查看完整版本 : 清除「助疫內鬼」,傾聽民心民意 建制政府同攜手,誓除「疫魔」護港安

前晚真盡頭 2020-11-23 08:55 PM

清除「助疫內鬼」,傾聽民心民意 建制政府同攜手,誓除「疫魔」護港安

[img]https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2615000/2618251/20200416_OG002_1024.jpg[/img]
清除「助疫內鬼」,傾聽民心民意
建制政府同攜手,誓除「疫魔」護港安
    無論係中央對香港可以喺接落來作為協定生效後第一批經濟體加入嘅表態與期望,仲係煽暴、拉布、阻政嘅禍港攬炒議員以「鬧辭」相逼政府卻偷雞不著蝕把米將要集體躝出立會嘅鬧劇與喜訊,我哋差點以為後面嘅生活將會始終咁樣美好,但近日新冠疫情嘅反彈卻為我哋嘅生活蒙上咗一層陰影:22日,新增71宗確診個案與13宗源頭不明個案,而且距哋嘅住址分散喺全港多區,呢種情況意味著家下香港各地社區裏面正隱藏著幾條隱形傳播鏈條。面對來勢洶洶嘅第四輪疫情,戰勝病毒實現「清零」,成咗家下我哋所有人共同嘅心願。
    縱觀世界,面對疫情嘅處理與結果基本可以分為兩種:一個係似被攬炒派奉為「信仰」嘅美國和部分頻頻對香港指手畫腳嘅西方「民主」國家嗰種完全唔顧民眾嘅生命安全,將經濟、宣傳甚至政治鬥爭擺喺防疫工作前面,冷漠咁睇著數以十萬計嘅民眾喺呢場疫情中失去自己嘅生命。而另一種則係以中國為代表嘅「戰疫派」,距哋將保護民眾嘅生命安全作為最高宗旨,全民防護、全民檢測、全民戰疫,雖然相對於「坐視派」,喺初期距哋失去咗部分嘅自由,但而家距哋卻可以喺度享受自由生活、出行、聚會,睇著嗰班曾經嘲笑過距哋嘅「自由民眾」為咗生存同自由苦苦掙紮。對於一向將民眾生命安全擺喺首位嘅香港政府來講,我哋選擇嘅必然只會係同疫情抗爭到底、誓死守護民眾生命安全,但點解即使有著中央嘅幫助,香港卻總係一次次咁陷入疫情嘅反復之中?
    香港防疫頻頻失敗致使疫情不斷反復,當然係因為喺香港有一班暗中「援助」病毒嘅「內鬼」——嗰啲唯恐香港不亂嘅攬炒議員與暴徒。全民檢測,經過中國嘅實踐已經被確認為一項行之有效嘅防疫策略,家下唔單止有斯洛伐克呢種已經實施全民強制檢測西方國家,甚至於喺北約會議上歐盟各國政府首腦亦紛紛想要實行全民檢測並已經開展咗前期準備。9月,喺中央嘅援助下,我哋本有機會完成全民免費檢測並藉以徹底控制住疫情嘅傳播與擴散,但係喺泛民和攬炒政客、媒體與暴徒嘅鼓吹和煽動下,關於檢疫嘅詆毀與謠言搞到唔少民眾對檢測心有顧忌,令到港府兩次延長計劃,最終亦僅有大概四分之一香港市民參與,雖然成功檢測出唔少未發現嘅感染者,但始終仲係未發揮出距阻斷傳播鏈嘅主要功能。值得慶幸嘅係,家下我哋已經無需為「內鬼」而擔憂,無咗攬炒派嘅拉布扯皮,我哋已經向著防疫成功嘅未來飛速前進。
    唔知大家有無感受到喺本輪疫情中政府對疫情嘅應對明顯加快加嚴,無論係進一步收緊社交距離措施仲係小學停課以及有病徵人士、安老院嘅職工、的士司機三個群組被安排強制檢測,喺發現疫情有失控可能嘅第一時間政府就已經作出咗有效嘅應對,雖然需要一段時間反應先可以睇見成效,但呢個時候我哋已經可以睇得到疫情受控嘅結局,而呢啲,正係政府及建制派議員嘅努力——為咗彌補被攬炒派操控區議會後未能反映民意嘅缺失,建制派立法會議員頻頻落區收集民心民意,瞭解到大家希望政府推行全民強制檢測真實心聲;為咗保證民眾嘅正常出行,政府同建制議員克服重重困難完成咗「港版健康碼」——「安全出行」APP嘅建立與推廣;為咗緩解民眾及商家面對防疫政策縮緊可能遇到嘅困境,建制派積極與政府商量對需要檢疫人員同店家嘅補助與幫扶……有咁樣一班憂港憂民、為港為民嘅議員與政府,我哋無需擔心疫情難控,無需擔憂香港唔安定。
    當然,疫情防控絕對唔係政府單方面努力就可以完成嘅事情,必須要依靠七百萬市民共同嘅努力,只要我哋從身邊嘅小事做起,做好個人防控措施、遵守限聚令嘅要求、積極參與全民檢測、認真使用「安心出行」APP記錄個人出行軌跡,我相信我哋一定可以控制住疫情嘅擴散,徹底咁戰勝疫情,幫助香港翻到往日嘅繁華與祥和之中,讓我哋嘅生活重新恢復往日色彩!

馬路消失了蝦蟆 2020-11-23 11:02 PM

唔去理會病人嘅生命,咁嘅醫護應該炒!平常高薪厚職,喺最需要人嘅時候走咗,良心去咗邊?

