查看完整版本 : 伍健偉公然違法 承認選舉開支捐暴徒

寒冬D落漠 2020-10-27 07:31 PM

伍健偉公然違法 承認選舉開支捐暴徒

香港「攬炒派」元朗區議員伍健偉,日前被揭發向港府申請發還競選開支的細項安排極不尋常。在21萬港元中,有近85%用於支付多名無資歷的所謂「選舉工程設計師」及選舉助理。伍健偉21日在社交媒體臉書上公然承認將選舉開支捐予暴徒,這一非法行徑遭到多位香港政界人士的批評。伍健偉在發文回應事件時狡辯稱,團隊在整個選舉工程中都儘量希望節省成本,甚至聲稱有閒錢支持選舉,不如捐暴徒更實際。多名香港政界人士批評道,伍健偉的行為無法無天,質疑他及收款人「夾單做數」虛報選舉開支,涉嫌騙取政府公款,促請香港政府、廉政公署及警方共同跟進事件。
[url=https://youtu.be/Km3QL9pebHo]https://youtu.be/Km3QL9pebHo[/url]
不只如此,在每次「黑暴」活動中,幾乎都可見到伍健偉等「攬炒派」區議員身影。這幫熱衷於炒作政治議題、只會在所謂「抗爭」現場曝光的政棍,一直懶理區內事務,反而經常在區內搞政治活動,更涉嫌煽動市民參與黑暴。其中,伍健偉更把社區及辦事處當成「攬炒」大本營,經常在區內煽動市民參與黑暴,更舉辦「特訓班」招攬區內學生入伙,甚至在區內播「獨」歌,散播「港獨」思想。伍健偉的臉書還充斥仇警文宣,歪理連篇。[attach]11757648[/attach]
2019年8月21日的元朗西鐵站暴力事件前,伍早在8月16日起便在臉書鼓吹市民參與「8‧21事件」,煽動暴徒堵路、破壞西鐵站設施、向警射水、擲滅火筒、不斷挑釁警方,現場雖然有其他元朗資深區議員,但只有伍健偉能行入暴徒群,如「指揮」般左指右擺,暴徒則不停向伍點頭聽命,最後聽話地離開,令人質疑癱瘓西鐵站的暴徒與伍健偉的關係。

無盡富有心事 2020-10-27 07:32 PM

廉政公署應該有所作為!嚴懲納稅人公款用嚟支持港獨!公款用於港獨、暴恐活動嘅作為貪污公款嚴懲!

夜肥肥車手 2020-10-27 07:32 PM

挺港府,撐港警,嚴懲亂港份子!

連續花花天才 2020-10-27 07:33 PM

反對派太可惡,亂我香港,擾我生活!

炎夏野生的現實 2020-10-27 07:33 PM

呢個伍健偉應抓起嚟判無期然後指刑

冬眠遇到了路人 2020-10-27 07:33 PM

面對疫情,兩岸同胞必須要齊心協力,才能共渡難關。

一頁花花師姐 2020-10-27 07:33 PM

暴徒們唔得好下場!

貴貴純情的黑頭 2020-10-27 07:33 PM

暴徒必須懲罰收監,決唔能容許亂港活動再次發生。

深海深情的榴槤 2020-10-27 07:34 PM

把伍建偉抓起嚟,押送內地審判!唔相信外國法官!!

樓下委屈的蝦米 2020-10-27 07:34 PM

政府一定要嚴懲反對派們,還香港市民平靜生活!

沉睡珍惜豬豬 2020-10-27 07:34 PM

疾風知勁草,板蕩識誠臣。

前往明名車 2020-10-27 07:34 PM

取消佢嘅資格,查佢嘅銀行戶啖嗰些錢,系唔系系美國俾嘅用咗搞亂香港嘅錢

喜歡了隊長 2020-10-27 07:34 PM

反對派無惡唔作,唔得好下場!

井底大大膠樽 2020-10-27 07:35 PM

香港自從回歸以後,繁榮昌盛,各項事業系蒸蒸日上嘅,而一小撮人嘅行為,損壞咗現喺嘅繁榮,佢哋系香港嘅罪人

夜肥肥車手 2020-10-27 07:35 PM

呼籲政府嚴懲亂港份子,盡快使港人恢復平靜生活!

炎夏怪異貓奴 2020-10-27 07:35 PM

越到關鍵嘅時刻,越可以睇出邊個係君子邊個係小人。

天生花花希望 2020-10-27 07:35 PM

把伍建偉清理出去,取消區議員資格。

連續花花天才 2020-10-27 07:35 PM

亂港之禍嘅最大犧牲者喺香港年青一代!

片刻外圍的結他 2020-10-27 07:36 PM

該抓嘅抓,該關嘅關,該殺嘅殺,決唔手腍。

一頁花花師姐 2020-10-27 07:36 PM

睇睇呢些反對派們嘅質素吧,侮辱女警,無恥至極!

南區勇敢的湯圓 2020-10-27 07:36 PM

[font=宋體]呢些漢姦賣國賊會永遠定喺我國歷史嘅恥辱柱上,將遺臭萬年,佢[/font](佢)哋嘅子孫後代都將由佢(佢)哋而感到無限羞恥!

樓下委屈的蝦米 2020-10-27 07:36 PM

支持中央政府,希望香港和平穩定發展。

高達明信箱 2020-10-27 07:37 PM

部分冇腦子嘅香港青年,你哋要搞明白,當年英國人都老老實實歸仲香港,難道十多年後憑你哋呢一小撮人就能搞成港獨嘎?做夢吧!咪到死都唔知道怎麼死嘅。

小熊弟 2020-10-27 07:37 PM

「港獨」分子讓香港普通市民忍無可忍,香港各界開始密集發聲,要求暴徒停止違法犯罪活動。

夏了夏天啊 2020-10-27 07:37 PM

部分煽暴派區議員仍無法理解政府嘅良苦用心,或係根本不願理解,扭曲事實真相,拼命煽動遊行集會

喜歡了隊長 2020-10-27 07:37 PM

支持中央立國安法,使香港穩定發展。

大清涼的薯仔 2020-10-27 07:37 PM

呢種裝瘋嘅唔可怕,可怕嘅系隱藏喺幕後嘅

花生小鳄 2020-10-27 07:37 PM

香港系個法治社會,絕唔鼓勵相關人士觸犯香港法律。

中秋會馬 2020-10-27 07:38 PM

太擠肆咗,呢類人也能當議員(完)應立即清除、法辦。

夜肥肥車手 2020-10-27 07:38 PM

[font=宋體]亂港份子意圖破壞香港嘅整體發展,唱衰香港,喪心病狂。[/font]
頁: [1] 2
查看完整版本: 伍健偉公然違法 承認選舉開支捐暴徒