查看完整版本 : 立法會議員促落實強制全民檢測

寒冬浪漫的採購 2020-11-21 04:52 PM

立法會議員促落實強制全民檢測

新冠肺炎疫情反覆,近日新增確診個案持續雙位數字,有學者更警告,不排除會觸發第四波疫情。民建聯立法會議員葛珮帆、陳恆鑌就此要求政府堵塞所有防疫漏洞,並推行強制性全民檢測。
推境內健康碼設追蹤功能
葛珮帆、陳恆鑌昨日去信食物及衞生局局長陳肇始,要求特區政府推行強制全民檢測,設立境內健康碼,加設追蹤功能,追查感染者與密切接觸者,以盡快截斷傳播鏈,同時要求所有入境人士必須入住指定的酒店,接受醫學隔離安排。
政府亦應提供點對點的交通安排;酒店需有公共衞生人員當值,以杜絕未完成檢疫人士進入社區接觸其他市民。所有入境人士也須改用咽拭子測試,獲豁免人士的測試結果需呈陰性才可以回家隔離。
爆疫地區全體居民作檢測
陳恆鑌表示,政府應為安老院舍所有員工院友、導遊、的士司機等高風險群組,進行每周一次的強制病毒檢測服務,並提供方便的地點,收集市民交還的深喉唾液樣本樽。他建議在全港18區內開設大量的交樽點,並建議若有地區爆發疫情,須立即強制全區居民及在區內工作人員做檢測。
他續說,政府須招聘及培訓至少3,000名臨時公共衞生人員,到各處進行檢測,確保防疫工作執行到位,同時需確保全港巿民均能獲得疫苗。
葛珮帆提到,政府同時要加強公共廁所清潔,和加大抽檢進口冷鏈配送食品、包裝和環境樣本,加強由進口至零售各環節的監管工作,並對相關的工作人員進行全面的核酸檢測,和改善高危處所的室內通風質素,減低受病毒感染的風險。
逾七成人贊成強制全民檢測
西九新動力主席梁美芬昨日則發起網上聯署,要求特區政府盡快實行強制全民檢測,並引述西九新動力上月以電話訪問了4,552名香港成年居民,有73.5%受訪者贊成政府應推行強制全民新冠病毒檢測;74.4%贊成強制全民檢測配合「港康碼」實行。
[img]https://dw-media.wenweipo.com/dams/wwpproduct/image/202011/21/5fb85aeee4b02f8530f84b4d1.jpg?x-oss-process=image/resize,w_500[/img]
林鄭月娥今日凌晨喺Facebook發文稱,香港嘅新冠肺炎疫情近日再現反彈。 昨日召開嘅記者發佈會上,食物及衛生局局長陳肇始謹慎而又無奈咁公佈:香港今日新增26宗確診個案,包括21宗本地個案,其中約三分一嘅個案源頭不明,另外,仲有超過30宗初步確診個案,數之激增,慘不忍聞。 佢呼籲全港市民立即嚴陣以待,減少不必要聚會,否則第四波疫情將一發不可收拾! 通關嘅請願民聲鼎沸,但確診人數高企,以至近三個月來最多!香港安瀾,當下就真係真癡心妄想!
    據陳肇始局長反映,唔少個案都涉及社交活動,特別係唔戴口罩嘅活動。 香港實力雄厚、產業富饒,唔缺強心劑、止痛藥,但缺打開窗、引面感受肆虐冬風嘅刺骨凌烈,睇清獨暴獨立,反思獨清獨醒。如果要以淚洗面先能追悔當初嘅話,特區政府已經喺馬不停蹄嘅行動挽救失足群體,而唔少民眾卻依然馬不停蹄地奔赴呢場喧鬧,傳播佢,攬炒佢,成為病毒轉移嘅一劑載體,成為香港復興嘅一粒毒瘤,成為攔住喺通往內地嘅一江洪濤。從一個民眾嘅視角來睇,無不痛心疾首,揼曬心口,哀哀欲絕,我哋係咪因為太熟悉碧瓦朱甍、釘頭磷磷嘅香港,而忘記咗一片金碧熒煌、瓊樓金闕屈辱嘅建築史,忘記咗傲立亞洲、傲視東方篳路藍縷嘅爭鬥史,忘記咗腳踏實地、唔敢告勞嘅香港人魂?自吹自擂,空設樓閣,必然經唔住風雨,香港亦都熬不住咁樣嘅暴力獨刑。
    而此時此刻,非法「播獨」遊行前日喺香港中文大學,再次點燃烈火,叨擾住失眠嘅香港雄獅。 國安法嘅實施畀香港帶來了辭舊迎新嘅轉變,「港獨」頭目、骨幹非捕即逃,然而餘孽們仍揮動「獨」旗,齊喊「獨」語,高唱「獨」歌,上演「獨」戲,挑戰國安法底線,試探港警反制虛實,借中大特殊性和敏感性,大做病態文章,妄圖將中大校園成為「港獨」避風港。以中大鸞翔鳳集、人文薈萃嘅地位,如何能忍受鴻圖華構、高堂廣廈之間被「港獨」標語貼紙、油漆塗鴉用來火中取栗。 昨日國安處探員奔赴現場查查此案,逾12個地點搜證,發現30處破壞性塗鴉,並翻查各處視頻記錄,徹查「獨人」。 警方嚴懲發起者,通告參與者,維護和平人士,守護儒雅校園,對我哋呢啲香港普通民眾來講,代表住我哋唔使再憂心港「獨」叫囂行為而心急火燎、惴惴不安,更代表住香港片區穩定、秩序重回指日可待。但「吾之蜜糖彼之砒霜」,對煽亂行暴、觸法違紀嘅「港獨」來講,呢個卻無疑係警鐘,係通牒,係黎明前嘅黑暗,係分裂勢力殊死一搏嘅前奏。 但係佢哋能成功嗎? 答案當然係否定嘅。
    香港年輕人要提醒自己,不能「莫己若」,淪為「井底之蛙,目光如豆」。 香港都要恪守自己,堅持「聞道百」,做到「道洽十方,智周萬物」。香港繁富,只喺朝夕!

