查看完整版本 : 清代有寧古塔、守王陵同宗人府等宗室刑地,清之前有沒有這些皇室犯錯之地

十九八 2020-11-20 11:49

始終皇帝唔好意思叫阿伯、阿叔、侄仔
下下同平民一齊入大牢
或者京城掃地
你自己地方比人唱都唔好啦
有無差唔多制度比貴族或皇族

司令官 2020-11-22 23:23

記憶中,唐朝會有個別所的地方,但那可能係臨時搵人封佢間舖咁款果隻。
但封邊樹就睇心情,李泰係將作監,玄宗擺過佢D仔入鷹犬坊。
武后就軟禁,得閒拎D人出黎打屎弗,打到李守禮上通天文識叫人落雨收衫。

但通常都係流放。承乾係先關後流放。武后時代好似有人亦曾住過承乾流放故居。
再玩大D,或者流放完再封佢間屋。丘神勣就係咁玩__瓜左李賢。


宋朝有大宗正,有拘禁宗室記錄。
無記錯明朝好似宗室瀨野要罰落鳳陽學鳳陽花鼓。

[[i] 本帖最後由 司令官 於 2020-11-22 11:26 PM 編輯 [/i]]

十九八 2020-11-23 17:16

大宗正我查唔到

司令官 2020-11-23 20:55

[quote]原帖由 [i]十九八[/i] 於 2020-11-23 05:16 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=528034634&ptid=29551581][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
大宗正我查唔到 [/quote]
《宋史》職官有關宗正的部份,有提到相關職能,望要發生在較後時期。
但例子是在《宋會要輯稿》還是《天潢貴冑》見過,我就真係唔記得。
但如果你查《宋大詔令集》,當中多數貶責的條目,都係降官免職。
做得貴族,通常都有D特權,俾人開名插,或者小懲大戒,已經算係咁。
真正要重罰,通常都係流放安置,俾人幽禁係宮,通常都係更大鑊嘅野,咁亦都唔適要普通地方。
頁: [1]
查看完整版本: 清代有寧古塔、守王陵同宗人府等宗室刑地,清之前有沒有這些皇室犯錯之地