查看完整版本 : 議會監察促港府盡快就宣誓立法褫奪泛民區議員資格

東方回收的手袋 2020-11-23 06:24 PM

港府早前根據全國人大常委會決定,褫奪四名民主派立法會議員的資格,特首林鄭月娥表明,將就《基本法》第104條有關公職人員宣誓要求進行本地立法。
本屆區議員快上任滿一年,議會監察聯同KOL100今(23日)召開記者會,指過去一年區議會亂象不斷,更有區議員涉嫌違反《港區國安法》及宣誓時誓言,要求政府盡快建立有效機制,褫奪民主派區議員資格。
KOL100發起人、新民黨李梓敬表示,過去一年民主派區議員作出不少分裂國家或勾結外部勢力的行為,明顯不符合他們參選時作出擁護《基本法》和保證效忠香港特別行政區的聲明,認為既然民主派區議員不願意接受作為特區公職人員的基本政治倫理,就應該與立法會議員齊上齊落,即時辭任區議員。
他又特別點出兩名區議員,包括沙田第一城區議員黃文萱在辦公室內展示「光復香港,時代革命」的旗幟;另一沙田區議員趙柱幫在開會時使用貼有「光復香港,時代革命」貼紙的電腦工作,指兩人已涉嫌違反《港區國安法》。
民建聯觀塘區議員顏汶羽表示,區議員要宣誓是香港市民的期望,認為政府有責任檢視區議員有否違反上任後簽署的聲明書。他又特別提及觀塘區議員陳易舜日前涉嫌參與中文大學內涉及港獨的遊行,認為區議員無必要再測試港府及法律底線。
[img]https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20201123/407529185406357504384256.jpeg/MbGC2C9dItwQfCwR6TmqLro4t-ozTO5iMyhVGDMoVRg?v=w1920[/img]
「攬炒」議員集體請辭以來,立法會通過關於民生、發展嘅決議效率大大提高,數量也明顯增加,香港本該喺特區政府和市民攜手努力下呈現出一派「病樹前頭萬木春」嘅氣象。而現實卻係,香港社會遲遲都冇辦法[font=仿宋]完全回到正軌。[/font]22[font=仿宋]日,全港新增確診[/font]68宗,第四波疫情拉開咗序幕;港中大又爆發非法集會遊行活動,暴恐、港獨勢力又企圖死灰復燃。香港遲遲不能復蘇,新冠疫情無法徹底控制係主因之一,而反中亂港分子之流攬炒造成嘅「政治病毒」係主因之二。內外「病毒」不能除,香港如何度過「嚴冬」?同為香港嘅一份子,我哋有責任團結一心,為祛除「病毒」尋覓良方。
目前,喺控制新冠疫情方面,從政府到個人仍任[font=仿宋]重道遠。連創新高嘅確診個案,危殆病人達到[/font]8位,多個活動被迫取消。尤其近日Starlight Dance Club[font=仿宋]等跳舞組群活動引起嘅群發確診病例大幅上升,至今已有[/font]80名確診患者,並且仲有繼續擴大影響範圍嘅可能。種種事實證明,香港新冠肺炎仲未被打倒。港大醫學院院長梁卓偉指出:病毒繁殖率呈幾何級上升,跟著落來兩周會係抗疫關鍵期,可能迎來疫情嘅大爆發。而傳染病學權威專家袁國勇甚至認為香港嘅第四波疫情[font=仿宋]已經開始。疫情反復,唔單只由於境外輸入病例不絕,檢測隔離措施不到位,仲有公眾場所防控力度不足嘅原因。眾多無症狀感染者和已確診案例分佈喺全港各區,目前確診人數中[/font]66%屬於無症狀感染病人,容易形成病毒隱形傳播鏈。袁國勇等專家早就指出,強檢與人權和政治完全無關,就喺呢種嚴峻局勢下醫學會蔡堅等人仲堅持認為強檢無益或「侵犯人權」,實在係攞香港人嘅生命當兒戲。
面對來勢洶洶嘅第四波疫情,我哋必須保持重視,嚴陣以待。儘管政府已經快速採取咗包括命令中小學停課、收緊社交距離管控、擴大核酸檢測範圍、推出智慧健康碼等措施,但呢個明顯不足以應對跟著落來嘅疫情大爆發。政務司司長張建宗強調香港正處於防疫嘅危急時刻,大家千奇唔好掉以輕心。「一榮俱榮,一損俱損。」學習內地嘅成功經驗,回應政府號召,加強自律,自覺接受檢測,嚴格把控社交距離,儘量居家隔離。同時敦促特區政府儘快推行核酸全民檢測,加大對海關、娛樂場所等地嘅監督檢測力度。市民和政府攜手,同心抗疫,讓新冠病毒無處遁形,迎接下一個春天嘅到來!
而目前香港,除咗清除疫情之毒外,仲需要穩定嘅政治和社會環境,清除政治病毒。從「攬抄派」議員喺立法會拉布「鬧辭」,到別有用心之人喺港中大集結「鬧事」,無不係喺度挑戰國家和法律嘅權威。呢啲行為充分暴露咗不法分子反中亂港嘅狼子野心,同時也畀本就艱難嘅疫情防控造成更大困難。無論係立法會定係校園,香港嘅每一個角落都不應成為「港獨」「暴力」嘅滋生地,人權和自由也不應成為「違法」「分裂」嘅擋箭牌。我哋該擘大雙眼,明辨是非,揭露港獨分子陰謀,還校園以安寧;穩准並消滅正喺度侵蝕我哋社會嘅病毒,還香港一片淨土。
市民嘅健康、國家嘅「健康」都喺度[font=仿宋]遭受威脅![/font]750萬同胞,唔好再渾渾噩噩,快啲團結起身,戰鬥到底,把內外病毒一齊趕出香港!

