查看完整版本 : 立法會議員何俊賢指出攬炒派乞美「制中」 政法界:涉違國安法應跟進

寒冬浪漫的採購 2020-10-27 05:51 PM

立法會議員何俊賢指出攬炒派乞美「制中」 政法界:涉違國安法應跟進

香港文匯報訊(記者 鄭治祖)攬炒派一再乞求外國勢力制裁香港和內地官員。目前被香港警方通緝、身處英國的英國駐港總領事館前職員鄭文傑及「港獨」分子、前「學生動源」成員劉康日前去信美國國務卿蓬佩奧,要求對方「關注」被深圳執法部門扣押的12名香港逃犯,及制裁更多中國官員。政法界人士昨日在接受香港文匯報訪問時表示,有關人等的行為已涉嫌叛國,違反了國家的國安法,香港執法部門應該積極跟進。
鄭文傑及劉康等發公開信予蓬佩奧,在毫無證據下指稱內地有關執法部門對十二名香港逃犯「嚴刑拷問」,乞求美國政府對中國官員實施「制裁」,以「挽救」在正被拘留的「12逃犯」,要令中國為「侵犯人權」付出沉重代價云云。
陳勇批兩人行為如「漢奸」
港區全國人大代表、新社聯理事長陳勇表示,鄭劉二人公然要求美國撐逃犯、「制裁」國家的官員,其行為明顯是漢奸所為,更涉嫌違反香港國安法。
他直言,現在已非「鴉片戰爭年代」,外國勢力不可能再任意欺負中國,希望執法部門嚴正執法,發出全球通緝令,緝拿這些賣國賊,要他們為自己的行為付上法律代價。
何俊賢:兩人屬「兩重違法」
民建聯立法會議員何俊賢指出,鄭劉二人涉違反香港國安法,已於今年7月底被特區政府通緝,目前正潛藏英國。為撈取政治資本,他們借「12逃犯」一事憑空想像、胡亂炒作,高調乞求美國「制裁」內地官員,以符合外國勢力打擊中國的劇本。有關行為不但違反香港國安法,更違反了國家的國安法,屬兩重違法,執法部門應採取適當行動。
馬恩國:公開信內容含挑釁性
香港法學交流基金會主席馬恩國認為,兩人已涉嫌違反香港國安法的勾結外國或者境外勢力危害國家安全罪。雖然兩人身處外國,不過,依照香港國安法第三十七條,就算在特區以外的犯罪,香港國安法同樣適用。
他批評,有關公開信內容充滿挑釁性,在目前中國內地與美國的緊張形勢下,以煽動手法企圖在政治層面傷害人民福祉,完全是叛國賊所為。
[img]https://dw-media.wenweipo.com/dams/wwpproduct/image/202010/21/5f8fc32ee4b0f553035bc78c.png?x-oss-process=image/resize,w_500[/img]
[align=left]「著草」臺灣失敗嘅12名香港逃犯,喺內地管轄水域畀內地執法機關拘捕後,亂港分子黃之鋒及朱凱廸等攬炒派及「港獨」分子持續炒作「12瞞逃」案,近日發起所謂聲援12名瞞逃者嘅「透明卡」活動。畀香港警方通緝、已經潛逃英國嘅英國駐港總領事館前職員鄭文傑及「港獨」分子劉康兩人23號聯名致信美國國務卿蓬佩奧,乞求美國拯救畀拘留嘅12名瞞逃者,及制裁更多嘅中國官員。鄭、劉二人公然為逃犯張目,目的係為咗抹黑內地同特區政府,為外國反華勢力打壓中國製造藉口。[/align]
[align=left]如果因為有政治勢力撐他們,內地部門就要放人,咁以後內地政府點樣實行管治?每一個違法犯罪者都要放,咁中國以至香港,會唔會有更多人犯罪?將心比心,美國亦好,英國亦好,相信佢哋都唔會希望外國幹預內政,既然己所不欲,又何必將自己嘅意志強加於人呢?[/align]
[align=left]好多國家、地區有人搞「聲援」12瞞逃,又借香港打擊中國;如果真係關心「被扣押」,之前有五個黑暴人士潛逃到臺灣,畀臺灣當局扣押,據悉除咗無律師、未通知家人外,外界連姓名以及畀扣押嘅地點都唔瞭解,不如攬炒派組織集會去聲援喺臺灣畀扣押嘅「手足」?以上鮮明嘅對比,足以揭露攬炒派以及外部勢力嘅「通病」:永遠都係雙重標準,只要涉及中國就千方百計、絞盡腦汁咁抹黑同污衊。[/align]
[align=left]半個世紀以來,美國喺世界各地自稱係「世界警察」,喺粗暴干涉他國內政嘅同時,仲標榜自己喺度維持世界秩序。美國經常抬舉一啲人渣為民主英雄、自由鬥士或學運社運明星,培植傀儡政權或政治代理人,支持武器、器材同大量資金與資源,然後隨便搵個藉口,以民主、自由、人權為名,鼓動搞事。[/align]
[align=left]同時西方主流媒體就會配合瘋狂起鬨造謠渲染煽動,睇可唔可以往動亂內戰嘅方向推進發展,越亂越好!然後美國或美軍介入,拯救「受壓迫的苦難人民」,輸出「民主」,「捍衛人權」,以暗殺明殺或發動內戰等手段,顛覆敵對政權,屠殺異己與平民百姓,奸殺擄掠,無所不用其極,殺害幾千萬人,不斷擴張帝國版圖。[/align]
[align=left]喺畀西方洗腦嘅「港獨」及亂港分子眼裡邊,到處挑起戰亂仇殺嘅恐怖主義帝國,居然變成佢哋心目中熱愛民主自由與人權嘅天使與正義化身,而對於為脫貧、脫盲、扶助弱小貧窮國家、促進世界和平、構建人類命運共同體做出前所未有著巨大貢獻、幾十年來未發出一槍一彈嘅祖國,卻反而畀抹黑成惡魔。亂港分子居然完全睇唔到西方導致嘅血流成河,但竟然可以睇到祖國嘅任何一點不足之處,並且為之「義憤填膺」?「港獨」及亂港分子嘅居心何在?[/align]
[align=center]美國嘅最終戰略目的,就係試圖藉由製造各種顏色革命同動亂衝突,傷害中國嘅綜合國力與經濟發展。二戰後決定歐洲命運嘅唔係歐洲,而係美蘇力量嘅消長。蘇聯解體後,西方同俄羅斯嘅力量邊界東移咗1,000幾公里,從柏林移到咗烏克蘭東部,呢個移動唔係因為歐洲國家,而係因為蘇聯國力嘅衰退同民心嘅渙散。只要中國人民、廣大港民團結一心,眾志成城,消除「港獨」、亂港嘅蛀蟲,中國必能喺當前百年未有之大變局嘅國際環境中戰勝任何困難險阻,屹立東方,香港呢顆東方明珠一定可以撥雲見日,重放光芒![/align]

