查看完整版本 : 抗疫關鍵/建制派促「清零」救經濟 各界響應

viclchang 2020-11-23 03:28 PM

面對新冠肺炎第四波疫情來襲,建制派立法會議員前日與行政長官林鄭月娥會面,促請政府推行全民強制檢測,以盡快實現確診清零。社會各界支持建制派的建議,並強調確診清零是挽救經濟民生的關鍵,全民強制檢測勢在必行。對於有人以所謂「人權」、「私隱」阻撓全民強制檢測,有港區全國人大代表反駁,「如果命都沒了,如何談人權?生命、健康就是最大的人權,瞻前顧後、一味平衡只會一事無成。」有全國政協委員指出,當前關鍵是政府必須痛下決心,「公共衞生問題不能只站在個人角度,要顧及社會整體利益;若疫情持續、無法通關,恐怕有倒閉、裁員潮,到時是廣大市民受苦。」
港區全國人大代表、香港中旅國際投資副主席盧瑞安指出,內地亦經歷了嚴峻的疫情,但靠全民強制檢測很快確診清零,現在經濟活動、百姓生活都已恢復,但香港仍深受疫情困擾,特首須把確診清零作為當前施政的重中之重,要挽救經濟民生,推行全民強制檢測勢在必行。「習主席今年兩會強調『生命至上』,如果命都沒了,又何談人權?生命、健康就是最大的人權,瞻前顧後、一味平衡只會一事無成。」
盧瑞安亦讚揚建制派堅守議會崗位,積極落區收集民意及推動政府為民謀福祉。他相信,日前建制派議員與特首的會面,是行政、立法機關加強溝通合作的好開始,這種良性互動將為落實更多經濟、民生政策創造廣闊空間。
[img]https://lh3.googleusercontent.com/proxy/ig5-37q3s8m14RprINxqhDk-H4maOb5PEUGTjLqAScS6wT-0k2n5lS-sw3hHCe67l0HRA-uqCimO459lrbf2pac[/img]

