查看完整版本 : 陳茂波指大規模強制病毒檢測屬「必不可少」防疫工具助重啟經濟

鬼冢鴉雲 2020-10-26 03:43 PM

陳茂波指大規模強制病毒檢測屬「必不可少」防疫工具助重啟經濟

[align=center][attach]11753991[/attach][/align]
本地新型冠狀病毒肺炎疫情持續,連日仍有源頭未明個案,財政司司長陳茂波昨日(25日)提到,本港經濟已連續四個季度陷入萎縮,雖然商口出品及私人消費正逐步改善,惟失業率及就業不足率攀升,反映在社會暴力衝擊及疫情重創下的嚴峻境況。
要經濟重啟曙光,他認為若能恢復與內地的往來就可大幅回復生氣,但關鍵之處是需控制好本地疫情,令兩地人民安心,而針對不同範圍及目標群體的強制檢測,以至大規模強制檢測是「必不可少」,可為恢復經濟活動、為緩減打工仔及企業經濟壓力創造條件。
陳茂波撰寫網誌時指出,本港經濟部份數據有所改善,如本港商品出口的跌幅已由五月份的7.4%收窄到八月份的2.3%,預計即將公布的九月份出口數字會呈可觀改善。私人消費已連跌四個季度,跌幅由去年下半年約3%,擴大到今年第二季的14.2%,但隨社交距離放寬,市民的消費表現正逐步改善。他指經濟已連續四個季度陷入萎縮,但若疫情持續受控,經濟收縮的壓力可望略為紓緩。
但他同時提到,本港七至九月份失業率上到6.4%的十六年來高位,同期就業不足率由1.2%升至3.8%。受疫情直接衝擊的零售、住宿及膳食服務業等消費及旅遊相關的行業,失業率更彈升0.8個百分點到11.7%。
陳茂波指要經濟再現曙光,方法之一是恢復本港與內地地的人員和商貿暢通往來,緊扣內地的「內循環」,那麼即使因「外循環」暫時受阻,經濟仍可大幅回復生氣。但較複雜及關鍵的是,要確保本地疫情受控,令兩地人民安心可隨意通行。他直指,政府已投入了逾三千億元推出多項支援措施,但這些援助難以長期持續,亦無法根本地解決問題。
陳續指,從這角度考慮,針對不同範圍、目標群體的強制檢測,以至是大規模強制檢測,是必不可少的防疫工具。他形容強制檢測不但有利於控制疫情,更是為恢復經濟活動、為緩減打工仔及企業經濟壓力創造條件。他稱有效管控疫情,徹底清理本地的感染個案,才能真正營造有利經濟恢復的環境。

[b]主動迎戰「危機」 不懼任何威脅  接入內地「引擎」 再創香港輝煌[/b]
新冠病毒嘅橫行本身就係一個難題,再加之由於疫情引發嘅經濟危機,更讓大多數國家嘅民眾對政府產生「牴觸心理」,由此,喺多個國家都「演變」出各種遊行示威活動,如何處理疫情防控同經濟發展、病毒傳播與國民日常生活嘅問題,已經變成各個政府嘅頭等難事。英美等西方國家由於領導人嘅無能,再加之黨派之間嘅互相推諉,已經喺「國家緊急狀態」中反覆「橫跳」多次,包括美國、巴西、波蘭等國家嘅元首亦曾感染上新冠病毒,咁樣一個全球大流行嘅疾病與人類從此共生嘅幾率已經無限增大,所有國家都不得不喺危機中找尋全新嘅「平衡」!
香港正喺第三波疫情嘅「餘威」同第四波疫情嘅預防中下足功夫,雖然比起感染者嘅絕對數量同因病而離世嘅患者數目,無法同某啲國家比較,但係每一個逝去嘅生命都係無辜且能夠避免嘅,政府亦正攞出具體嘅措施,保護每一位市民!生命權應當係人權嘅首位,唯有保護市民嘅身體康健,才能夠談論其他嘅權益,為此政府多次調整防疫手段,也先後幾次為市民提供免費嘅核酸檢測以安定人心,喺如今疫情防控正走向常態化嘅情況下,政府亦開始關注經濟領域嘅發展,先後多次發放抗疫基金,保證中小型企業同個體商戶嘅健康發展。根據財政司司長陳茂波所講說,香港第3季嘅經濟收緊幅度已經就首2季嘅9%平均跌幅有明顯改善,而隨著社交距離嘅放寬,不少市民增加出行及消費,私人消費正逐步改善。香港大有「觸底反彈」嘅良好趨勢!
特首林鄭月娥將喺近期進京,通過與有關部委嘅討論,獲得中央更大嘅支持,除此之外,林鄭月娥仲將喺返港之時到訪粵港澳大灣區,咁亦係無比積極嘅訊號!香港差嘅就係一個契機,能夠將以往過度依賴外貿嘅經濟模式轉變為「內外雙銷」,能夠積極融入內地嘅發展規劃,將香港納入更大嘅國家建設戰略體系中,隨著深圳改革開放四十周年嘅到來,中央釋放出多項深化改革嘅訊號,唔單止給予財政支持,更給予大量優惠嘅政策支持,毗鄰深圳嘅香港,將同樣獲利!中國作為少數能夠抗擊新冠病毒嘅國家,喺第三季度已經完成了經濟正增長嘅目標,喺2020年,中國亦被預測將成為世界上唯一經濟正增長嘅大國,「世界引擎」嘅稱號當之無愧!中國正制定一套以國內大循環為主體、國內國際雙迴圈相互促進嘅新發展格局,此時嘅香港就應主動加入「國內大循環」,發揮自身嘅金融特色,以「視窗」嘅形式向世界展現中國經濟嘅活力。
喺呢一年多以嚟,香港經歷咗好多「危機」,但無論係人為製造嘅矛盾,仲係天降嘅災難,都沒有阻擋香港前進嘅補發,亦正係咁樣千百般嘅磨礪,先至能鑄造一個有深厚底蘊同活力嘅香港!現如今,內地強勁嘅發展趨勢加之香港獨有嘅特色,如果能夠完美結合喺一齊,必定能產生奇效!屆時,香港將重現往日嘅輝煌,我哋所有人都將從中受益!

