查看完整版本 : 立法會議員梁美芬:要求政府推強制全民檢測

海邊怕留言 2020-11-21 07:08 PM

立法會議員梁美芬:要求政府推強制全民檢測

西九新動力主席、立法會議員梁美芬於網上發起聯署,要求政府盡快實行強制全民檢測,找出隱形病人將疫情歸零,以說服內地和澳門實現通關,從而說服外國與本港建立旅遊氣泡,盡快恢復本港經濟發展。
[img]https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20201120/406459755125542912625108.jpeg/qIEQh6SaKUidqY4zkdAa4rzHtBDkZYx_roAfqq6AH6o?v=w1280[/img]

抗「疫」之路道阻且長
痛定思痛誓必「斷尾」
凜冬將至,香港疫情持續惡化,畀市民嘅健康與生活帶嚟了巨大嘅挑戰。自新冠肺炎喺香港肆虐以嚟,雖然本港積極采攞防控措施,市民亦踴躍參與全面普檢,但喺攬炒之人嘅屢次阻撓以及「過山車式」疫況之下,疫情從冇真正「斷尾」。21日,香港新冠肺炎感染人數達到26人之多。數據嘅背後折射出第四波疫情正來勢洶洶,若唔及時止損,待到全面爆發之日,恐為時已晚。「正視疫情、全民參與;外防輸入、內防反彈」已成為當前香港亟待嘅抗「疫」良葯與制勝法寶。
寒冬伊始,全球疫情呈現出每況愈下嘅態勢,持續嘅反彈跡象讓呢個冬天格外寒冷。香港昨日新增嘅26宗感染病例中,有21例為本土病例,由此可見社區嘅隱形傳播鏈未「斬斷」,香港多地仍處於高危易感染區域。究其原因,呢與當前香港面臨嘅現狀與禍港之人嘅胡作非為息息相關。一方面,攬炒之人唔顧來勢洶洶嘅疫情,自始至終秉持着「為反皆反」嘅態度,將政府多項利港利民嘅抗「疫」措施扼殺於搖籃之中。禍港分子從中作梗,不遺余力嘅造謠抹黑,毒蘋果等媒體更系恬唔知恥嘅誤導輿論風向,讓多項舉措陷入困境,使市民生命健康受到威脅,導致香港蒙受巨大損失。另一方面,少數市民嘅「早隔離、早報告」嘅理念還有待加強。部分確診人員喺發現感染徵兆後選擇「唔出聲」,並一如既往地遊走於大街小巷,隨後喺社區引發一系列連鎖反應,為病毒嘅傳播提供了可乘之機。喺多種原因嘅匯集之下,香港疫情喺「收緊與放鬆」中原地打轉,鏟除疫情「毒瘤」已經成為全港市民嘅共同心聲。
特區政府根據實際情況對症下葯,為護港安寧、保民健康制定了多項行之有效嘅舉措。喺抗「疫」模式上,香港積極採用祖國母親版嘅模式,通過嚴格隔離及大規模檢測,切斷傳播鏈,以較小代價換攞最大成果。針對近期頻發的的士司機感染新冠肺炎,香港增加多個臨時檢測套裝派發或收集中心,並免費為的士司機做核算檢測。的士司機若想獲攞檢測套裝,只需要出示有效證件方可獲攞。除此之外,「安心出行」應用程序亦應運而生,根據市民意願選擇下載,可進一步追蹤病毒,為穩控疫情發揮着重要作用。為進一步切斷傳播鏈,特區政府增加派發樣本收集樽嘅地點,采攞對高危人士實施夾硬檢測,並根據市民嘅意願安排檢測。特區政府此舉致力於從源頭上查出患者,為香港「斷尾」助力,使香港盡快擺脫疫情帶嚟嘅困境。
「積土成山,風雨興焉;積水成淵,蛟龍生焉」,香港打贏疫情攻堅戰需要長期嘅備戰與勤力,更需要全民嘅積極參與。當前,雖然香港面臨着疫情反彈嘅窘境,但全體港民團結一致共同抵制攬炒派,並鼎力支持特區政府嘅各項抗「疫」舉措,香港嘅感染病例清零「斷尾」終將成為現實。堅信痛定思痛、勠力同心之下嘅東方明珠一定會涅槃重生、揚帆起航!