清除「助疫內鬼」,傾聽民心民意
建制政府同攜手,誓除「疫魔」護港安
    無論係中央對香港可以喺接落來作為協定生效後第一批經濟體加入嘅表態與期望,仲係煽暴、拉布、阻政嘅禍港攬炒議員以「鬧辭」相逼政府卻偷雞不著蝕把米將要集體躝出立會嘅鬧劇與喜訊,我哋差點以為後面嘅生活將會始終咁樣美好,但近日新冠疫情嘅反彈卻為我哋嘅生活蒙上咗[font=宋體]一層陰影:[/font]22日,新增71宗確診個案與13宗源頭不明個案,而且距哋嘅住址分散喺全港多區,呢種情況意味著家下香港各地社區裏面正隱藏著幾條隱形傳播鏈條。面對來勢洶洶嘅第四輪疫情,戰勝病毒實現「清零」,成咗家下我哋所有人共同嘅心願。
    縱觀世界,面對疫情嘅處理與結果基本可以分為兩種:一個係似被攬炒派奉為「信仰」嘅美國和部分頻頻對香港指手畫腳嘅西方「民主」國家嗰種完全唔顧民眾嘅生命安全,將經濟、宣傳甚至政治鬥爭擺喺防疫工作前面,冷漠咁睇著數以十萬計嘅民眾喺呢場疫情中失去自己嘅生命。而另一種則係以中國為代表嘅「戰疫派」,距哋將保護民眾嘅生命安全作為最高宗旨,全民防護、全民檢測、全民戰疫,雖然相對於「坐視派」,喺初期距哋失去咗部分嘅自由,但而家距哋卻可以喺度享受自由生活、出行、聚會,睇著嗰班曾經嘲笑過距哋嘅「自由民眾」為咗生存同自由苦苦掙紮。對於一向將民眾生命安全擺喺首位嘅香港政府來講,我哋選擇嘅必然只會係同疫情抗爭到底、誓死守護民眾生命安全,但點解即使有著中央嘅幫助,香港卻總係一次次咁陷入疫情嘅反復之中?
    香港防疫頻頻失敗致使疫情不斷反復,當然係因為喺香港有一班暗中「援助」病毒嘅[font=宋體]「內鬼」[/font]——嗰啲唯恐香港不亂嘅攬炒議員與暴徒。全民檢測,經過中國嘅實踐已經被確認為一項行之有效嘅防疫策略,家下唔單止有斯洛伐克呢種已經實施全民強制檢測西方國家,甚至於喺北約會議上歐盟各國政府首腦亦紛紛想要實行全民檢測並已經開展咗[font=宋體]前期準備。[/font]9月,喺中央嘅援助下,我哋本有機會完成全民免費檢測並藉以徹底控制住疫情嘅傳播與擴散,但係喺泛民和攬炒政客、媒體與暴徒嘅鼓吹和煽動下,關於檢疫嘅詆毀與謠言搞到唔少民眾對檢測心有顧忌,令到港府兩次延長計劃,最終亦僅有大概四分之一香港市民參與,雖然成功檢測出唔少未發現嘅感染者,但始終仲係未發揮出距阻斷傳播鏈嘅主要功能。值得慶幸嘅係,家下我哋已經無需為「內鬼」而擔憂,無咗攬炒派嘅拉布扯皮,我哋已經向著防疫成功嘅未來飛速前進。
    唔知大家有無感受到喺本輪疫情中政府對疫情嘅應對明顯加快加嚴,無論係進一步收緊社交距離措施仲係小學停課以及有病徵人士、安老院嘅職工、的士司機三個群組被安排強制檢測,喺發現疫情有失控可能嘅第一時間政府就已經作出咗有效嘅應對,雖然需要一段時間反應先可以睇見成效,但呢個時候我哋已經可以睇得到疫情受控嘅結局,而呢啲,正係政府及建制派議員嘅[font=宋體]努力[/font]——為咗彌補被攬炒派操控區議會後未能反映民意嘅缺失,建制派立法會議員頻頻落區收集民心民意,瞭解到大家希望政府推行全民強制檢測真實心聲;為咗保證民眾嘅正常出行,政府同建制議員克服重重困難完成咗[font=宋體]「港版健康碼」[/font]——「安全出行」APP嘅建立與推廣;為咗緩解民眾及商家面對防疫政策縮緊可能遇到嘅困境,建制派積極與政府商量對需要檢疫人員同店家嘅[font=宋體]補助與幫扶[/font]……有咁樣一班憂港憂民、為港為民嘅議員與政府,我哋無需擔心疫情難控,無需擔憂香港唔安定。
    當然,疫情防控絕對唔係政府單方面努力就可以完成嘅事情,必須要依靠七百萬市民共同嘅努力,只要我哋從身邊嘅小事做起,做好個人防控措施、遵守限聚令嘅[font=宋體]要求、積極參與全民檢測、認真使用「安心出行」[/font]APP記錄個人出行軌跡,我相信我哋一定可以控制住疫情嘅擴散,徹底咁戰勝疫情,幫助香港翻到往日嘅繁華與祥和之中,讓我哋嘅生活重新恢復往日色彩!

