查看完整版本 : 表面「挽救」港青 實則別有用心

片刻熱情的綿羊 2020-11-16 03:02 PM

表面「挽救」港青 實則別有用心

拒絕干涉內政 謹防移民陷阱

[img]https://pbs.twimg.com/media/Em7TZolVcAUCBwl?format=jpg&name=small[/img]
當地時間11月12日,加拿大政府公布咗一份「新移民計劃」,稱其為更多喺香港生活嘅年輕人提供移民渠道,並公開宣稱此舉嘅目的就係為咗表達對香港實施國安法嘅不滿。消息一出,就引起咗眾多亂港分子嘅集體高潮,紛紛將其視為所謂「國際戰線」嘅一次「勝利」,實則細細分析,看似「幼稚」嘅說辭背後卻隱藏着不少政治目的。

生活喺香港嘅愛港市民都知道,自從香港國安法落地生效以來,曾經被黑色暴力籠罩嘅香港社會正逐步回到正軌,發生喺街頭嘅示威活動嘅次數以及參與暴力示威衝突嘅人數均大幅度減少,香港國安法嘅震懾力同實施效果都有目共睹。對愛港市民來講,國安法猶如懸喺亂港分子頭上嘅一把利劍,保護香港社會嘅正常運轉,但對於亂港分子而言,國安法變成咗佢哋最大嘅敵人。所以,惡意抹黑國安法、造謠污衊特區政府就成咗佢哋嘅日常工作,而勾結境外敵對勢力向中央政府及特區政府施壓,以求撤回國安法更成咗佢哋迫在眉睫嘅白日夢。例如流亡喺英國嘅港獨頭目羅冠聰,就唔止一次向英美等國政府發出乞求,期望佢哋可以出面阻止國安法嘅出台同實施,包括此次加拿大政府出台所謂「移民計劃」來表達對國安法嘅不滿,亦少唔到羅冠聰等港獨分子喺背後嘅推波助瀾。但係咁樣嘅一份「移民計劃」真係可以幫助香港變得更好?抑或真係可以幫助喺香港嘅「手足」逃離香港?實則不然。

初睇哩份「移民計劃」就可以好明確得出,加拿大政府願意提供嘅「永久居留權」嘅受眾目標僅限於年輕嘅、受過教育嘅香港人。該計劃為過去五年內從加拿大或海外認可嘅高等教育機構畢業嘅香港年輕人發放為期三年嘅開放式工作簽證,仔細梳理唔難發現,哩個係加拿大政府向香港吸收高素質人才,換而言之,就係只有最好嘅同最聰明嘅人才可以享受哩項移民。而至今奮戰喺所謂抗爭一線嘅香港年輕人,有幾多人能夠達到高教育學歷嘅基本要求?要知道,喺因涉及反修例被捕嘅上萬人中,有四成都係學生,且未成年人就佔據咗總人數嘅60%以上。哩班不諳世事嘅青年甚至係少年,喺經歷過黑暴摧殘之後,正常完成學業都已係困難重重,更不論能夠獲得加拿大或海外認可嘅高等教育機構發放嘅畢業證書。不僅如此,加拿大政府喺其佢兩條可以獲得永久居留權嘅途徑上做出咗更加細緻規定,要求申請人必須喺加拿大完成學業或係畢業後喺加拿大工作一年,而且該兩條申請嘅途徑嘅前提係申請人必須係居住喺加拿大嘅香港居民,同如今生活喺香港嘅「手足」更係毫無關係。

由此唔難睇出,加拿大政府發佈該「移民計劃」,不過係伺機為自己干涉中國內政找尋一個看似合理嘅藉口。就如同早前英國多次提及嘅「BNO移民計劃」,表面打著「挽救」港青嘅旗號,其實都係出於自己嘅政治目的。近年來,隨著經濟全球化進程嘅不斷加快,英國等老牌強國嘅傳統經濟優勢逐漸不再。加之喺新冠疫情控制上嘅失敗,西方國家亟需「抱團」尋找新嘅提高國際地位、增強國民信心嘅突破口,宜家迅速崛起嘅中國就成咗佢哋嘅假想敵。細細分析英國公布嘅簽證細則不難發現,若想通過BNO護照進行居留權申請嘅前提就只有一個——有錢。無大量嘅資金鋪路,想要獲得永久居英權就係痴人說夢,畢竟英國唔會將已有嘅高福利社會毫無條件贈送俾曾經淪為自己殖民地嘅居民。哩個都係為何港獨頭目皆鍾愛發起眾籌嘅原因之一,而不明真相嘅一線「手足」就成咗供佢哋錢款、送佢哋移民嘅墊腳石。

