查看完整版本 : 建制派促推全民強制檢測與會者引林鄭:涉及「封城」有難度

海邊怕留言 2020-11-21 07:11 PM

《施政報告》下周發表,建制派立法會議員今日與特首林鄭月娥會面約一個多小時,表達意見。建制派班長廖長江表示,政府需推出全面措施,始有效達到「清零」,批評政府過往措施「拖拖拉拉」,建議推出全民強制檢測,指市民需要抱住「挽救經濟、民生的心態」接受普及檢測,稱建制派沒有反對聲音。

據與會者引述,林鄭指推行全民強制檢測有難度,因為涉及「封城」問題,亦可能會觸及人權等問題。
[img]https://cdn.hk01.com/di/media/images/5708262/org/7f8e556ed2c323eb90b84c29c32f44e0.jpg/TlCQMADzRpq58nJCvdePaviGZCPJA6jh3TZxq902cas?v=w1920[/img]

新冠確診個案飆升 反對派唔好胡鬧 生命先系最大嘅人權

琴日本港嘅新冠確診個案新增26宗,其中本地個案多達21宗,更有9宗個案來源不明,仲有超過40宗初步確診,且大多數都為本地個案。另外,喺好多小學爆發上呼吸道感染,截止昨日已有170名學童和職員染病,由於新冠疫情嘅夾擊,特區政府比以往更重視此次上呼吸道感染嘅流行,小一至小三從下周起暫停面授14天,幼稚園及幼兒中心也將同時停止面授課堂。特區長官林鄭月娥昨日喺社交媒體發文稱,政府首要工作就系透過病毒檢測,儘快切斷病毒傳播鏈,並表示政府「有決心遏制疫情」,唔會排除「更嚴厲措施」,同時呼籲市民為人為己支持政府抗疫工作,挽救經濟,保住就業。
    此次疫情來勢洶洶,港大微生物系講座 教授袁國勇話,依家疫情趨勢顯示第四波疫情已經開始。除咗政府為應對疫情將防疫政策進一步收緊外,當局也開始落實強制檢測政策,有病徵人士、的士司機和老人院職工都需接受檢測。本港一些院校都要要求老師參與政府提供嘅免費檢測服務,以防止新冠疫情出依家校園,造成教職員與學生嘅大範圍傳播。無論系政府推行特殊群體強制檢測,仲系一些院校要求教師參與政府嘅檢測服務,都系本住為市民健康負責嘅原則,相關人群應積極參與,防止疫情進一步擴散,呢個系每個市民為社會為香港應盡嘅責任,大家都聲稱愛香港,喺香港需要陣更應該挺身而出,更何況呢本嚟就系於人於己都有百利而無一害嘅事情。
啲假愛港人士和組織,就會喺呢時跳出嚟大喊人權。近日一滴反對派人士都召開記者表達反對政府強制檢測措施,聲稱系否肯提供唾液樣本檢測系市民嘅「個人人權」,政府唔應以刑罰逼市民檢測。而教協跳出嚟發聲稱,院校要求教職員接受檢測系「迫使」佢哋參與政府檢測服務。還有人繼續講乜「基因送中」嘅謊言蠱惑市民。反對派嘅「為反而反」已系常規操作,根本無視事態輕重緩急。本嚟香港背靠大陸,有優秀嘅抗疫範本供我哋學習,也有內地嘅傾力支持,疫情早應該清零成功,而目前嘅疫情反反覆復,接連不斷,都系因為反對派唔停咁搞事,讓抗疫政策始終無得完全有效實施,充分地講明了反對派心中根本冇市民嘅生死,亦冇考慮疫情對市民生活狀況嘅嚴重影響,佢哋一直拿意識形態當萬能寶典,好似拿出唾液樣本呢件事比市民嘅生命更重要。試問如果讓你捐出一份唾液樣本可挽救很多人嘅生命,咁嘅事你點解唔做?如果西方嘅民主文明教會了你用唾液當人權,而罔顧他人生命,咁呢滴根本唔系真嘅文明,系徹徹底底嘅野蠻。希望反對派們早點清醒,唔好再繼續擾亂政府抗疫工作,啲因新冠去世嘅人也想要生命嘅權利,而你哋嘅胡鬧剝奪了佢哋嘅生命嘅人權。

