查看完整版本 : 「叫人衝,自己鬆」先係最地道嘅香港本土文化

葉豐亞禧 2020-11-10 09:31 AM

「叫人衝,自己鬆」先係最地道嘅香港本土文化

由佔中、魚旦暴動、逃犯條例黑暴事件,多名衝得最前嘅年青人被捕。

其間身邊都有唔少人日日都激動大駡:暴政呀!冇自由呀!濫捕呀!
仲落力鼓動他人抗爭!

記住,係「他人」

Ok!求仁得仁!
中央被迫出手立「港區國安法」,撥亂反正,班友當堂靜晒,連Facebook都剷埋。

而家有傳DQ現任議員,竟然仍鴉雀無聲,啞晒!

最誇張嘅,係一個相識多年嘅朋友,上年有份去遊行阻止逃犯條例通過,又一直用VPN去網上支持黑暴、鼓吹抗爭。
但原來同一時間,佢喺上年7月趕喺截止報名前,報名參加政府「青年委員自薦計劃」

冇錯!係上年7月!
黑暴最猖狂之時!

所以話「叫人衝,自己鬆」先係最地道嘅香港本土文化!

rtrtrt2006 2020-11-10 11:08 PM

以前香港人和西方人看到中國人不好,會表達出極度鄙視和不滿,現在中國好起來了,大家卻更為不滿,為什麼呢?就是因為大家沒有利益輸送,所以他好起上來,你們就更不滿了。第一是中國的發展不受外界控制,第二是人們不喜歡中國的風土人情。香港人對西方人發展得愈來愈好會感到欣喜,因為香港人能從西方人身上得到榮耀和高科技。那如果中國人在某某科技領域有重大突破呢?香港人第一是表達出不相信,第二是表達出憤怒,因為中國人不是自己認同的人,當他們獲取成功,是令人不爽快之事。

rtrtrt2006 2020-11-10 11:15 PM

[quote]原帖由 [i]葉豐亞禧[/i] 於 10-11-2020 09:31 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=527465696&ptid=29532062][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
由佔中、魚旦暴動、逃犯條例黑暴事件,多名衝得最前嘅年青人被捕。

其間身邊都有唔少人日日都激動大駡:暴政呀!冇自由呀!濫捕呀!
仲落力鼓動他人抗爭!

記住,係「他人」

Ok!求仁得仁!
中央被迫出手立「港區國安法」,撥亂反正,班友當堂靜晒,連Facebook都剷埋。

而家有傳DQ現任議員,竟然仍鴉雀無聲,啞晒!

最誇張嘅,係一個相識多年嘅朋友,上年有份去遊行阻止逃犯 ... [/quote]
自私自利,輸打贏要,係香港人普遍的處事態度。
你死你賤,最緊要自己無事,理得其他人死,比晒所有利益自己重岩!
然後一句「係咁架啦!唔係點喎!?」就想甩身。

[size=5]跟西方人玩開,[size=6][b][color=Purple]雙重標準[/color][/b][/size]是平常事,不需要理由。[/size]

[[i] 本帖最後由 rtrtrt2006 於 2020-11-10 11:29 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 「叫人衝,自己鬆」先係最地道嘅香港本土文化