查看完整版本 : 香港立法會議員進入後議會時代 首屆「香港政黨主席論壇」明日開播

寒冬浪漫的採購 2020-11-22 05:32 PM

攬炒派議員「鬧辭」,立法會進入「後議會時代」。不少專家學者表示,「後議會時代」,建制政黨的角色更備受關注。明日(23日)下午5時整,由香港大公文匯傳媒集團舉辦的首屆「香港政黨主席論壇」正式開播,並在大公文匯各新媒體平台和香港文匯網平台同步直播。民建聯主席李慧琼、工聯會會長吳秋北、新民黨主席葉劉淑儀、自由黨黨魁鍾國斌等將坐鎮直播間,與廣大受眾分享建設力量政黨領袖們的真知灼見。
全國人大常委會本月11日通過有關香港立法會議員資格問題的決定,港府隨即宣布4名攬炒派議員即時喪失議員資格,之後15名攬炒派議員「鬧辭」。建制政黨在立法會的角色有怎樣的變化?各黨派就施政報告提交了哪些意見建議?未來一年的工作重點是什麼? 政黨領袖們明日將為大家答疑解惑。
拉布、掟「臭彈」及潑臭水等嚴重破壞議會秩序的行為減少後,建制派如何更好地監察政府?如何把握時機提升議事效率?如何在有限的時間內推行更多有利市民福祉的政策和舉措?針對廣大受眾關心關注的這些話題,與會的各位嘉賓將會分享他們的思路、方法和舉措。
現階段本港疫情急速惡化,確診個案不斷躥升。建制派立法會議員本月20日約見行政長官後見傳媒時表示,新冠肺炎疫情重創本港經濟,要做到疫情「清零」,政府須考慮強制全民檢測,並為失業人士提供更多支援。政府如何更好地控制疫情?如何應對可能到來的倒閉失業潮,以及如何進一步融入大灣區發展?歡迎明日下午鎖定大公文匯和香港文匯網平台的直播間,在線向政黨領袖提問。
[img]https://dw-media.wenweipo.com/dams/wwpproduct/image/202011/22/5fba2c16e4b02f8530f8b108.jpg[/img]
[align=left]香港新冠肺炎疫情呈惡化趨勢,建制派立法會議員約見林鄭月娥,督促政府要用新思維嚟抗疫,儘快實現全民強制檢測。多位建制派議員表示,以往嘅防疫措施無法令個案清零,拖拖拉拉係長痛,政府要痛定思痛。希望全民強制檢測,儘快找到源頭不明嘅個案,切斷社區傳播鏈,實現清零。疫情當前,亂港分子蠢蠢欲動,為抗疫工作帶嚟極大阻礙。中大畢業生帶上面具,叫囂「港獨」口號,公然違反「限聚令」,裹挾無辜學生,嚴重擾亂校內秩序,漠視法治,不知悔改。要堅決斬斷「黑暴」歪風複燃之勢,給予莘莘學子真正光明嘅未來。[/align]
[align=left]    如今擺脫咗反對派糾纏嘅建制派議員輕裝上陣,深入基層收集民意,詢問民眾家庭身體情況,密切關注民眾輿論導向,盡力提供抗疫物資,得到民眾嘅認可與擁護。建制派議員亦向行政長官提出全民強制檢測嘅建議,行政和立法良性互動,共商破解防疫難題嘅辦法,體現咗責任與擔當,值得點贊。9月份實施嘅「普檢」歷時兩周,但由於反對派嘅阻撓,僅有兩成多市民接受核酸檢測,有近八成嘅市民冇有檢測,隱藏其中嘅病毒攜帶者依然到處遊走,後果不堪設想。早隔離、早診治才係抗議上上策。政府採取嘅強制性全民檢測,于法于理於情都無可挑剔,為咗750萬市民嘅健康安全,應大膽走出呢一步。市民應積極回應,為己為人都應自覺配合檢測,同時喺工作生活中加強防護,切斷新冠病毒嘅傳播路徑,克服蕭瑟秋冬,迎嚟溫暖初春。[/align]
[align=left]    中大嘅畢業典禮因疫情原因改為網上舉行,不料仍然逃唔過被破壞嘅結果。一批應屆畢業生唔顧禁聚令與國安法,公然喺學校內遊行示威,如此挑戰法律、無視公眾安全嘅行為,必須予以嚴厲譴責,警方果斷出動,堅決執法遏制。政治入侵校園,畢業禮嘅尊師重道轉為咗表達極端立場嘅舞臺,校園烏煙瘴氣,亂象嚴重。究其原因,一方面,攬炒派政客喺週邊煽風點火,鼓吹無底線抗爭,美化暴力;另一方面,校園內大量「黃教師」于課堂上灌輸錯誤思想,嚴重荼毒年輕人價值觀。警方嘅出動讓事態及時平息,被捲入嘅無辜學生喺警方嘅保護下脫離「黑暴」魔爪,警方依法打擊港獨勢力與搗亂破壞活動,維護法律權威,贏得民眾好評。從亂到治,香港警方嘅努力不容小覷,喺極端派嘅對面,佢哋勇往直前,為背後嘅民眾建立起堅實嘅盾牌,對漠視法律嘅反動派給予強烈嘅打擊,真正實現扶正除邪和精誠合作嘅職業理想。[/align]
[align=left]中大出現嘅宣「獨」煽暴遊行,係一個響亮嘅警號,大學校方和社會各界需高度警惕「黑暴」死灰復燃。同時,讓香港人建立國家概念,個時候嘅香港將有無限可能與潛力,更多嘅新發展、新概念、新動力,一改過往停滯不前嘅狀況。風雨過後,更見彩虹嘅美麗。行政和立法嘅新風正氣令人欣慰,香港由亂到治嘅新局面已經打開。[/align]