有捨有得 2020-10-26 09:21 PM

支持強制性做檢測。

饕餮少女 2020-10-26 09:21 PM

該好好想一想了:過去二十多年,每日抗爭,到底為香港爭取到什麼,又讓香港失去了多少?跟著泛民走,不但沒有爭取到任何民主,反而失去普選,迎來國安法,還把眾多手足送入大牢,這是陽光大道,還是死路一條呢?

崆絔 2020-10-26 09:22 PM

建議每人派多5000,有檢測,有,沒檢測,無及入獄!因為他們影響香港所有人及有機會傳染及影響所有入收入!公司或個人也要

涼城夢境 2020-10-26 09:25 PM

[quote]原帖由 [i]鬼冢鴉雲[/i] 於 2020-10-26 03:43 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=526821137&ptid=29503387][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
本地新型冠狀病毒肺炎疫情持續,連日仍有源頭未明個案,財政司司長陳茂波昨日(25日)提到,本港經濟已連續四個季度陷入萎縮,雖然商口出品及私人消費正逐步改善,惟失業率及就業不足率攀升,反映在社會暴力衝擊及疫情重創下的嚴峻境況。
要經濟重啟曙光,他認為若能恢復與內地的往來就可大幅回復生氣,但關鍵之處是需控制好本地疫情,令兩地人民安心,而針對不同範圍及目標群體的強制檢測,以至大規模強 ... [/quote]
不是大規模 。。 是全部 強制! 明白嗎。

彌巷歸途 2020-10-26 09:26 PM

開關了讓港黃蟲禍害大陸,得不償失,港毒

胖仔減重中。 2020-10-26 09:27 PM

垃圾庸才,無能狗官,與內地通關逼在眉捷,特衰政苦卻不停大量輸入境外病毒,殘害港人!

闔眼聽 2020-10-26 09:27 PM

你遣責馬面兒,何怕涼,梁狗超,個班叫市民唔好做檢測,嘅黑暴醫生專家先啦!

4D1384 2020-10-26 09:32 PM

祖國發展一日千里,要管理一個14億人口嘅國家非常之不容易,大家要一起努力做好自己嘅本份,讓國家發展得更好!

嗜酒詩人 2020-10-26 09:33 PM

若香港人繼續不自愛,繼續搞破壞不建設, 最終會好像港龍走向滅亡。 香港人自己好自為之了, 重新站起來,好好建設,合力抵抗黑暴罷。

凡間委屈的神童 2020-10-26 09:34 PM

[quote]原帖由 [i]饕餮少女[/i] 於 2020-10-26 09:21 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=526833582&ptid=29503387][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
該好好想一想了:過去二十多年,每日抗爭,到底為香港爭取到什麼,又讓香港失去了多少?跟著泛民走,不但沒有爭取到任何民主,反而失去普選,迎來國安法,還把眾多手足送入大牢,這是陽光大道,還是死路一條呢? [/quote]
今日香港年青人連自己國家都唔認,寧做狗,不建設,祇破壞,真係多很謝教屍,政棍一手一腳所做成架喇

臥龍桜 2020-10-26 09:34 PM

香港D青年人讀咁多書,思想點解咁邪惡,想自己國家亡,想做亡國奴?

