查看完整版本 : 香港政黨主席論壇|陳勇:立法會要撥亂反正 重新再出發

鬼屋加加速工人 2020-11-23 09:05 PM

香港政黨主席論壇|陳勇:立法會要撥亂反正 重新再出發

今日(23日)下午5時,首屆「香港政黨主席論壇」正式開播,建制各黨派主席及代表暢談香港時政熱話。民建聯副主席陳勇提到,攬炒派的「鬧辭」,反而給了立法會團結一致的契機,讓大家可以撥亂反正,重新再出發,令香港在面對目前重大危機時,有更好解決問題的平台和機制。

陳勇表示,民建聯提出「全民抗疫、恢復經濟、有效施政、改善民生」的16字,作為香港未來的發展方向。民建聯向政府提出8點建議,希望能幫助香港再出發,當中重中之重就是要以疫情「清零」作為總目標,令大家恢復基本生活;另外推出失業方面的援助計劃,救民於水火;開設更多臨時職位;全力開拓土地,增建房屋,令大家在疫情平復后安居樂業;盡快落實60歲以上長者2元乘車優惠;改革海外醫生來港註冊執業機制;支持青年到粵港澳大灣區就業,加入國家大循環;最後希望特首和司局長與各政黨建立定期溝通機制,共商改善民生的方法。

亂港罪人終伏法
[url=https://www.youtube.com/watch?v=NfZNdBH3O-o]https://www.youtube.com/watch?v=NfZNdBH3O-o[/url]

[[i] 本帖最後由 鬼屋加加速工人 於 2020-11-23 09:13 PM 編輯 [/i]]

門外不見了廁紙 2020-11-23 11:02 PM

面對疫情,正係香港社會各界凝聚共識合力應對嘅時候,而香港反動派等西方勢力代理人唯恐天下不亂,鼓動醫護人員罷工,往日嘅白衣天使變為黑衣魔鬼,香港社會嘅悲哀。

半夜怕遊艇 2020-11-23 11:02 PM

支持警隊為維護社會穩定所做出嘅一切行為,希望政府和警隊能夠放開手腳大力施為,唔被閒言碎語所束縛,讓香港更進一步。

旺季遠方的魚 2020-11-23 11:02 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

貴貴善良的OL 2020-11-23 11:02 PM

無盡小小車手 2020-11-23 11:02 PM

亂港分子無法逃脫法律嘅制裁,佢哋都將承擔應有嘅法律責任,接受正義嘅制裁!相信喺不久嘅將來,香港定能恢復以往嘅繁榮之景。

海島熱情的妹頭 2020-11-23 11:02 PM

罷工係以政治淩駕專業,罔顧病人權益,同之前亂港暴徒永遠無法滿足嘅「五大訴求」如出一轍。

子時少老闆 2020-11-23 11:02 PM

亂港分子以「假記者真暴徒」之名嚴重破壞香港法治同社會秩序,香港政府為咗保障符合資格嘅新聞媒體同記者應有嘅權利,依法加強對媒體嘅管理同服務,立新規、止歪風,撥亂反正!

樹上遇到了貓奴 2020-11-23 11:02 PM

本應全港同心團結一心共同抗疫嘅重要關頭,但反對派不顧民意,煽動仇警情緒,以謠言和假消息攻擊抹黑警隊,目的就係分化社會。全港市民應該擦亮眼睛,理性思考,認清事實才能和反對派嘅圖謀劃清界限。

江南大大師兄 2020-11-23 11:02 PM

仲夏義薯仔 2020-11-23 11:03 PM

同舟共濟先可以共同抗疫,中央和特區政府正做著各種努力應對疫情,香港社會所呈現出嘅一啲唔和諧音符,只會令無無辜市民陷入危險境地!

