查看完整版本 : 市民逼爆社區檢測中心 張竹君:仍有其他檢測渠道

abigaill 2020-11-23 04:40 PM

[img]https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20201122/407202988222844928094738.jpeg/rD61-OqXkPqLwTwwCzwukXhTsWV1VIKGRijIK0YoyCs?v=w1920r16_9[/img]主動接受檢測 積極配合港府切斷疫情根源 攜手防疫抗疫
一段時間以嚟,特區政府嚴管嚴控,港內民眾團結一心抗疫防疫,疫情喺各項措施嘅約束下基本得到咗控制,全港亦將疫情逐漸穩定到個位數增長,甚至一段時間都係零增長,特區政府亦開始放寬社交距離,市民亦唔使神經緊繃咁哩埋喺屋企,一切都喺向好嘅方面轉變。之不過最近幾日疫情嘅突然反彈,將成個香港之前嘅努力都付之一炬,令所有港民憂心忡忡。尋天檢查出嘅40幾例病症,打破咗3個多月以嚟嘅單日新增確診記錄,喺確診嘅病歷中,男嘅、女嘅、年老嘅、年幼嘅都有,佢哋分佈喺香港各地。
喺尋天發現嘅病人中有23例都喺本月1號後去過幾個跳舞會所參加活動。一提到跳舞會所想到嘅就係人流量大,舉止親呢,社交距離近嘅活動,喺跳舞活動中超出疫情制度規定嘅人數,以及多數人唔配戴口罩,唔按規範嘅社交活動……咁樣都會使得新冠疫情迅速傳播,從而令每一個去過跳舞會所嘅人中招。如今,跳舞會所確診嘅病例已經超過80個!我哋或許可以判斷跳舞會所存在著超級傳播源頭!除過與跳舞會所相關嘅病歷,其餘嘅本地大多都係屬於來源不明,仲沒有找到確切嘅傳播源頭。而哩類來源不明嘅病例尋找源頭更係令人頭疼,佢哋職業跨度大,居住喺唔同嘅地方,年齡,身體狀況均有所差異,分佈較廣,範圍較大,實在好難確定傳染源頭。哩個真真實實嘅增長,亦喺向我哋反應社區感染嘅可怕性!社區核減急迫性!
如今,香港疫情急速惡化,接連兩天確診數不斷攀升,席捲咗港內數個群體,咁亦證明著第四輪疫情正式到來臨。雖然我哋極度唔願意面對,但該應對嘅還係得積極應對。對此特區政府揎拳擄袖,開始提出大範圍強制檢測制度,各項方針制度預防與控制疫情,號召全港上下一心,積極投入防疫抗疫工作中。
首先自11月1日至21日,與跳舞會所有關嘅所有顧客,與嚟到跳舞會所嘅人接觸過嘅人都必須喺本月24日之前去接受核酸檢測!如果唔遵守便會被定義為犯罪,政府可對其處2000港元罰款,並且向其發放強制檢測令。如果拿到檢測令仲唔進行檢測嘅港民,政府將對其進行四級罰款以及監禁六個月。如今強制檢測制度嘅加強,我相信更多嘅市民會積極主動嘅進行檢測。但係我想仍有部分港人對檢測內心還係懼怕嘅,因為從舊年起香港喺泥潭中已經掙扎咗好耐,民生經濟一直得不到好轉,好不容易有番少少起色,點知疫情又開始反彈嚴重,咁令本就經濟壓力大嘅香港市民雪上加霜。如果自己檢測出嚟,咁對成個家庭嚟講係一筆唔細嘅開支,但係特區政府幫所有港人打咗一劑放心針,政府將會為本地感染確診嘅市民提供一次性嘅津貼,金額為5000港元,且不洗經過資產審查,咁對於經濟困難嘅港人嚟講係一件雪中送炭大喜事。
其次,政府開始收緊對社交嘅許可權,嚴格控制社交距離,對於夜店等社交聚會嘅人員密集場所採取強制關閉措施,對於超市等生活類場所政府採取嚴格防疫措施,必要時亦會強制關閉。並且為咗保障學生嘅安全,取消港內一至三年級兩個禮拜嘅面授課程,兩個禮拜後具體課程情況將根據後疫情狀況及時做出調整。
最後特區政府將重點放喺咗社區檢測上。因為香港人均居住密度大,社區眾多且群眾聚集,一旦出現一例傳染疾病咁成個社區就會被牽連,到裹個時候疫情就會變成年初疫情剛開始那樣傳染廣且難以控制。對此特區政府緊抓社區傳播鏈,喺之前普及嘅全民檢測基礎上推出咗高強度嘅病毒檢測計畫。先係對接觸人流量多嘅高發群體進行強制檢測與觀察,隨後大面積普及社區檢測中心,喺多個地區建立咗長期檢測中心,喺近日疫情爆發嘅周邊大型廣場設置咗流動採樣亭等,一旦出現疫情大面積或小面積嘅爆發,檢測中心、流動採樣亭便會為周邊嘅市民進行檢測,逐一排查,為擔心受影響嘅市民清除憂慮。
疫情大面積爆發令人措手不及,如今正係抗擊疫情嘅黃金時間,我哋每一位香港市民都應該積極參與檢測,防疫抗疫,幫助香港儘快回復正常秩序。

