查看完整版本 : 立法會通過成文法修例草案。

maryty 2020-10-27 02:57 PM

立法會通過成文法修例草案。

立法會三讀通過成文法修訂條例草案。條例將上訴庭部分司法覆核許可程序,由3名法官改由2名法官處理。
今年「五一」,堪稱近二十年嚟最冷清嘅「五一」假期,首次出現咗「零團來港」狀況,今年嘅十一黃金周同比去年人次暴跌99%,黃金周突變「冰河周」,使香港經濟雪上加霜。而某啲香港頑固仍然搞唔清狀況,以自我為中心,以為佢哋嘅城市比任何內地城市都更好、更優,對中國其他地方嘅快速發展不屑一顧,殊不知只有中國其他地方亦發展起來才係香港真正嘅依靠,香港始終係中國嘅一份子,香港與中國內部其他地區經濟真正融為一體,共同發展,才係進步嘅保障![img]https://image2.stheadline.com/f/1500p0/0x0/100/hd/34a7c54cb3d8d8d876063e6e2019086d/stheadline/inewsmedia/20201027/1407724_407498_20201027_content.jpg[/img]
今年5月1日,內地訪港旅客只有219人,比之去年嘅50萬人次,差距之大可謂令人瞠目結舌,每逢黃金周便火爆滿滿嘅香港,依家卻變成咗「冷水池」。10月1日至4日,內地訪港旅客合計只有658人,相比去年國慶期間入境香港嘅內地旅客累計約為67萬人次,同比暴跌99%;與2018年嘅150萬人次比更係令人「捶胸頓足、慘不忍睹」。今年前8個月,訪港旅客為354.1萬人次,同比下跌接近92%。唔單係旅遊業,香港依家可以話係「百業蕭條」。2020年前8個月合計嘅零售業總銷貨價值同比下跌30.2%。只2020年第一季度香港本地生產總值同比就下跌8.9%,儼然已經成為1974年第一季度有記錄以嚟最大嘅單季跌幅,4.2%嘅失業率更係創下9年嚟嘅新高,民生艱難可以想像![img]https://img.speakout.hk/articles/cover/20200814/4f032dd21c25be544268596d4a764ba5.jpeg!w728[/img]
即使係咁樣,香港人是否仲保持著高高在上嘅優越感?亞裡克斯·羅喺《一個被中國逆轉嘅世界》如此分析:啲香港人喺對待深圳崛起時嘅態度同好多美國人係一樣嘅。面對中國嘅發展,佢哋僥倖嘅認為中國靠嘅係假冒偽劣產品同盜竊知識產權,數據公司內部偽造嘅,佢哋更無法理解中國已經係世界上最大嘅經濟體嘅事實。喺依家疫情蔓延全球,全球經濟萎縮4.4%嘅情況下,中國將係世界主要經濟體中唯一保持正增長嘅國家,呢個事實將更有力咁證明中國已經強大起來啦 ,中國經濟已經發展起來啦 。裹啲自視甚高嘅人一次又一次嘅用 「呢組數據或嗰組數據有假」嚟「安慰」自己,呢種自我催眠遮蔽咗佢哋嘅眼睛,咁就將在發展嘅道路上停步不前!
25日,香港特區政府財政司司長陳茂波喺「恢復經濟嘅關鍵」文章中表明:香港當前經濟發展嘅態勢,香港嘅發展與內地密不可分,喺內地經濟恢復動力及香港嘅消費氣氛逐漸改善下,香港才能夠恢復真正經濟快速發展嘅環境!與此同時,香港政務司司長張建宗亦表示,香港即將站在新嘅歷史起點,香港要與深圳建立「雙城經濟」,共同推動兩地經濟繁榮!香港作為一個溝通中國同世界嘅橋樑,其發展契機離不開中國,只有喺中國發展嘅呢個大環境下,香港才能準確找到自己嘅定位。香港有良好嘅底蘊,儘管近年嚟俾各種「毒蟲」啃食,但「瘦死嘅駱駝比馬大」,一旦香港人民認識到自己嘅不足,齊心協力配合政府,咁香港發展將銳不可當!世界金融貿易中心,非香港莫屬![img]https://static.stheadline.com/stheadline/news_res/2020/10/24/735661/i_640x352_042041750.jpg[/img]
依家嘅香港千瘡百孔,裹啲「倔強」嘅頑固還要自私嘅固步自封嗎?要知道,冇高高在上、無懈可擊嘅本領而仍過於驕傲嘅人,其最終結果往往係一敗塗地!中國嘅發展亦係香港發展嘅契機,只有真正融入中國發展時代,利用好中國經濟發展嘅大平臺,掌握好自己嘅定位方向,才唔會畀呢個時代潮流淹沒!

3167 2020-10-27 03:10 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

天界龍 2020-10-27 03:12 PM

沙漏一樣 2020-10-27 03:12 PM

petercarter 2020-10-27 03:13 PM

盡相逢 2020-10-27 03:14 PM

冇妳冇夢 2020-10-27 03:15 PM

呆萌輕松熊 2020-10-27 03:15 PM

直覺 2020-10-27 03:16 PM

無人街角 2020-10-27 03:18 PM

南齋時 2020-10-27 03:20 PM

希望香港嘅泛民政客能及時醒悟,真正發揮泛民參政議政嘅政治功能,同心協力建設香港,令香港重新煥發生機同活力。

Smle 2020-10-27 03:20 PM

眉間意難了 2020-10-27 03:21 PM

GNGN1985 2020-10-27 03:22 PM

jasonli217 2020-10-27 03:22 PM

asrt661 2020-10-27 03:23 PM

flex1234 2020-10-27 03:23 PM

我哋好開心睇到香港社會喺政府嘅帶領下面臨重啟

酒中人 2020-10-27 03:24 PM

熱愛流浪﹏ 2020-10-27 03:24 PM

maryty 2020-10-27 03:25 PM

[quote]原帖由 [i]Smle[/i] 於 2020-10-27 03:20 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=526861630&ptid=29505035][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
攬炒黑暴禍害香港, 香港的悲哀悽慘就是有一班壞腦的泛民! [/quote]
悲哀!

膩橙味 2020-10-27 03:28 PM

夕陽追腳尖 2020-10-27 03:28 PM

辭攞 2020-10-27 03:29 PM

林間 2020-10-27 03:29 PM

走出固壁自封,學習深圳將智慧城市帶畀香港,呢才系香港再一次起飛嘅契機。

貴貴古代心事 2020-10-27 03:30 PM

急焦哈象棋 2020-10-27 03:30 PM

半夏義希望 2020-10-27 03:30 PM

農場巧心事 2020-10-27 03:31 PM

穩定嘅香港才能得到發展,團結一心為香港出力才是民眾應該做嘅事,香港民眾內部撕裂這種“親者恨,仇者快”嘅事,請不要再繼續下去了。

籠中哈樓盤 2020-10-27 03:31 PM

繁華世間 2020-10-27 03:32 PM

頁: [1] 2
查看完整版本: 立法會通過成文法修例草案。