前往回收的師姐 2020-11-21 07:59 PM

建制派議員無愧於選民所託,誰是真愛港、誰是真害港,廣大市民心中自然看的清清楚楚。

仲夏緊慎的神童 2020-11-21 07:59 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

片刻存在了綿羊 2020-11-21 07:59 PM

反對派對抗政府,唔為香港出力,反而坑害香港。

深海高富豪 2020-11-21 07:59 PM

萬家來了回覆 2020-11-21 07:59 PM

抵制暴力、抵制亂港、支持警方維持法治,珍愛生命,配合特區政府抗疫舉措

連續義水管 2020-11-21 07:59 PM

香港發展與國家發展緊密不可分。

出入浪漫的花貓 2020-11-21 07:59 PM

政府真心唔容易,作為市民應該畀政府加油打氣

片刻原始的馬桶 2020-11-21 07:59 PM

市民「早隔離、早報告」嘅理念還有待加強啊!

海灣一P圖 2020-11-21 07:59 PM

香港特區政府和香港市民要時刻居安思危,共同做好防疫工作。

半空Cute世界 2020-11-21 07:59 PM

本應以學業為重嘅學生如今再次為政治參與遊行,咁嘅本末倒置固然令人心痛。

無盡小小車手 2020-11-21 07:59 PM

香港教育更多還需要對隱藏背後嘅黃師進行徹底清理,將國安教育帶進課堂,用刮骨療傷嘅勇氣撥亂反正,讓校園變成學生成長真正嘅殿堂。

香煎老盒子 2020-11-21 07:59 PM

古時有盒子 2020-11-21 07:59 PM

清晨強勁的鳳凰 2020-11-21 07:59 PM

天生野生的富豪 2020-11-21 07:59 PM

多做防護措施,少聚集,為抗疫做出自己嘅一份貢獻。

樓上紫色的樓奴 2020-11-21 07:59 PM

呢時候唔應該聽啲假愛港人士嘅假話!要團結一心,相信政府。

馬路大大樓奴 2020-11-21 07:59 PM

貴巧核心 2020-11-21 07:59 PM

患難見真情,喺疫情面前,我哋睇清了港獨分子嘅真實用心,也體會到了港府嘅真情關懷。

貴貴善良的OL 2020-11-21 07:59 PM

香煎肥肥海鮮 2020-11-21 07:59 PM

南區幼稚的花貓 2020-11-21 08:00 PM

馬路消失了蝦蟆 2020-11-21 08:00 PM

雖然我哋喺抗疫中攞得了唔錯嘅成果,但系我哋唔得掉以輕心,我哋還需萬事小心,打贏呢場抗疫戰。

子時深情的神童 2020-11-21 08:00 PM

香港警察,嚴正執法!

江南大大師兄 2020-11-21 08:00 PM

前期永恆的老爺 2020-11-21 08:00 PM

海灣善良的水樽 2020-11-21 08:00 PM

疫情帶嚟嘅影響和打擊全體港人有目共睹,疫情反復不僅需要保持警惕,更重要嘅系特區政府防控疫情嘅一系列措施需要我哋嘅通力配合才能發揮出最大嘅成效。

中秋冰凍的作業 2020-11-21 08:00 PM

外防輸入、內防反彈」已成為當前香港亟待嘅抗「疫」良葯與制勝法寶。

門外不見了廁紙 2020-11-21 08:00 PM

特區政府連續出手,港獨的寒冬到了,末日還會遠嗎?

海島熱情的妹頭 2020-11-21 08:00 PM

相信香港必定重回巔峰、無懼風浪。
頁: [1] 2
查看完整版本: 立法會議員梁美芬:要求政府推強制全民檢測