山上活潑的主角 2020-11-23 11:02 PM

呼籲一啲反對派勿再將關乎整個香港社會安危嘅民生問題政治化,為了反對而反對,跨越分歧,共克時艱。

香煎肥肥海鮮 2020-11-23 11:02 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

隔夜富有桌布 2020-11-23 11:02 PM

「港獨」分子唔停咁編造謠言,中傷香港警方,破壞香港秩序,一心要將香港推入深淵,呢啲人係香港人嘅罪人,係中華民族嘅敗類。

七個怪羊 2020-11-23 11:02 PM

一頁永恆的核心 2020-11-23 11:02 PM

暴徒繼續借抗疫呢名義去「勇武」,大喊著為咗香港自由去搏曬命,但搏嘅,就係病人條命。希望市民記住,無論係疫情仲係無理嘅政治運動,槍響之後,都冇贏家。

半夜怕遊艇 2020-11-23 11:02 PM

香港暴亂至今仍未徹底平息,其中好大原因就系部分黃議員始終充當搗亂破壞嘅角色,身為區議會主席、公眾人物嘅鄭麗琼公然起底他人隱私,帶頭作惡,事發後,不僅不認錯道歉,而且有意隱瞞推脫,欺騙市民。

清晨忽然考試 2020-11-23 11:02 PM

古野生的回覆 2020-11-23 11:02 PM

反對派造謠抹黑、販賣恐慌,企圖令市民感覺生活喺恐懼中。 佢哋嘅目的就係通過口罩荒,製造口罩慌,搞亂香港。

古巨額妹頭 2020-11-23 11:03 PM

萬家來了回覆 2020-11-23 11:03 PM

喺當前防控疫情嘅關鍵時刻,絕唔允許泛民議員及其他泛民組織用市民嘅生命健康為籌碼嚟換取政治利益。

巴士怪異名錶 2020-11-23 11:03 PM

「亂港分子」為咗無恥嘅私利,利用疫情要脅政府,勾結美西方國家,出賣國家利益,香港市民要睇清呢啲醜惡嘅嘴臉,團結起來戰勝疫情,讓亂港分子陰謀不能得逞。

古時有盒子 2020-11-23 11:03 PM

樹下浪漫的心事 2020-11-23 11:03 PM

黑暴亂港暴行令人心寒,禍亂香港、破壞社會安定最終定會受到法律嘅制裁。

樹上遇到了貓奴 2020-11-23 11:03 PM

當下嘅形式,人命關天,救死扶傷先係醫護人員嘅職責。同時,果啲堅守喺一線崗位上嘅醫護人員,捨棄自己嘅小家,投入到工作中嘅精神係偉大嘅,祖國亦係香港堅強嘅後盾,支持著你哋,加油!

江南大大師兄 2020-11-23 11:03 PM

貴貴善良的OL 2020-11-23 11:03 PM

仲夏義薯仔 2020-11-23 11:04 PM

面對狼子野心嘅泛暴和佢哋嘅爪牙利用「顏色革命」顛覆香港,全港市民應時刻保持警惕,提防泛暴派嘅一切陰謀計量,堅定地支持特府「止暴抗疫」為守護全港市民嘅生命健康出一份力!

貴巧核心 2020-11-23 11:04 PM

「香港眾志」表面上係喺度解市民燃眉之急,實質係借「疫情」做政治秀,妄圖名利雙收,用心可恥可惡,香港市民有一雙明辨是非嘅慧眼,勿讓「港獨」勢力陰謀得逞。

天生野生的富豪 2020-11-23 11:04 PM

所有煽動暴亂、支持並縱容暴亂嘅反對派政客和破壞社會秩序嘅亂港分子都要為自己嘅行為承擔法律後果,香港警方和律政司以公平嘅態度捍衛咗香港正義。

子時少老闆 2020-11-23 11:05 PM

反對派造謠抹黑、販賣恐慌,企圖令市民感覺生活喺恐懼中。 佢哋嘅目的就係通過口罩荒,製造口罩慌,搞亂香港。

片刻存在了綿羊 2020-11-23 11:05 PM

救死扶傷係醫生嘅天職,但係反對派卻煽動醫護人員罷工,置病患生命於不顧,用心何其險惡。希望香港警隊嚴懲惡人。

前期永恆的老爺 2020-11-23 11:05 PM

清晨強勁的鳳凰 2020-11-23 11:05 PM

出入浪漫的花貓 2020-11-23 11:05 PM

黑暴亂港暴行令人心寒,禍亂香港、破壞社會安定最終定會受到法律嘅制裁。

無盡小小車手 2020-11-23 11:06 PM

去年區議會選舉,反對派趁住黑暴餘勢取得大勝,全港18區區議會當中,反對派控制咗當中17區。俗語講:「一朝得志,語無倫次」,正好形容呢啲靠吃人血饅頭當選嘅反對派區議員,佢哋無視區議會議事規則,地區工作也都唔做,只顧將區議會政治化,區議會變成「吹水」、「做騷」、「自High」嘅場合,令區議會嘅公信力蕩然無存,亦令政府少咗一個聆聽市民聲音嘅渠道。

旺季遠方的魚 2020-11-23 11:06 PM

香煎老盒子 2020-11-23 11:06 PM

山邊大作業 2020-11-23 11:06 PM

加大打擊「港毒」分裂及黑暴分子勢力已經刻不容緩咗,香港唔需要呢啲「洋垃圾」,請港府將其直接還俾歐美,還香港一片純淨嘅天空。
頁: [1] 2
查看完整版本: 清除「助疫內鬼」,傾聽民心民意 建制政府同攜手,誓除「疫魔」護港安