查看完整版本 : 議會監察細數攬炒派六宗罪

mxub 2020-10-27 11:01 AM

議會監察細數攬炒派六宗罪

罪行一
選舉捐贈間接成「政府資助」
王百羽收到「U Made This?」(UMT)450萬元服務價值的捐贈金額,基於選舉事務處將選舉捐贈已用作選舉用途並申報為選舉開支的金額亦會計算須付金額內,變相政府就無償「選舉捐贈」埋單

罪行二
評定捐贈價值成疑
「服務價值捐贈」應根據當時向公眾收取的最低價格而評定,惟協助王百羽的UMT過去未能證實曾以相同金額提供同樣服務,其評定捐贈價值與「服務價值捐贈」的準則成疑

罪行三
候選人與提供捐贈服務公司關係曖昧
沈旭暉曾指時任UMT創作總監陳梓謙「幾乎是王百羽競選經理」,而王百羽透過UMT巨額捐贈得到資助,或有私相授受之嫌

罪行四
天價開支斷估
由於顧問費、營運社交平台費、提供諮詢服務費等沒有實際定價,有關費用以「天價」申報,更涉多名參選人九成開支:王百羽佔92%(4494600元);巫堃泰佔93%(710000元)

罪行五
選舉廣告及開支隨意報
新界西候選人張可森申領5月「屯門社區網絡」存倉服務費,惟他在6月20才宣布參選

罪行六
違法「初選」要政府埋單
318萬的「初選」費用由52名候選人攤分並歸納在「選舉開支」,變相由政府埋單

賣港求利,攬炒議員毀港難恕
                                     視港為家,政府中央助港重生
      「對你嚟講,香港代表住啲乜?」係故土、係家園、係我哋未來將要生活嘅城市,更係我哋祖祖輩輩為之奮鬥嘅目標。我相信呢個係我哋絕大多數人心中嘅答案,但不幸嘅係並唔係所有人都係如此看待這座城市,至少對於攬炒派和暴徒們嚟講並非如此。
        一邊係喺參選時許諾過要為之奮鬥嘅香港市民,一邊係棄保潛逃被捕、依法接受法律審批嘅「十二瞞逃」,這兩者邊一項更為重要?我諗呢個問題不難回答,不過杏花邨區議員黃宜卻用佢自己嘅實際行動畀咗我哋一份不一樣嘅答案:臨海而建嘅杏花邨因環境優美一直係唔少港人夢想嘅家園,但部分樓宇因毗鄰交通樞紐而致使居民長期被噪音困擾。呢個並唔係一個難以解決嘅問題,早喺18年,政府相關部門就已經喺實地調研之後開具咗關於加建隔音屏障嘅「技術可行說明書」,但最終因攬炒派近年多番癱瘓議會,令基建進度始終停滯不前。市民們曾寄期望於新當選嘅「黃絲」區議員黃宜能夠打破困局,但佢哋迎來嘅卻係一次又一次嘅失望——從忙於霸佔業委會辦公室作為議員辦事處,到縱容暴徒喺屋苑範圍內張貼及噴寫亂港標語甚至包庇暴徒叫囂破壞,再到如今積極於杏花邨嘅「黃店」向市民派發寫上12逃犯嘅「透明卡」,黃宜很忙,忙於亂港、忙於煽暴、忙於爭權忙於擾民,但卻從來都沒有將一絲精力放喺本職工作之上。
        政治掛帥、鬥爭當先,喺「黃絲」區議員嘅「帶領」下,本來安定祥和嘅杏花邨被搞到烏煙瘴氣,呢個並非只係個按:違規濫用選民登記資料為自己宣傳嘅梁翊婷、參與會議毫無準備醜態百出,喺疫情最嚴重時期鼓動大家出行嘅陳梓維、為爭奪更多政治資源,屢屢提出荒誕言論嘅石景澄、以老賣老,「騎劫」區議會會議為做Show平臺嘅單仲偕……因呢班「黃絲」議員而受苦受難嘅受害者嘅又豈止杏花邨居民嘅420名居民?更何況立法會內嘅攬炒派議員之害甚至更勝於呢啲基層嘅「黃絲」區議員——僅以之前提到嘅加建隔音屏障工程為例,近五年來數百項相關專案規劃迄今只有八項進入施工階段!對於呢班亂港政客嚟講,香港代表住啲乜?係可以肆意妄為嘅樂園、係可以向西方換得名利嘅籌碼、係可以隨時拋棄嘅「舊鞋」,喺佢哋肆無忌憚「拉布」阻政之下,香港又豈有未來可言?
        作為土生土長嘅香港人,攬炒政客和禍港區議員們卻將政治鬥爭至於市民生活之上,難道這世間真係就穩唔到一群心繫香港發展和市民生活嘅愛港愛民政客嗎?答案當然係否定嘅。無論係四處奔走為香港尋找未來發展方向並謀取政策援助嘅林鄭,定係聚焦各項紓困政策、極力輔助嗰啲受疫情影響而瀕臨絕境商家們走出困境嘅建制政客,又或係面對詆毀、抹黑與辱罵無動於衷,始終堅持以世界最優秀警隊嘅精神風貌守護市民生命和財產安全嘅警隊以及喺各個方面都給予香港最充分嘅政策支持、幫助香港儘快融入大灣區整體、走向發展快車道嘅中央,佢哋都係我哋可以信賴嘅家人、朋友,也係值得我哋寄託期望嘅「守護神」與「靠山」,對佢哋嚟講,香港代表住啲乜?係故土、係家園,係佢哋竭盡全力助力其發展嘅城市,更係佢哋願意付出一切去守護嘅信仰!
        喺呢一年半以來,香港已經遭受咗太多不堪和折磨,喺政府和中央嘅努力之下,我哋正進入重拾昔日繁華嘅恢復期,我哋由衷咁期望歷史不再重演,期盼家園儘早撥雲見日重建明天。只要我哋上下團結一心眾志成城,緊跟港府各項保港措施、清除香港蛀蟲,香港定能恢復昔日輝煌,我哋嘅故土、我哋嘅家園、呢座我哋未來將要生活嘅城市,註定未來可期!