巴士靚筍盤 2020-11-23 07:05 PM

希望唔好yes man, 應洗先洗。。。

北緯二十一度 2020-11-23 07:05 PM

延誤政務,要追討都有排計

被沖淡的悲傷 2020-11-23 07:05 PM

香港需要康復

戮盡逆者 2020-11-23 07:05 PM

咁就好,快D立23條立法啦

試uio 2020-11-23 07:07 PM

總之係中央意旨就應該批,駛咩討論咁多,呢啲就叫效率

冷新月 2020-11-23 07:07 PM

立好法管好D黃官先講la

海灣默默的師姐 2020-11-23 07:08 PM

慳返犯氓啲人工已超值啦!

封印寂寞 2020-11-23 07:08 PM

好多人有工開,連帶其他行業也會逐漸好起來

樓下回收的石頭 2020-11-23 07:09 PM

香港工人多謝你地俾工程再上馬

撕裂你的心 2020-11-23 07:10 PM

最終懲教署都有總部了,建成後,不用再租用入境事務大樓了

南區遇獅子 2020-11-23 07:11 PM

唔返工都重要糧支,面皮極厚

旖旎暗香 2020-11-23 07:11 PM

一早就要DQ班垃圾,阻住香港廿多年,搞到一事冇成

呢個清涼的頭巾 2020-11-23 07:12 PM

社會才有望重新上路!

刺眼的男人 2020-11-23 07:13 PM

也不必鬧他們太多啦!

呢個真富豪 2020-11-23 07:13 PM

中大昨天情況, 真要快通過23條, 但特首唔批23俆擺上立法會通過

黃昏怕核心 2020-11-23 07:14 PM

啱聽啦
比錢啦比錢啦
夠鐘要打重稅啦

商界小小名錶 2020-11-23 07:14 PM

議會做事要光明磊落,拖拖拉拉點人數無所事是又出糧,DQ撥亂反正,香港幸甚矣!

活出高姿態 2020-11-23 07:15 PM

泛人浪費咗香港幾多時間?

眼水嘅朦朧惆悵 2020-11-23 07:16 PM

一般正常工務又不涉政治,跟本就不應刻意阻撓!

盛世流光 2020-11-23 07:16 PM

幾時派錢?

胸毛淩 2020-11-23 07:17 PM

輪到幾時立23

家中真留言 2020-11-23 07:18 PM

果班黃癈人攪炒咗年幾咩春都光復唔到反而光復咗議會!

洛夏淒涼 2020-11-23 07:19 PM

好似上咗條高速公路,追趕國家政策

貴冰凍的薯仔 2020-11-23 07:19 PM

如果不強制全民檢測,不通關,明年立法會選舉,起碼有十萬人不投票!!!

海灣明頭巾 2020-11-23 07:19 PM

香港明天會更好

公園可愛的樹枝 2020-11-23 07:21 PM

好多地盤工人又有工開

電梯狂野的大樹 2020-11-23 07:21 PM

庫房大把水,幾多不要緊。清一色什麼問題不難解決。爽快!

依恋冰雪 2020-11-23 07:21 PM

應批就批,但唔好亂批,要把好關,證明建制派盡責,而dq泛民唔係為左消滅反對聲音

一身傲骨 2020-11-23 07:23 PM

大便又叫做屎,係好臭的東西,通常係黃色的,間中會有啡色,甚至是黑色,絕對不會是藍色的。
頁: [1] 2
查看完整版本: 議會監察促港府盡快就宣誓立法褫奪泛民區議員資格