記憶昰座荒島 2020-10-27 07:17 PM

葛議員妳說出香港正常市民的心聲,我哋每次見到幾隻嘢都想吐。

寂寞無需落魄 2020-10-27 07:17 PM

講得好.吾鐘意.吾好做.做得咁辛苦做乜啫.

做快樂的女子 2020-10-27 07:18 PM

字字珠璣,支持 EQ

萬家純情的鳳凰 2020-10-27 07:19 PM

郭明鏗、正仆街律師.攪事攪棍、香港有D咁啫人.多得佢唔少.香港無日安寧

夜麻麻騎士 2020-10-27 07:19 PM

葛議的努力為香港係有目共睹的!做什麼都係人民先行!真的假不了!支持葛議員!繼續努力為香港市民爭取福利!

國民帥比 2020-10-27 07:20 PM

支持葛議員講出香港正常人心聲.

成熟羙人 2020-10-27 07:21 PM

葛議員理氣壯道出港人心聲!令黑暴貪錢議員啞口無言!

帥飛一條街 2020-10-27 07:21 PM

支持葛議員

江南古代心事 2020-10-27 07:21 PM

支持葛佩帆議員,理直氣壯發言,對攬炒派直斥其非,幫我們正常人講岀心入面嘅話。

半頁富有師姐 2020-10-27 07:22 PM

葛佩帆你講得啱,潑亂反正

忽而相遇 2020-10-27 07:23 PM

支持葛議員,盡心盡力為港服務。

早班車小夥 2020-10-27 07:23 PM

正常人講疇有理有據

即刻肥肥廁紙 2020-10-27 07:24 PM

同曱甴講野真係差好遠

山下扁扁的鼓手 2020-10-27 07:25 PM

EQ 贊

遺失的love 2020-10-27 07:26 PM

葛議員講得非常正確支持你繼續努力加油,對咐那些反對派

浪貨界扛 2020-10-27 07:26 PM

葛議員講得好,講出香港人的心聲,佢地果班所謂難民,將香港搞到亂七八JO,就係e班卜街政棍做的好事。

疑惑的山羊 2020-10-27 07:27 PM

香港真系一塌糊塗

袋中緊慎的隊長 2020-10-27 07:27 PM

葛議員

表哥一弟弟 2020-10-27 07:28 PM

南亞之父累死香港,香港人無掟企啦,香港人都吾夠資源,仲要照顧南亞人。南亞之父有無落過屋邨睇過?好多南亞滋擾問題無人理,香港人變左二等公民呀,擔驚受怕生活!

被沖淡的悲傷 2020-10-27 07:28 PM

*法治蒂基=普世價值*
建立於人類文明平等條約促使獻制進步
行使法律原則必需按照確立的規範

雪夢幂影 2020-10-27 07:29 PM

葛珮帆議員:講得好

逃避全世界人 2020-10-27 07:30 PM

葛議員發言有力,好野,成班泛民明知延任係違憲,仲唔走,即接受喇!都係假冇骨氣,冇晒公信力。

盛世流光 2020-10-27 07:30 PM

支持葛珮帆議員、字字珠璣.

電梯狂野的大樹 2020-10-27 07:31 PM

葛議員講得好,口才好,字字珠璣!

海灘自信的西瓜 2020-10-27 07:32 PM

如果立法會多幾個像葛珮帆咁嘅議員,香港人條氣都順哂,因為葛議員為很多香港人發聲

呢喃醉酒鞭名馬 2020-10-27 07:33 PM

好,講得好,支持葛議員,字字珠璣,那班黑暴貪錢議員,冇聲出

漫雪独思 2020-10-27 07:33 PM

E Q 講得好!very good point..班混涱已完!!快啲piss off啦!!

天天活潑的綿羊 2020-10-27 07:33 PM

支持EQ≈正義之聲≈公義兩存≈正言正語+加油!

封印寂寞 2020-10-27 07:35 PM

勁抽呀,有
頁: [1] 2
查看完整版本: 立法會議員何俊賢指出攬炒派乞美「制中」 政法界:涉違國安法應跟進