漸行漸遠 2020-10-26 09:35 PM

全民撿測就屌 又支持自律檢測

38FBA4 2020-10-26 09:36 PM

若市民自律,有病徵就檢測及遵守防疫措施,可以阻止第四波疫情出現......

刀槍不入 2020-10-26 09:37 PM

上次有十幾廿日零確診, 稍為受控, 你又係咁出來提議政府放寬呢樣放寬嗰樣, 好喇, 放寬了就爆第三波, 現在稍緩又出來鳩噏, 袁國勇, 你放過香港市民啦, 疫情彈上彈落成年啦, 我哋好攰啦, 想學大陸咁恢復正常生活

拾柒惡魔 2020-10-26 09:39 PM

疫情期間,酒吧營業正是最最最不可取 飲多兩杯就興奮到口水花噴噴噴滿場飛,交杯換盞 仲邊記得有肺炎,要戴口罩,要抗疫呢回事丫

花貓喵 2020-10-26 09:40 PM

如果要到有病徵先至去檢測,就能防止出現第四波疫情,咁防疫法就真係必定出現第四波疫情就真。試問佢能否答下,一個無病徵嘅感染者,是否沒有傳染性?又可以再問,一個感染新冠肺炎的人,是否一定出現病徵?是否沒出現病徵就不會傳播新冠肺炎?根本無病徵的傳播者,才是疫情重難以消退的隱患,其實睇外國點樣不斷反覆就知道啦。

青絲繭 2020-10-26 09:42 PM

根本無用。政府唔隔離來港人仕。啲帶毒新來港周圍走,點驗都係有人中

真熱情的女俠 2020-10-26 09:46 PM

[quote]原帖由 [i]有捨有得[/i] 於 2020-10-26 09:21 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=526833558&ptid=29503387][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
支持強制性做檢測。 [/quote]
始終捉唔晒所有隱型帶菌者
香港人又唔合作全民檢測

久伴 2020-10-26 09:46 PM

隱形人一日不除,防疫功虧一簣

柳樹根 2020-10-26 09:46 PM

認同!!!一定要強制全民檢測!!!

真熱情的女俠 2020-10-26 09:47 PM

[quote]原帖由 [i]有捨有得[/i] 於 2020-10-26 09:21 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=526833558&ptid=29503387][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
支持強制性做檢測。 [/quote]
始終捉唔晒所有隱型帶菌者
香港人又唔合作全民檢測

半空會蝦米 2020-10-26 09:47 PM

香港應主動加入「國內大循環」

冬知らず 2020-10-26 09:48 PM

香港人自己攞嚟, 又話失業,又話裁員, 又話要開店,又要政府救, 免費全民檢測又唔合作, 大家攬炒囉。

攝氏度 2020-10-26 09:48 PM

疫情大幅反彈,政府太早放寬限聚,市民又點會咁聽話,再不收緊限聚,第四波好驚提早爆發。

小愚昧 2020-10-26 09:51 PM

邊有咁快,應該係第三波仲未斷尾

子曰人 2020-10-26 09:52 PM

唔全民檢測、根本不可能清零、反彈係正常嘅

純純美少女 2020-10-26 09:53 PM

香港做唔到清零, 只會反反覆覆一路落去

灑脫 2020-10-26 09:55 PM

[quote]原帖由 [i]鬼冢鴉雲[/i] 於 2020-10-26 03:43 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=526821137&ptid=29503387][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
要經濟重啟曙光,他認為若能恢復與內地的往來就可大幅回復生氣,但關鍵之處是需控制好本地疫情,令兩地人民安心,而針對不同範圍及目標群體的強制檢測,以至大規模強 ... [/quote]
大量輸入個案
代表有大量有病的人進入香港
而香港的檢疫是否滴水不漏?
有無測漏左,假陰性,放左個病人入社區?
還有那些豁免檢疫人士
有無守規矩不進入社區播毒?

手心裏啲話 2020-10-26 09:56 PM

應該係冇檢測果班繼續喺社區傳播中
頁: [1] 2
查看完整版本: 陳茂波指大規模強制病毒檢測屬「必不可少」防疫工具助重啟經濟