凡間落漠美人 2020-11-21 05:10 PM

的士司機其實好無奈!

子時小小手機 2020-11-21 05:10 PM

將過去六個月拖拖拉拉鬆鬆緊緊 猶豫不決的做法 ,根本是不知所謂!

做個猪猪女孩 2020-11-21 05:10 PM

請特首你做事決斷些!

不服拿錢砸你臉 2020-11-21 05:11 PM

支持林太,支持特區政府,同心抗疫

南區遇獅子 2020-11-21 05:13 PM

林太,一直支持你,你係領導人,不是人導領。你的決策是決定香港一切,婆婆媽媽,只等比人媽。人類已經歷了約11個月,有什麼還不能接受,要封就封,要禁就禁,要驗就驗,兩星期也好,三星期也好,其他國家也不只這些日子, 必須當機立斷,否則香港継續死路一條。

帥氣範兒黃羙 2020-11-21 05:13 PM

有決心就應該全民強制檢測,長痛不如短痛!

疑惑的山羊 2020-11-21 05:13 PM

立23 撥亂反正 重建香港

浪貨界扛 2020-11-21 05:14 PM

啱呀,唔想俾蚊咬,就當然要點驅蚊器,預備好蚊貼,清除家中積水,杜絕蚊患啦~

但又唔準閂晒啲門窗,咁就算屋企防蚊措施做得幾好,都有「外來蚊」入屋架,明冇?

商界小小名錶 2020-11-21 05:15 PM

林太,現在追蹤能力太弱,安心出行,我安裝咗幾日,從我每天上班至下班,包括午膳工作地方都無二維碼掃,除咗外防內控,其實追蹤能力要快,吾係重要等中招當時人慢慢從記憶中筆錄位置,已經太慢,基本要有追蹤能力,隱形者,拖一日,就有可能傳播幾10人,我見防護中心次次,交代疫情,都係答,重問緊確診者去過邊,正常情況下如果追蹤能力強,基本快速尋找到密切接觸者,馬上隔離,就比較好,拖一日傳一個,不明源頭就係追蹤能力弱,要改善啊!

焦急捉廁紙 2020-11-21 05:15 PM

我諗葉劉淑儀做特首最適合不過的~做起事來強硬爽快的

江湖奇怪碼頭 2020-11-21 05:16 PM

其實所有抵港旅客自行乘交通工具去地方隔離係一個非常失敗的政策,應該集中一起用專車送去指定地方強制隔離(自費),既然佢哋選擇來香港就預咗要呢筆洗費,好過有人感染就有錢津貼呢啲無稽政策。

即刻肥肥廁紙 2020-11-21 05:17 PM

下屬辦事能力低,尤其陳肇始呢啲庸官、冗員,又無需問責下台,我們怎樣支持你也沒用。

樓下回收的石頭 2020-11-21 05:18 PM

我寧願一個月晤出街都晤想日日戴口罩出街!

