查看完整版本 : 陳茂波指大規模強制病毒檢測屬「必不可少」防疫工具助重啟經濟

簡單陪絆 2020-10-26 09:56 PM

仲有三百萬冇做檢測, 唔收錢都唔做, 市民唔合作都冇辦法, 唯有等疫苗

小戲碼 2020-10-26 09:59 PM

就算隔絕外來輸入, 只要本土仲有不明源頭個案, 即係病毒仲存活都會一路延續傳播 因為呢隻中左可以完全無病徵, 可以傳開左幾代至有人發病被發現

清風雅 2020-10-26 09:59 PM

好多自私人不做檢測,到處散播老尾肺炎,所以必須要強制全民檢測才有效。

誰理這爛事 2020-10-26 10:01 PM

因為不是全港市民做檢測!有630萬人中有0.001%是帶菌者(63人),7日後約有441人。 估計再過七天,可能如英國一樣再封城。 這是泛民/黑護/假磚家的目的!他們最終是攬炒香港! 因此全民檢測前,社會必須先除黑護及黑磚家!

問相思 2020-10-26 10:01 PM

路係港人自己揀的, 仆街唔好喊  自己都唔盡一分力去普檢把社區的隱形帶菌者全部搵出來, 本地仍有隠形帶菌者在社區, 疫情只會沒完沒了

檸檬葉子 2020-10-26 10:02 PM

有全民檢測又唔去做, 死黃屍散播病毒

壹個擁抱 2020-10-26 10:05 PM

[quote]原帖由 [i]鬼冢鴉雲[/i] 於 2020-10-26 03:43 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=526821137&ptid=29503387][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
本地新型冠狀病毒肺炎疫情持續,連日仍有源頭未明個案,財政司司長陳茂波昨日(25日)提到,本港經濟已連續四個季度陷入萎縮,雖然商口出品及私人消費正逐步改善,惟失業率及就業不足率攀升,反映在社會暴力衝擊及疫情重創下的嚴峻境況。
要經濟重啟曙光,他認為若能恢復與內地的往來就可大幅回復生氣,但關鍵之處是需控制好本地疫情,令兩地人民安心,而針對不同範圍及目標群體的強制檢測,以至大規模強 ... [/quote]
今次真係比天收,
唔死到臨頭唔知為市民好,
全民檢測,政府做了很多功夫,
國內醫療隊都很辛苦,24小時不停做,
180萬市民都很合作,
其他的口中陰謀,
自以為是,
最終又咪係害死自己!
呢隻病毒,非同小可,
傳染性極高,隱蔽亦高,
變種快,半年已經變咗幾次,
昨晚已經話香港庫房只得番8千億,
原本1萬1千億,已經用了幾千億救市,
你哋攬抄香港,害的是你們親人性命,
害唔到政府,
睇吓世界各國,每日死幾多人,
各國現在只講確診幾多人,
都唔敢講死咗幾多人啦,
美國一早已經唔敢講,已知都死咗20萬人,
你哋香港人仲係到玩政治,
細菌戰係可以全軍覆末。

情話夢一場 2020-10-26 10:06 PM

始終有啲會檢測唔到,咁實際情況咪即係有會變成你嗰個方程式,一個檢測唔到再傳開曬,咁係唔係即係要每隔14日就禁足令一次,再全民全港強制檢測?

獨行蒗子 2020-10-26 10:07 PM

1. 全民強制檢測 2. 清除黑護/黑磚家! Why? 佢地正有計劃地危害港人性命!

殤落紅塵 2020-10-26 10:07 PM

攬炒損人害己,最大受害者就係香港市民!

酒話壆長 2020-10-26 10:08 PM

自從民主派搞街頭選舉之後, 幾個月都沒有好過 條路自己選, PK吾好哭

米熙曉夏 2020-10-26 10:08 PM

黑護禍港

難儘苼平 2020-10-26 10:09 PM

咁就好啦,應該唔關我哋事,應該鬧唔去檢測果啲人囉

小戲碼 2020-10-26 10:10 PM

[quote]原帖由 [i]鬼冢鴉雲[/i] 於 2020-10-26 03:43 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=526821137&ptid=29503387][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
本地新型冠狀病毒肺炎疫情持續,連日仍有源頭未明個案,財政司司長陳茂波昨日(25日)提到,本港經濟已連續四個季度陷入萎縮,雖然商口出品及私人消費正逐步改善,惟失業率及就業不足率攀升,反映在社會暴力衝擊及疫情重創下的嚴峻境況。
要經濟重啟曙光,他認為若能恢復與內地的往來就可大幅回復生氣,但關鍵之處是需控制好本地疫情,令兩地人民安心,而針對不同範圍及目標群體的強制檢測,以至大規模強 ... [/quote]
而家嘅外來輸入係講係機場已經截咗嘅確診,無入社區。
第3波嘅外來輸入係無驗就俾船員/飛機師通街走傳入社區,加上啲人違反戶外50人上限嘅限聚令兼非法集會令到疫情散開,邊同?
好似昨日報十幾單確診十找以為乜事咁大鑊?原來得3單本地。
咁今日廿幾單有幾多輸入幾多本地先?
你咁驚本地個案咁你有無去做檢測?

指上菁蕪 2020-10-26 10:11 PM

收又收唔緊 放又放唔盡 唔知想點 全港市民放鬆曬

盤中筍 2020-10-26 10:11 PM

檢完就一定清0,唔L好咁無知啦,除L非驗完閉關鎖港一年就有用

凡間委屈的神童 2020-10-26 10:12 PM

我相信大多數都是輸入性個案為主,都唔排除96非法遊行及集會聚眾所致(不明源頭個案)

涼城夢境 2020-10-26 10:12 PM

曱甴唔搞事,香港就冇事! 乜嘢係源頭,大家都明白!

彌巷歸途 2020-10-26 10:14 PM

唔肯做檢測又點可能會斷尾?大家繼續挨,睇下邊個死先

有捨有得 2020-10-26 10:14 PM

遊行前、已古到、遊行後大約一星期會反彈、如我所料、班人完全不理會其他人健康、自私精

真熱情的女俠 2020-10-26 10:15 PM

唔檢測果班最自私
頁: 1 [2]
查看完整版本: 陳茂波指大規模強制病毒檢測屬「必不可少」防疫工具助重啟經濟