。

倒影年華 2020-10-23 06:43 PM

想話俾全世界人聽,香港警甴幾噤恐怖!

萬家純情的鳳凰 2020-10-23 06:45 PM

感動中國一定得獎,咁先突顯公安化成就。

盛世流光 2020-10-23 06:47 PM

緊係支持,仲要國際廣傳添~

做快樂的女子 2020-10-23 06:47 PM

你要柒出地球,點會唔幫你一腳!

天生正妹頭 2020-10-23 06:49 PM

無14億聯署,唔好提呀⋯⋯

秋天貴重的碼頭 2020-10-23 06:50 PM

絕對支持香港有今日都係全靠班友,絕對要記一功⋯⋯就交俾國際評審一下班警察的往績

洛夏淒涼 2020-10-23 06:52 PM

贊成。屆時一定引起國際關注!

國民帥比 2020-10-23 06:53 PM

藍絲好多都唔識用電話上網。佢哋部電話只上wechat同youtube睇片。如果識就唔使之前篤鼻哥要walk-in

北緯二十一度 2020-10-23 06:53 PM

連樣都唔敢俾人見,提條L咩。

悲傷終結 2020-10-23 06:55 PM

太好了,沒有更好的方法可以讓更多人注意香港警察一年多以來的所作所為,真是要多謝何已完

刺眼的男人 2020-10-23 06:56 PM

應該是 佢自己 角逐

廚房默默的世界 2020-10-23 06:56 PM

今次好想支持

你既無心我便休 2020-10-23 06:58 PM

面就人地俾,

炎夏富有牛牛 2020-10-23 06:59 PM

Hahahahahahahaha,真係好佩服佢哋!

穩走感情路 2020-10-23 07:00 PM

真係唔怕笑大人個口

姊雨晨風 2020-10-23 07:03 PM

講完自己唔笑個吓先好野

海薄暮歸 2020-10-23 07:03 PM

比笑還是比嬲好,最好比天收

戮盡逆者 2020-10-23 07:03 PM

香港竟然荒謬到如此地步

門外奇怪湯圓 2020-10-23 07:06 PM

到時就指鹿為馬,混淆視聽,一直都是共產黨的作為。

南區遇獅子 2020-10-23 07:06 PM

哈哈!香港黑警柒出國際!

伴我多久 2020-10-23 07:07 PM

好呀,咪又等睇佢點柒出國際 ~~

早班車小夥 2020-10-23 07:08 PM

究竟有無羞恥心?成班都唔係人嚟!

農場中心的遊艇 2020-10-23 07:09 PM

咁痴都有,佢哋攞到和平獎,即是世界大戰開始啦!

依恋冰雪 2020-10-23 07:10 PM

睇下邊個挪威議員食中共茶禮而提名lol

呢個真富豪 2020-10-23 07:12 PM

reject 左佢個申請未

嘴角的櫻桃汁 2020-10-23 07:13 PM

提名後睇完資料~

帥飛一條街 2020-10-23 07:13 PM

ok~列入國際恐怖組織

公園可愛的樹枝 2020-10-23 07:15 PM

去拿孔子和平奬穩陣的
頁: [1] 2
查看完整版本: 立法會議員梁美芬 參與國家發展規劃 香港大有作為