江南大大師兄 2020-11-21 07:59 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

貴巧核心 2020-11-21 07:59 PM

希望香港能恢復以前嘅輝煌,加油

山邊大作業 2020-11-21 07:59 PM

支持港警,嚴懲暴徒,還香港一個晴天。

樹上遇到了貓奴 2020-11-21 07:59 PM

支持正義嘅香港警察,維護好香港治安我哋香港人民會感謝你哋嘅!!

七個怪羊 2020-11-21 07:59 PM

樓上紫色的樓奴 2020-11-21 07:59 PM

香港系我哋共同嘅家園,如果你唔愛佢,請離開,唔好破壞佢

天生野生的富豪 2020-11-21 07:59 PM

與一切港獨勢力做斗陣,唔放棄,唔拋棄,香港加油,警察加油,政府加油

中秋冰凍的作業 2020-11-21 07:59 PM

呢些人之不過系垂死掙扎

古巨額妹頭 2020-11-21 07:59 PM

山上活潑的主角 2020-11-21 07:59 PM

絕唔姑息養奸,嚴懲暴徒,留正義喺人間。

前期永恆的老爺 2020-11-21 07:59 PM

香煎肥肥海鮮 2020-11-21 07:59 PM

仲夏義薯仔 2020-11-21 07:59 PM

港人必將早日嘆到國家嘅發展成就,香港也會重回繁榮。

隔夜富有桌布 2020-11-21 07:59 PM

還有人唔消停,既然已經總辭,就唔好參合香港嘅事了

海灣善良的水樽 2020-11-21 07:59 PM

媒體對於國家嘅負面報道、對於歷史嘅錯誤表述、對於政府同執法機構嘅肆意抹黑,都反映喺學生課堂內外嘅諸多領域。

一頁永恆的核心 2020-11-21 07:59 PM

反對派乾脆滾出香港好了。

片刻滴滴碼頭 2020-11-21 07:59 PM

香港就更需要多啲盡心盡職嘅「阿Sir」,少啲攬炒「拉布」嘅議員。

旺季委屈的理想 2020-11-21 07:59 PM

支持正義嘅香港警察,維護好香港治安我哋香港人民會感謝你哋嘅!!

旺季遠方的魚 2020-11-21 07:59 PM

樹下浪漫的心事 2020-11-21 07:59 PM

香港一定會越嚟越好嘅

古野生的回覆 2020-11-21 07:59 PM

港獨分子費盡捱眼瞓噉狡辯、冇腦做騷終究系無用,其妄圖繼續用議員“特權”矇混更加系不得人心,必定要俾法律制裁!

子時少老闆 2020-11-21 08:00 PM

反黑暴止暴亂! 掃黃媒遏謠言! 打毒派除泛暴!

半夜怕遊艇 2020-11-21 08:00 PM

希望香港能恢復以前嘅輝煌,加油

井底夜雞翼 2020-11-21 08:00 PM

大家要堅信,港警系香港市民嘅安全守護神,支持警方全力壓制“亂港”分子

無盡小小車手 2020-11-21 08:00 PM

香港加油,港府加油。

巴士怪異名錶 2020-11-21 08:00 PM

香港,喺中央政府、特區政府嘅帶領下,喺香港警隊嘅鼎力維護下,喺全港市民齊心協力下,定能乘風再啟航。

前往純情的魚 2020-11-21 08:00 PM

抗「疫」之路道阻且長,相信政府,堅決抗疫。

香煎老盒子 2020-11-21 08:00 PM

深海高富豪 2020-11-21 08:00 PM

頁: [1] 2
查看完整版本: 建制派促推全民強制檢測與會者引林鄭:涉及「封城」有難度