查看完整版本 : 理查德·朱維爾嘅哀歌

海島小小工人 2020-10-31 12:26 AM

理查德·朱维尔嘅哀歌

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

隔夜Cute蝦仁 2020-10-31 12:27 AM

沉睡怕水管 2020-10-31 12:27 AM

幾近滿分。 東木於二十一世紀衰嘅第二個十年嘅尾聲發出咗自己嘅最強右翼宣講。 理查德·朱維爾唔再係士兵、機長、官員、罪犯,而是一個最普通嘅人,甚至形象欠佳、背景灰色、生活保守、處事粗糙,東木以此人物為石子,以此事件為彈弓,從最底層射穿咗上層建築嘅玻璃。 保守派維護本能嘅善意與真情,即使留有被反攻倒算嘅弱點,都毅然誠懇昂首,堅守真相和尊嚴。 成群結隊嘅媒體與政府調查員,係呢個虛假民主先進時代嘅醜惡嘴臉,帶畀眾生嘅並非平等博愛,而是群起而攻之嘅污衊征繳,東木對佢哋嘅態度,係放棄嘅,係一個九十歲高齡嘅鬥士所做出的抉擇,並喺又一個十年新紀元即將開啟之際,把呼聲傳遞畀下一代。

海島小小工人 2020-10-31 12:28 AM

隔夜Cute蝦仁 2020-10-31 12:28 AM

沉睡怕水管 2020-10-31 12:28 AM

律師同老母開新聞發佈會女記者落淚乃一大敗筆

海島小小工人 2020-10-31 12:29 AM

隔夜Cute蝦仁 2020-10-31 12:29 AM

沉睡怕水管 2020-10-31 12:29 AM

cnn fake news嘅名聲真係深入骨髓咗。 東木爺子話晒善良地安排咗女記者喺最後留下懺悔的淚水,然而現實可能只會停留喺佢攞住聳動的頭版頭條喺辦公室里刻薄地大笑。 同隔籬dark waters連睇嘅效果拔群,不由得感嘆律師真係畀有夢想嘅人從事嘅職業。 貝茨奶真的絕佳,關起門嚟痛哭嘅時候我眼淚嘩嘩地流,值得一個奧斯卡提名。

海島小小工人 2020-10-31 12:30 AM

隔夜Cute蝦仁 2020-10-31 12:30 AM

沉睡怕水管 2020-10-31 12:30 AM

如果你成為咗案件嘅嫌疑人,咁你嘅一舉一動都會被人們過度解讀。 你的一切正常的行為都是你的偽裝,你的一切"不正常"的行為在他們眼中都是你的犯罪證據。 佢哋會翻出八百年前嘅陳年往事,會編造你根本冇做過嘅事,但其實佢哋根本冇證據。 

海島小小工人 2020-10-31 12:31 AM

隔夜Cute蝦仁 2020-10-31 12:31 AM

沉睡怕水管 2020-10-31 12:31 AM

每次FBI要誆Richard了,觀眾們就哀嚎一片。 我哋需要噉嘅電影提醒我哋警惕zf同媒體濫用權力。 Watson律師辦公室反覆出現的 I fear the government more than I fear territorist 正是這部影片的註腳吧。 故事講嘅好好,爆炸案男主角選嘅都好啱。 有連續睇三部Rockwell,佢係我新歡!!

海島小小工人 2020-10-31 12:50 AM

隔夜Cute蝦仁 2020-10-31 12:50 AM

沉睡怕水管 2020-10-31 12:51 AM

荷里活每個導演都喺作品度夾帶私貨,卻無一如Eastwood一般潤物幼無聲。

海島小小工人 2020-10-31 12:51 AM

隔夜Cute蝦仁 2020-10-31 12:51 AM

沉睡怕水管 2020-10-31 12:52 AM

這要不是真實事件改編,最後絕對會反轉說男主真的是兇手吧...... Sam Rockwell好迷人哦,眼鏡+恤衫嘅組合絕了,上回《恐襲波士頓》入面嘅Kevin Bacon都係靠呢個組合狙擊了我心!

海島小小工人 2020-10-31 12:53 AM

隔夜Cute蝦仁 2020-10-31 12:53 AM

沉睡怕水管 2020-10-31 12:54 AM

東木近幾年嘅電影越嚟越平、穩,但仍舊全程拖住人走得。 理查德·朱維爾看似遇到嘅係一件層層"偶然"釀就不幸,卻也正是特例中嘅"必然",就如同《我叫布萊克》度"鯊魚與椰子"嘅難題一樣

海島小小工人 2020-10-31 12:54 AM

隔夜Cute蝦仁 2020-10-31 12:54 AM

沉睡怕水管 2020-10-31 12:55 AM

可以想象呢個本子交給韓國商業片導演抑或文牧野們會呈現成點樣呀? 無法想象吧,我想就係我中意東木老爺子嘅原因,都係我中意麥克·華萊士嘅原因。

海島小小工人 2020-10-31 12:55 AM

隔夜Cute蝦仁 2020-10-31 12:56 AM

沉睡怕水管 2020-10-31 12:56 AM

李文亮嘅哀歌。 因為這部電影,事件發生二十多年之後,美國人仲記得一個拯救咗幾十人性命嘅小小保安。 再過二十多年,會否有任何載躰畀中國嘅下一代記住我哋自己嘅吹雞人
頁: [1] 2
查看完整版本: 理查德·朱維爾嘅哀歌