查看完整版本 : 美國近代政治史討論

軍閥政治 2020-11-15 09:57 AM

美國近代政治史討論

最近因為睇美國大選 , 睇到一D美國近代政治史既觀點 ,
想同大家分享一下 ...

話說 , 自70'S美國由 "金本位" 變成 "美金本位" ,
美國資本大幅流向金融資本 , 產業資本就大量流出美國 ...
美國本土形成產業空心化  M型社會既問題 ,
係90'S美國人民己經開始感覺唔到 , 所謂經濟  科技發展 ,
對自己既生活水平有咩幫助 ... 甚至係M型社會之下 ,
因為無左工人階級 , 一擠唔入精英階層 , 就會變社會底層
亦係因為咁 , 佢地再唔重視經濟數據  科技發展 ,
甚至出現好多反科學既言論

(點解係90'S開始明顯呢???
我覺得有可能同中國改革開放 , 大量工業移往中國有關係)

係美國百姓心目中 , 呢D問題既出現 , 都係老牌政客既責任
(理論上都係拉) ... 就係因為咁 , 由克林鈍開始 ,
到小布殊  歐巴馬 , 最後到特朗普 , 其實每一個都比前一任
更加似 "政治素人" , 可以美國人對老牌政客既反感

順帶一提 , 民主黨代表前衛力量 , 共和黨代表保守既印象 ,
其實都係近30年既事 ... 係之前 ,
好多國際政治既學者 , 都係用 "孖生兄弟" 來形容美國兩黨 ,
因為佢地其實無明顯既階級  政治傾向差異 ,
大家都係中間選民靠攏 , 以爭取中間選民既支持而勝出

係到克林鈍--小布殊時代 , 先慢慢開始出現所謂既城鄉差異 ;
到小布殊--歐巴馬時代 , 就更加形成 ...
鄉間  老白男 VS 黑人  小數族裔  女人  性小眾既態勢 ,
尤其係係歐巴馬競選開始 , 民主黨就發明左並大玩 "身份政治"
(黑人  小數族裔  女人  性小眾) ,
將美國社會切割成眾多小塊 , 並矇糊左原本好重要既階級問題
甚至有人認為 , 咁係資本家有心係背後推到架呢

軍閥政治 2020-11-16 08:01 AM

我唔知大家點唸 , 但我覺得美國如今既撕裂 , 唔可以全怪共和黨
... 早係小布殊競選連任時 , 民主黨果D諷刺共和黨 "鄉下人" 既文宣
其實己經好乞人憎 !!!

2016年果陣 , 我亦唔明點解希拉里會請lady gaga站台 ...
以lady gaga既形象 , 只要稍為保守丁點既父母 , 都會覺得教壞細路
好似雙方同時放棄中間選民咁 ... 

KUNG-FU-DUCK 2020-11-17 01:25 AM

其實好多美國人唔鐘意民主黨
又要加稅,又要重返巴黎協議
政策又偏社會主義同太理想化
完全唔及共和黨的減稅咁實際

正正正女俠 2020-11-25 08:49 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

春天少膠袋 2020-12-1 06:39 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 美國近代政治史討論