杯酒挽歌夢 2020-11-21 05:18 PM

疫情差唔多一年,普羅市民捱足了三波!疫情一波比一波嚴重,停工停學再次又再次,市民越黎越多冇工開冇糧出,好多店舖巳經執笠,失業率一次比一次嚴重,好多中下階層家庭都巳經手停口停嗌哂救命!敢問政府係咪置普羅市民生計於不顧?

山有木兮 2020-11-21 05:19 PM

特首,之前果次中央派醫療隊前來支援香港全民檢測,很多反政府者和部份無政治立場市民未參加檢測,造成社區隱形傳播鏈始終無法切斷,造成香港今天的局面。政府本來早就應該強制全民檢測,手軟、顧慮多,疫情一輪又一輪,香港點會好?

紅燭昏羅帳 2020-11-21 05:20 PM

刁民幾時才瞓醒,齊齊支持全民檢測

漫雪独思 2020-11-21 05:20 PM

十個月封關,抗疫基金等一切得到還是爆發第四波,有沒有人出來問責,強制執行檢測,這不是單指是市民義務更加是對自己家人和香港一份責任,為什麼你們班所謂高官厚祿不執行,疫情牽涉生命財產等一切,還談什麼私隱。你們班官員有權有責任去執行強制檢測維護香港社會穩定繁榮,為什麼你們總是一拖再拖去讓疫情好發一波接著一波,如果你們無能導致全港市民埋單,你落台!我們香港市民不需要你們這班狗官

寒冬忠心的結他 2020-11-21 05:21 PM

add oil Mrs Lam.

濫入心尖 2020-11-21 05:23 PM

學童社交、各項心智發展已嚴重受傷,相信香港未來的競爭力會拖垮至不堪入目的境況。

一誠抵萬惡 2020-11-21 05:24 PM

Mainland China has already set a very good example for you guys on how to control, contain and deal with the situation. And you just have NO clue on how to execute.

崖上巧名車 2020-11-21 05:25 PM

無論政府 推行啲咩政策 都畀人鬧 根本而家香港 好多市民都將啲壓力發洩曬喺政府身上, 黃、藍都一齊鬧, 特首應該更加鐵腕政策, 根本 而家民粹主義高漲, 冇得溝通, 大陸同澳門做得好都係因為 決策 夠果斷, 歐美嗰啲 一直處理唔到就係 因為民意大過天, 個個都唔鍾意守規矩!

冷新月 2020-11-21 05:25 PM

其實最離譜係香港既公務員在整個疫情都唔會主動幫助香港人,但一發現疫情稍為增加就馬上會諗到在家工作。林太,請問下在家工作對公務員係你咁重要先!

笑飲孤鴻桀驁 2020-11-21 05:25 PM

香港今年真係當黑!

天生高手背 2020-11-21 05:26 PM

好心強硬d 全民檢測了。疫情沒完沒了。

帥飛一條街 2020-11-21 05:27 PM

下一個殺老婆係教授就係林兆波,多謝林手足先!

公園冰凍的山羊 2020-11-21 05:28 PM

支持特首用同理心呼應市民全面配合檢疫。

君悅君兮君不知 2020-11-21 05:28 PM

真系好失望,前段時間嘅大陸嚟香港防疫工毀于一旦。特首你就唔可以將政策!調冚啲咩?香港幾時可以回歸太平,生活幾時可以回歸正軌。你知唔知你已經有好多香港人失業,好多家庭破敗喇。我哋只要好好嘅生活,唔好畀政治凌駕一切,尤其系香港人嘅命運應該由香港人自己決定,唔系你哋啲政客中嘅螻蟻。

成熟羙人 2020-11-21 05:29 PM

林太你都知道 有因必果
宜家香港現況是你一手一腳造成
你上任到現在做了什麼,香港人真是看不到

穩走感情路 2020-11-21 05:30 PM

雖然我們已都有一些抗疫疲勞
頁: [1] 2
查看完整版本: 立法會議員促落實強制全民檢測