查看完整版本 : 普奧戰爭, 奧地利有無機會獲勝呢

香港扁扁的OL 2020-11-3 03:15 PM

同問普奧戰爭, 奧地利有無機會獲勝呢

雙方各有缺陷優點.
優缺點經濟上:
奧: 地大人多, 資源輍豐富, 資本主義, 工業化開始盟牙, gdp亦較當時普魯士為高., 但係由于有龐大既階級貴族社會,及封建制下民亂日增, 民變四起, 經常四境作戰, 經濟負債巨大, 幾度瀕近破產. 幸得奧地利政府不斷開源得以勉強維持.
普: 工業發達, 有關稅同盟, gdp不及奧地利, 但相對地負債無奧地利嚴重. 而且銀行制度完備, 鐵路發達. 但不竟經濟資源底子相較奧地利簿弱, 不利長期戰爭.

優缺點軍事上:
奧: 奧地利軍隊作戰經驗豐富, 普奧戰爭前, 被譽為歐洲最強軍隊之一. 並進行過多次陸軍改革. 更為貼近近代戰爭需要. 但由于奧地利軍中多民族, 而且貴族階級特權及攏斷高層職位. 影響軍隊作戰力.
普: 擁有傳統軍事紀律, 而且進行過一次軍事改革, 後備役制度完備. 但五十年無軍事作戰, 實力成疑.

優缺點武器上:
奧: 奧地利既洛倫茲步槍, 為射程最遠, 最精準既前膛槍之一. 裝填速度亦較其他米湼步槍快. 火炮數量質量亦較普軍為強.
普: 普軍唯一勝過奧軍武器為德萊塞後膛撞針槍. 射速為洛倫茲步兩倍. 一分鐘大約6發, 洛倫茲步槍為一分鐘3發,  但係射程不及洛倫茲步槍一半. 而準確度, 保養亦十分麻煩. 基本上射五至十發後撞針會損壞. 火炮亦不及奧軍.

奧地利有無機會獲勝, 獲勝後有無機會收回西里西亞呢

[[i] 本帖最後由 香港扁扁的OL 於 2020-11-3 03:28 PM 編輯 [/i]]

樓上遇到了羊羊 2020-11-4 08:13 AM

一個已經腐朽嘅國家和一個剛剛獲得重生嘅國家相比,只系活力一項,普魯士已經完勝了。畢竟打仗打嘅系天時地利人和,奧地利大概勉強能算個地利吧。

香港扁扁的OL 2020-11-4 11:15 AM

[quote]原帖由 [i]樓上遇到了羊羊[/i] 於 2020-11-4 08:13 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=527203206&ptid=29518992][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
一個已經腐朽嘅國家和一個剛剛獲得重生嘅國家相比,只系活力一項,普魯士已經完勝了。畢竟打仗打嘅系天時地利人和,奧地利大概勉強能算個地利吧。 [/quote]
其實奧地利當時只要捱多一個月, 戰況就會完全逆轉, 因為戰後, 普魯士果邊統計, 單係一場薩多瓦會戰, 就消耗左普軍三分二軍事儲備(即子彈, 德萊塞撞針及軍費), 而戰前, 普國為左擴軍就將鐵路及各種稅項拎去抵押借錢. 而只係幾個星期, 軍費已洗得七七八八. 再打去, 普王就算當埋條底褲都無資源再去打. 因為普魯士果邊無想過德萊塞後膛槍會如此消耗後勤補給.  

而薩多瓦會戰, 奧軍主力波希米亞軍團無損退守維也納, 加上意大利方面軍, 已擊退意大利北上支援.  

所以正如我上面所講, 普魯士經濟發達但係資源較弱既先天因素, 所以普魯士並唔係一面倒.

樓上遇到了羊羊 2020-11-5 10:56 AM

[quote]原帖由 [i]香港扁扁的OL[/i] 於 2020-11-4 11:15 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=527210486&ptid=29518992][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

其實奧地利當時只要捱多一個月, 戰況就會完全逆轉, 因為戰後, 普魯士果邊統計, 單係一場薩多瓦會戰, 就消耗左普軍三分二軍事儲備(即子彈, 德萊塞撞針及軍費), 而戰前, 普國為左擴軍就將鐵路及各種稅項拎去抵押借錢. 而只係幾個星期, 軍費已洗得七七八八. 再打去, 普王就算當埋條底褲都無資源再去打. 因為普魯士果邊無想過德萊塞後膛槍會如此消耗後勤補給.  

而薩多瓦會戰, 奧軍主力波 ... [/quote]
嗯,師兄講嘅唔錯,當時嘅歐洲,冇果個國家可以講自己系壓倒性優勢嘅。

公園朋友仔 2020-11-13 07:07 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

明日野性的老闆 2020-12-20 08:51 PM

普魯士發動閃電戰完全擊敗奧國連拿破崙三世和俄國沙皇震驚,俄國沙皇即派軍隊在普魯士邊境,聲援奧國
頁: [1]
查看完整版本: 普奧戰爭, 奧地利有無機會獲勝呢