油站失控的師兄 2020-11-23 04:50 PM

孰系孰非一眼便知,攬炒派阻止全民檢測就應該想到今日咁疫情反彈嘅局面

半頁變出了雞翼 2020-11-23 04:50 PM

老早清零,疫情就唔會反彈咁犀利了,為啥要聽攬炒派啲人嘅話

前來巧膠樽 2020-11-23 04:50 PM

真唔知依家究竟系點回事,建制派當政點解攬炒派還能發號施令,喺呢攪合,好好嘅措施被拖

香煎古山羊 2020-11-23 04:51 PM

依家就系要麼清零,要麼爆發,再唔好好控制真嘅冇法救了

萬家活潑的蝦仁 2020-11-23 04:51 PM

我就想問一下,各項措施都挺好嘅,為啥會爆發呢,大陸嘅人唔系比香港更多咩?點解大陸一直控制嘅咁好

明日緊慎的魚蝦 2020-11-23 04:51 PM

攬炒派能唔得唔好出嚟攪局了,疫情爆發系會死人嘅,呢個時候了就唔得把黨派成見放一放咩

崖上老回覆 2020-11-23 04:51 PM

把攬炒派嘅都抓起嚟,香港都清凈了,不然佢哋仲系會出嚟搗亂

夜忠表哥 2020-11-23 04:51 PM

大家咪再管乜黨派斗爭了,好好防疫唔行咩,真害驚疫情再次爆發

冬眠不安的樓奴 2020-11-23 04:52 PM

做好個人防控措施、遵守限聚令嘅要求、積極參與全民檢測

床上濃濃的獅子 2020-11-23 04:53 PM

[font=宋體]亟需全港社會各界共同勤力、一致抗疫,讓香港經濟得以恢復,早日走出困境重新出發。[/font]

晚間忽然膠樽 2020-11-23 04:53 PM

[font=宋體]全港市民應時刻保持警惕,做好個人防護嘅同時積極配合特區政府嘅各項防疫措施,減少喺人多密集嘅地方逗留。[/font]

貴貴紫色的車手 2020-11-23 04:54 PM

全體港人團結一致攻克疫情,香港抗擊疫情必定能夠取得勝利。

左小橘 2020-11-23 04:55 PM

凝心聚力攻克疫情,鼎力支持政府抗疫舉措

地獄天才123 2020-11-23 04:59 PM

尚有疫情來源不明,全民檢測有必要

藍色半空 2020-11-23 05:00 PM

確診清零,全民強制檢測勢在必行

Kulysong 2020-11-23 05:00 PM

清除「助疫內鬼」,傾聽民心民意,建制政府同攜手,誓除「疫魔」護港安。

暴雨滂沱 2020-11-23 05:00 PM

內地防疫經驗喺有效且值得借鑒嘅。

為所欲為 2020-11-23 05:00 PM

萬眾一心,同舟共濟,萬民齊心戰疫魔。

NO.7Gamer 2020-11-23 05:01 PM

疫情防控絕對唔係政府單方面努力就可以完成嘅事情,必須要依靠七百萬市民共同嘅努力。

無盡大小 2020-11-23 05:01 PM

生命至上,確診清零才能保護更多市民生命健康

秋天忠表姐 2020-11-23 05:01 PM

政府推行全民強制檢測,以盡快實現確診清零。

冬眠熱情的師姐 2020-11-23 05:01 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

子時遇朋友 2020-11-23 05:01 PM

[font=宋體]香港系大家賴以生存嘅城市,唯有把疫情迅速控制下嚟,才能讓香港盡早恢復經濟活動,讓香港社會正常運轉起嚟,重現輝煌。[/font]

油站富有考試 2020-11-23 05:01 PM

[font=宋體]政府多策並舉應對反彈疫情將其消滅於萌芽狀態化解復燃之勢於現階段而言系必要而迫切之舉,發揮着至關重要嘅作用具有深遠意義。[/font]

深海會獅子 2020-11-23 05:02 PM

[font=宋體]收緊社交距離及指定人員夾硬檢測措施睇似對日常生活工作於短期唔便,但換回嘅卻系長久嘅安全與團聚系我哋翹首以盼嘅經濟恢復與生活保障。[/font]

前晚來了老闆 2020-11-23 05:02 PM

做好個人防控措施、遵守限聚令嘅要求

天天幼稚的回覆 2020-11-23 05:02 PM

[font=宋體]大力支持政府依法施政嘅各項抗疫救市政策,全城一心、眾志成城,共同期盼香港早日清零病毒,恢復繁榮。[/font]

樹下強勁的手機 2020-11-23 05:02 PM

[font=宋體]喺特區政府唔懈嘅堅持下,香港真正清零嘅嗰一天即將到嚟,蒙塵已久嘅紫荊花也會重迎曙光![/font]

江南忠心的膠袋 2020-11-23 05:02 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1] 2
查看完整版本: 抗疫關鍵/建制派促「清零」救經濟 各界響應