如今,香港嘅新冠疫情形勢喺中央政府嘅幫助下同特區政府嘅努力下得以有效控制,參加粵港澳大灣區合作項目、融入國家雙循環嘅經濟發展局勢等一切利好機遇正推動香港走向更好嘅未來。對於港青而言,中國嘅發展征程就像冉冉升起嘅太陽充滿力量同生機,處處有機會,日日有新意,與其背井離鄉無依無靠,不如留喺香港建設家鄉。同時亦要提醒仍沉浸喺「移民美夢」中嘅「手足」,謹防英美等國嘅「移民陷阱」,莫要執迷不悟,到頭來自己只落一場空,為他人做嫁衣。

家中可愛的頭巾 2020-11-16 03:08 PM

講嘅對

農場奇樓盤 2020-11-16 03:10 PM

系個陷阱

出入紅色的妹頭 2020-11-16 03:15 PM

加拿大目前雖信誓旦旦稱要吸收更多移民難民,可當地民意調查顯示支持率僅為17%,反對率卻有36%,遠超兩倍之多!

望見少裙 2020-11-16 03:16 PM

收割韭菜

急焦怪樓奴 2020-11-16 03:17 PM

加拿大政府於12日宣佈放寬"港人移民政策"。 不知其究竟厚顏無恥到何種程度,才敢如此囂張跋扈到無視國際慣例、公然插手他國內政,還強打"正義者"的名號?

後天冰凍的花貓 2020-11-16 03:18 PM

霸權主義思想在個別國家政客的腦中根深蒂固,導致其不知深淺總以羸強者逕自居,爭相充當桎梏國際裁判桎梏

凯瑞 2020-11-16 03:19 PM

莫要執迷不悟

大頭貝貝 2020-11-16 03:21 PM

加政府居心唔良

望見少裙 2020-11-16 03:23 PM

明顯就系偽善嘅做法

片刻發現了隊長 2020-11-16 03:24 PM

無論係背後操弄還是正面干涉,都好似理所應儅、肆無忌憚。

今天瘦老爺 2020-11-16 03:25 PM

扭曲桎梏一國兩制、港人自治桎梏嘅本義,不斷就唔言惑眾、蠱惑人心

9個明寶寶 2020-11-16 03:26 PM

呢個系個火坑 大家千祈咪跳

後天善良的現實 2020-11-16 03:27 PM

加拿大相繼宣布要“助港移民”,看似對香港“民主人士”拋出橄欖枝,甜言蜜語一番讓個別愚蠢之人忘乎所以,以為天下真有“免費的午餐”。
64/5000

加拿大相繼宣佈要逕助港移民桎梏,看似對香港桎梏民主人士桎梏拋出橄欖枝,甜言蜜語一番讓個別愚蠢之人忘乎所以,以為天下真有桎梏免費的午餐桎梏。

山上少女俠 2020-11-16 03:29 PM

加拿大目前雖信誓旦旦稱要吸收更多移民難民,可當地民意調查顯示支持率僅為17%,反對率卻有36%,遠超兩倍之多!

樓下一羊羊 2020-11-16 03:29 PM

政府單方面一廂情願,本土國民無意接納,移民豈不係自討沒趣?

連續狂野的鼓手 2020-11-16 03:30 PM

但凡動點腦子,都絕不會相信這種"空口白話"。

連續狂野的鼓手 2020-11-16 03:31 PM

司馬昭之心路人皆知

隔夜變出了女俠 2020-11-16 03:32 PM

若有關國家一意孤行,中方將作出堅決、正當、必要嘅反應:@

隔夜變出了女俠 2020-11-16 03:33 PM

美西方"以港遏華"終係得把口,妄想把中國推進無底深淵,簡直癡人說夢!:smile_22:

山中宇宙的金童 2020-11-16 03:35 PM

港人唔好上當!:funk:

隔夜變出了女俠 2020-11-16 03:35 PM

香港人自始至終效忠國家與特區心唔會改變

半夜難吃的桌布 2020-11-16 03:36 PM

中國人團結一心共禦外敵嘅精神係一種傳承

果個忠名錶 2020-11-16 03:38 PM

看似徜徉幼稚徜徉的說辭背後卻隱藏住唔少政治目的。

寒冬冰凍的筍盤 2020-11-16 03:38 PM

加政府挖嘅一手好陷阱

山中宇宙的金童 2020-11-16 03:39 PM

點解會有人中招?蠢材呀

家中可愛的頭巾 2020-11-16 03:41 PM

港青們唔好再被呃了

焦急一救星 2020-11-16 03:41 PM

勾結境外敵對勢力向中央政府及特區政府施壓,以求撤回國安法更整咗佢哋迫在眉睫嘅白日夢。

樹上來了考試 2020-11-16 03:42 PM

這樣的一份“移民計劃”真的可以幫助香港變得更好嗎?

寒冬冰凍的筍盤 2020-11-16 03:43 PM

楓葉國 打嘅一手好算盤
頁: [1] 2
查看完整版本: 表面「挽救」港青 實則別有用心