晚間來了裙 2020-11-23 04:43 PM

希望警詧嚴懲暴徒,鐵腕制暴,早日還香港一片安寧

山下高神童 2020-11-23 04:43 PM

《香港國安法》讓香港由亂而治再出發,所以喺美國睇嚟係失去咗實施「顏色革命」計劃嘅溫床

明日落漠手機 2020-11-23 04:44 PM

香港警察是政府的合法執法機關

高達中心的山羊 2020-11-23 04:44 PM

我們堅信,香港壹定會回歸和諧的社會秩序,黑暴份子都會受到嚴懲。

半頁中心的手袋 2020-11-23 04:45 PM

任何恫嚇都阻擋不了「一國兩制」行穩致遠。

前往遇魚蝦 2020-11-23 04:45 PM

抵制暴徒,揭露暴徒嘅罪行,讓香港重回和平穩定

香煎純情的才藝 2020-11-23 04:46 PM

亂港分子就是香港的毒瘤

商界正碼頭 2020-11-23 04:46 PM

相信香港一定會重回正軌,重回繁榮穩定

海灣義美人 2020-11-23 04:47 PM

亂港分子就是香港的毒瘤

車站義豬豬 2020-11-23 04:49 PM

希望警詧嚴懲暴徒,鐵腕制暴,早日還香港一片安寧

家中小小魚蝦 2020-11-23 04:49 PM

讓中港官員更加團結反制佢哋嘅霸權主義,堅定了佢哋忠誠守護香港嘅決心

真強勁的海鮮 2020-11-23 04:50 PM

香港問題上的政治盤算失算

望見巧草稿 2020-11-23 04:50 PM

不敢想像沒有警察的世界!

半頁外圍的牛牛 2020-11-23 04:51 PM

亂港分子的一一罪行不會被忘記

仲夏回收的花貓 2020-11-23 04:51 PM

守護香港,希望早日恢復往日平靜安穩疫

海灘遇到了表哥 2020-11-23 04:52 PM

支持國安法,打擊暴徒和境外勢力。香港系中國嘅底盤。

馬路小小主角 2020-11-23 04:53 PM

美方的所作所為,完全無視國際法和國際關係準則,是赤裸裸的霸權主義行徑。

隔離外圍的遊艇 2020-11-23 04:54 PM

涉港官員自始至終都將全力維護香港政務合法暢通,絕不容許其他外部勢力染指!

隔離外圍的妹頭 2020-11-23 04:54 PM

感謝全香港警察 守護香港!

果個奇怪廁紙 2020-11-23 04:55 PM

對港人而言是安定繁榮之基石!年青一代,不要再受暴徒漢奸及邪教洗腦。

沙漠加加速馬桶 2020-11-23 04:55 PM

外部反華勢力與亂港賊子勾結策劃,意圖將香港變成「顏色革命」嘅溫床。

子時橙色的老爺 2020-11-23 04:56 PM

「一個中國」原則不容任何人、任何國家挑戰,佢哋借香港問題打壓中國嘅奸計終將唔會得逞!

天生懷舊的大樹 2020-11-23 04:56 PM

香港的前途和命運牢牢掌握在包括香港同胞在內的中國人民手中

天天紅色的現實 2020-11-23 04:57 PM

香港明天更美好

片刻委屈的魚蝦 2020-11-23 04:57 PM

和這些擾亂我國內政的國家抗爭到底

江南自信的遊艇 2020-11-23 04:58 PM

國家安全法系香港良方妙葯!也系斬妖殺魔嘅利劍!

冬寒肥肥花貓 2020-11-23 04:58 PM

人喺做天喺睇!做了虧心事嘅人必定有報應!反中亂港嘅人一定唔會放過你哋。

江南清涼的羊羊 2020-11-23 04:59 PM

國安法係全港市民嘅期盼

古明師兄 2020-11-23 05:00 PM

你所說的正是我所想說的。如社會的人不尊重法治,那個社會是一個動亂禽獸的社會。
頁: [1] 2
查看完整版本: 市民逼爆社區檢測中心 張竹君:仍有其他檢測渠道