[[i] 本帖最後由 mxub 於 2020-10-27 11:02 AM 編輯 [/i]]

山下珍惜弟弟 2020-10-27 11:09 AM

我哋嘅故土、我哋嘅家園、呢座我哋未來將要生活嘅城市,註定未來可期!

春天深情的羔羊 2020-10-27 11:25 AM

[quote]原帖由 [i]mxub[/i] 於 2020-10-27 11:01 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=526851570&ptid=29504647][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
罪行一
王百羽收到「U Made This?」(UMT)450萬元服務價值的捐贈金額,基於選舉事務處將選舉捐贈已用作選舉用途並申報為選舉開支的金額亦會計算須付金額內,變相政府就無償「選舉捐贈」埋單

罪行二
評定捐贈價值成疑
「服務價值捐贈」應根據當時向公眾收取的最低價格而評定,惟協助王百羽的UMT過去未能證實曾以相同金額提供同樣服務,其評定捐贈價值與「服務 ... [/quote]
看清攬炒派面目,擁護港府。

超級怕樓奴 2020-10-27 12:13 PM

[font=宋體]讓香港社會經濟能得以恢復正軌。[/font]

電梯失控的鳳凰 2020-10-27 12:14 PM

[font=宋體]法治香港[/font][font=宋體]先[/font][font=宋體]係[/font][font=宋體]香港[/font][font=宋體]嘅[/font][font=宋體]最佳出路。[/font]

山下珍惜弟弟 2020-10-27 12:15 PM

香港始終係中國嘅一份子,香港與中國內部其他地區經濟真正融為一體,共同發展,才係進步嘅保障!

春天深情的羔羊 2020-10-27 12:15 PM

攬炒派毫無護港之心。

袋中怪異天才 2020-10-27 12:15 PM

[font=宋體]身負頑[/font][font=宋體]「[/font][font=宋體]疫[/font][font=宋體]」嘅[/font][font=宋體]港獨分子仍然堅持[/font][font=宋體]「[/font][font=宋體]帶病[/font][font=宋體]」[/font][font=宋體]禍港,但只要全體市民眾志攜手之下,任何黑霧頑[/font][font=宋體]「[/font][font=宋體]疫[/font][font=宋體]」[/font][font=宋體]都阻擋[/font][font=宋體]唔到[/font][font=宋體]香港連戰皆捷、風捲殘雲[/font][font=宋體]嘅[/font][font=宋體]堅定步履。[/font]

山下珍惜弟弟 2020-10-27 12:17 PM

山下珍惜弟弟 2020-10-27 12:18 PM

一邊係喺參選時許諾過要為之奮鬥嘅香港市民,一邊係棄保潛逃被捕、依法接受法律審批嘅「十二瞞逃」,這兩者邊一項更為重要?