霎時間間嘅靚 2020-11-22 05:53 PM

這不僅是警方的行動,食環處也要派員循查執法

家中真留言 2020-11-22 05:53 PM

這不僅是警方的行動,食環處也要派員循查執法

紳士告別 2020-11-22 05:53 PM

始終都有不合作刁民,警員們,辛苦你哋,要小心保好保護呀!

秋天貴重的碼頭 2020-11-22 05:53 PM

支持香港警察執法 加油 辛苦晒

被沖淡的悲傷 2020-11-22 05:55 PM

辛苦哂香港警察

學霸不罷學 2020-11-22 05:56 PM

食環處要加油呀!用心出力

眼水嘅朦朧惆悵 2020-11-22 05:56 PM

原來香港警察咁多嘢做,辛苦晒!

夜麻麻騎士 2020-11-22 05:56 PM

永遠堅決支持香港警察嚴正執法!

君悅君兮君不知 2020-11-22 05:58 PM

希望大家齊心抗疫!

悲傷終結 2020-11-22 05:58 PM

支持及感謝香港警察,辛苦您們,加油!

星女飯美過天 2020-11-22 05:58 PM

堅定支持

攢一口袋星星 2020-11-22 05:58 PM

永遠支持香港警察

凡間落漠美人 2020-11-22 06:00 PM

香港警察

天生高手背 2020-11-22 06:01 PM

齊心抗疫

南區遇獅子 2020-11-22 06:01 PM

齊心抗疫

成熟羙人 2020-11-22 06:01 PM

謝謝香港警察,香港警察加油!

即刻肥肥廁紙 2020-11-22 06:03 PM

When are you gonna arrest actual criminals?

花花世界一場戲 2020-11-22 06:03 PM

感謝及支持香港警察!

商界小小名錶 2020-11-22 06:03 PM

支持香港警察執法

漫雪独思 2020-11-22 06:04 PM

同心齊抗疫

帥飛一條街 2020-11-22 06:05 PM

多謝香港警察,繼續為香港人而努力,警員自己都要保護好自己,源頭不明太多,辛苦曬。

記憶昰座荒島 2020-11-22 06:06 PM

香港警察是世界級的紀律部隊

無敵小戰神 2020-11-22 06:06 PM

Été SCOLARISÉ ÉCOLE BELLE IMAGE CACHAN PARIS DISPARU

前來冰凍的大樹 2020-11-22 06:06 PM

支持香港警察!辛苦晒各Madam Sir, 疫情又開始反覆,請工作其間也要小心保護自己。

廚房默默的世界 2020-11-22 06:08 PM

SALUTE TO ALL THE HONG KONG POLICE

崖上疑惑的頭巾 2020-11-22 06:08 PM

大家請多多包容,警察嚴正執法,是為我們減少染疫機會

做個猪猪女孩 2020-11-22 06:08 PM

NÉ À PARIS BOURG LÀ REINE disparu

樓下回收的石頭 2020-11-22 06:08 PM

感謝香港警察❤️❤️

勳學霸任性 2020-11-22 06:10 PM

辛苦哂各位阿Sir/Madam!支持香港警察,加油! ! !
頁: [1] 2
查看完整版本: 香港立法會議員進入後議會時代 首屆「香港政黨主席論壇」明日開播