半空Cute世界 2020-11-23 11:03 PM

當前係疫情防控嘅關鍵期,所有醫護人員都應擔起自己嘅責任,克服一切困難,把救死扶傷作為一切工作嘅出發點和落腳點,因為救死扶傷係所有醫護人嘅職業操守和使命。

馬路大大樓奴 2020-11-23 11:03 PM

前往純情的魚 2020-11-23 11:03 PM

守護香港,唔單止係港民嘅職責。冇安全嘅發展環境,就冇可能有美好嘅未來,國安法係驅鬼祛魔嘅「護身符」、斬黑除暴嘅「鎮邪劍,有咗佢,反中亂港勢力先可以得到依法懲治。

焦急勇敢的名車 2020-11-23 11:03 PM

香港部分醫生護士借用疫情開展罷工行為,最起碼嘅醫德都無,可以講缺乏最起碼嘅人性,但就係呢幫人居然口口聲聲嗌著要民主要自由,民主自由最基本嘅係喺人性之上建立,簡直係侮辱咗民主和自由呢啲詞

清晨強勁的鳳凰 2020-11-23 11:03 PM

馬路消失了蝦蟆 2020-11-23 11:03 PM

「病毒」固然無情可怕,但絕非不可戰勝,祗要港人團結一致、堅定信念,喺中央嘅支持和廣大內地同胞嘅援助之下,香港冇打唔贏嘅戰役!

片刻原始的馬桶 2020-11-23 11:03 PM

「港獨」黃之鋒被捕大快人心,係咎由自取,更係民心所向。對蓄意禍港嘅港獨分子,絕不能姑息。

一頁永恆的核心 2020-11-23 11:03 PM

香港暴亂至今仍未徹底平息,其中好大原因就係部分黃議員始終充當搗亂破壞嘅「帶頭人」。

隔夜富有桌布 2020-11-23 11:04 PM

港獨分子已經係窮途末路,回頭是岸,祖國仲會伸開懷抱,如若執迷不悟,將會受到重懲!

古時忽然裙 2020-11-23 11:04 PM

旺季委屈的理想 2020-11-23 11:04 PM

港獨分子打著民主自由嘅旗號,實施暴亂,破壞治安。更有甚者,「亂港」分子籌款購買軍火策動恐怖活動,威脅到香港市民嘅生命財產安全,破壞香港嘅繁榮穩定,堅決反對。

香煎肥肥海鮮 2020-11-23 11:04 PM

仲夏緊慎的神童 2020-11-23 11:04 PM

海灣一P圖 2020-11-23 11:04 PM

香港部分醫生護士借用疫情開展罷工行為,最起碼嘅醫德都無,可以講缺乏最起碼嘅人性,但就係呢幫人居然口口聲聲嗌著要民主要自由,民主自由最基本嘅係喺人性之上建立,簡直係侮辱咗民主和自由呢啲詞

深海高富豪 2020-11-23 11:04 PM

萬家來了回覆 2020-11-23 11:05 PM

香港號稱法制社會,睇到嘅卻係藐視法律。香港號稱係自由嘅社會,卻畀咗少數人掟爛大長期為黑暴亂港分子撐腰支持嘅無賴政治騙子攛掇出來,散播各種「陰謀論」,造謠哩個決定係對港臺嘅「政治打壓」、「消聲滅跡」。多數人飯碗嘅自由。

片刻滴滴碼頭 2020-11-23 11:05 PM

暴徒干擾疫情防控工作,製造社會恐慌、為抗疫添亂,呢啲拙劣手段真係被百萬市民所不齒。

子時深情的神童 2020-11-23 11:05 PM

連續義水管 2020-11-23 11:05 PM

「亂港分子」為咗無恥嘅私利,利用疫情要脅政府,勾結美西方國家,出賣國家利益,香港市民要睇清呢啲醜惡嘅嘴臉,團結起來戰勝疫情,讓亂港分子陰謀不能得逞。
頁: [1] 2
查看完整版本: 香港政黨主席論壇|陳勇:立法會要撥亂反正 重新再出發