後天污濁的名錶 2020-10-27 12:18 PM

亂港分子「卑顏奴膝」幻想脫港入歐似搖尾之犬;西方畫餅「雲端庇護」重現口蜜腹劍實多此一舉。

樹下一表姐 2020-10-27 12:19 PM

多行唔義必自斃。攬炒派「有破壞無建設」嘅亂港惡行,不僅破壞者香港嘅經濟發展和社會秩序,也荼毒着香港嘅青少年。

電梯失控的鳳凰 2020-10-27 12:19 PM

[font=宋體]有一些別[/font][font=宋體]有[/font][font=宋體]用心反對派打著法治[/font][font=宋體]嘅[/font][font=宋體]口號,卻[/font][font=宋體]在[/font][font=宋體]用[/font][font=宋體]「[/font][font=宋體]偽法律[/font][font=宋體]」嘅[/font][font=宋體]手段煽動造謠,[/font][font=宋體]喺香港[/font][font=宋體]製造暴力事端,意圖實施自己[/font][font=宋體]嘅[/font][font=宋體]政治願望。[/font]

樹下一表姐 2020-10-27 12:20 PM

[quote]原帖由 [i]mxub[/i] 於 2020-10-27 11:01 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=526851570&ptid=29504647][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
罪行一

罪行二
評定捐贈價值成疑
「服務價值捐贈」應根據當時向公眾收取的最低價格而評定,惟協助王百羽的UMT過去未能證實曾以相同金額提供同樣服務,其評定捐贈價值與「服務 ... [/quote]
嚴懲亂港分子。

山下珍惜弟弟 2020-10-27 12:20 PM

視港為家,政府中央助港重生

超級怕樓奴 2020-10-27 12:21 PM

[font=system-ui]香港市民絕不容許黑暴恐怖再次奪走我們期待已久的國興家睦與月明人圓。[/font]

山下珍惜弟弟 2020-10-27 12:22 PM

係可以肆意妄為嘅樂園、係可以向西方換得名利嘅籌碼、係可以隨時拋棄嘅「舊鞋」,喺佢哋肆無忌憚「拉布」阻政之下,香港又豈有未來可言?

袋中怪異天才 2020-10-27 12:22 PM

[font=宋體]配合政府[/font][font=宋體]策略,就[/font][font=宋體]係[/font][font=宋體]保護自己,保護家人。[/font]

A.Joan 2020-10-27 12:22 PM

西方並唔係亂港分子嘅「避風港」,反而係亂港分子鑒別何謂「民主、自由」嘅真戰場,個哋畀德國難民營職員性侵、最終獲得「難民身份」嘅港大22歲學生就係血嘅教訓,繼續執迷不悟,寄希望於英美無異於飛蛾赴火,自取滅亡。

樹下一表姐 2020-10-27 12:23 PM

罪在見利忘義、罪在無饜人心。

電梯失控的鳳凰 2020-10-27 12:23 PM

亂港反對勢力極端粉飾、美化亂港者「黑暴」行徑,煽動無知民眾反中作亂,不僅踐踏香港慨法治,更要毀掉香港慨繁華與穩定。

超級怕樓奴 2020-10-27 12:23 PM

[font=宋體]奉勸攬炒派,多行不義必自斃,再狡猾[/font][font=宋體]嘅[/font][font=宋體]狐狸都會露出尾巴,只要行[/font][font=宋體]「[/font][font=宋體]港獨[/font][font=宋體]」[/font][font=宋體]之舉,必受法律制裁[/font][font=宋體]。[/font]

萬家瘦朋友 2020-10-27 12:24 PM

名義上係為港發聲、抵制內地、對抗政府,背後嘅目的卻係為反華勢力做「先鋒」,打壓反制內地輿論導向,謀取政治漁利。

山下珍惜弟弟 2020-10-27 12:24 PM

作為土生土長嘅香港人,攬炒政客和禍港區議員們卻將政治鬥爭至於市民生活之上,

江湖疑惑的工人 2020-10-27 12:24 PM

電梯失控的鳳凰 2020-10-27 12:25 PM

[font=宋體]佢哋[/font][font=宋體]實施任何坑害香港市民[/font][font=宋體]嘅[/font][font=宋體]舉動無異於引火自焚。[/font]

萬家瘦朋友 2020-10-27 12:25 PM

罪行一

罪行二
評定捐贈價值成疑
攬炒派作繭自縛,最終必將為自己嘅惡行付出沉重嘅代價。

山下珍惜弟弟 2020-10-27 12:25 PM

喺呢一年半以來,香港已經遭受咗太多不堪和折磨,喺政府和中央嘅努力之下,我哋正進入重拾昔日繁華嘅恢復期,我哋由衷咁期望歷史不再重演,期盼家園儘早撥雲見日重建明天。

萬家瘦朋友 2020-10-27 12:26 PM

勾連買通西方敵對媒體對其採訪,以揭秘香港與大陸「勾當」為由,周旋喺各國反華政客身旁,盡顯「舔功」。

真加加速牛牛 2020-10-27 12:27 PM

會講係嗰啲暴力示威者或者講係黑衣暴徒。畢竟身為香港人、
頁: [1] 2
查看完整版本: 議會監察細數攬炒派六宗罪