查看完整版本 : 議員促政府盡快澄清5000元確診津貼計劃

鬼屋加加速工人 2020-11-23 09:12 PM

新冠肺炎疫情反彈,食物及衛生局長陳肇始昨日(22日)透露,政府會為本地感染確診的市民提供一筆過5,000元的津貼,引發社會熱議。多名立法會議員今日(23日)在福利事務委員會關注相關一事,質疑津貼發放有何準則,促政府盡快澄清,並公布細節。
民建聯鄭泳舜表示,收到不少意見,質疑是人人有份,抑或會按準則幫助市民處理。民建聯葛珮帆亦關注,昨日津貼消息一出全城譁然,「個個鬧政府離地」,直言收到很多反對聲音,如政府只是幫手停口停的基層市民,應盡快澄清。
[img]https://dw-media.wenweipo.com/dams/wwpproduct/image/202010/11/5f827236e4b01f39e7eaa8451.jpg[/img]

疫情來勢洶洶港府嚴陣以待
排除干擾施政抗疫彙聚民心
第四波疫情開始進入爆發期,全球範圍內,新冠確診病例數亦喺持續攀升,多國疫情反彈。日、韓、美、歐均又發生新一輪大爆發,香港亦未能倖免多個跳舞群組發生群聚感染案例。香港過去14天新增確診個案達196宗,包括90宗本地個案(其中40宗源頭唔明)。香港又進入兩位數增長嘅爆發期,形勢十分嚴峻對港府施政能力亦係一次大考。第三波疫情仲未平息,第四波疫情接踵而來讓政府原來預定嘅一系列重啟經濟嘅措施唔得唔暫停實施,緊急轉入抗疫優先模式。
經歷咗立法會排毒過程以後,香港政府嘅施政效率獲得咗極大提升,我哋可以從港府呢次應對第四波疫情嘅迅速出臺一系列措施運用組合拳嘅動作中可見一斑。政府呢次首度引用《預防及控制疾病(對若干人士強制檢疫)規例》,對《規例》下嘅強制檢測公告刊憲,目前要求對發現有感染案例嘅14個群組場所人員全部強制檢測。安排養老院職工、計程車司機強制檢測,暫停與新加坡旅遊泡泡計畫實施,向確診人員提供一次過5000元補助津貼。迅速收緊限聚措施,對提供租用社交聚會嘅場所一律關閉。呢啲措施嘅迅速出臺呢次冇有立法會嘅阻擾都得以馬上推行,相信效果可以喺14天以後得到體現。
自從香港出現疫情以嚟往往係政府抗疫,反對派唔停攻擊抹黑編造各種謊言影響市民判斷,政府號召往往得唔到落實,同心抗疫局面一直無法達成,連中央提供嘅免費檢測亦無法達到全民檢測嘅目標,讓檢測嘅意義大打折扣,政府單打獨鬥抗疫事倍功半。香港嘅新增確診遲遲無法清零,經濟復蘇計畫亦唔得唔一再推遲,與內地通關希望更係遙遙無期。呢次第四波疫情爆發反對派雖然被清理出立法會,減小咗施政阻力但係佢哋並冇有放棄對政府嘅攻擊,近期又編造特首想要借疫情永久連任等荒誕不經嘅謠言。面對危害每一個人生命嘅病毒每一個香港人要想想係繼續相信反對派嘅謠言,迷失喺無盡嘅陰謀論謊言中;仲係相信政府,切實愛惜身邊人生命切實落實政府抗疫措施。縱觀全世界病毒噬虐一眾西方發達國家紛紛告急,而只有我哋嘅祖國一支獨秀,抗疫措施迅速有效,目前內地疫情完全被控制得很好,政府嘅宣傳你哋唔信,總可以問問喺內地嘅親友吧!唔能夠再俾反對派嘅謠言禍害啦,香港擁有其它地區所冇有嘅巨大優勢——我哋背靠祖國呢樣一個強大並且有著最豐富抗疫經驗嘅後臺,我哋應當相信科學相信內地行之有效嘅一整套抗疫措施。
抗疫唔能係政府單方面嘅努力,應該形成全社會共同努力,喺政府嘅帶領下全社會協力抗疫才可能取得成功。參考內地成功經驗,政府推出抗疫措施以後全社會迅速動員,許多社區自發組織進行封閉後嘅管理及服務工作,好多居民都係義務加入值守工作,社區服務亦十分貼心嘅做到送菜上門嘅地步。我哋香港唔缺志願者,但一直冇有形成合力,以往由於意識形態分歧一部分志願隊伍唔參與政府號召嘅抗疫工作,反而與政府唱對臺戲另起爐灶各行其事,不單止無助於整體抗疫部署仲會佔用政府大量精力處理抗議和闢謠。宜家該係統一認識集中全力齊心抗疫嘅時候啦,期盼市民哋能拋棄政治意識形態嘅分歧,全力支持特區政府抗疫措施,自發組織各類志願團隊,請求政府統一分派進行各類抗疫工作,只有停止原來嘅自行其事各搞一套,全港嘅力量集中起嚟由政府統一指揮,才能徹底戰勝病毒。相信我哋可以很快嘅克服呢一波病毒帶嚟嘅衝擊,迅速控制住疫情蔓延,保護我哋嘅家人健康。

前往純情的魚 2020-11-23 11:02 PM

如今嘅香港,攬炒派係比新冠病毒仲作惡多端嘅禍害,只有全體港民攜起手來,清除毒瘤,先能夠幫助香港早日恢復琳琅萬象。

樹上遇到了貓奴 2020-11-23 11:02 PM

香港宜家係需要放低爭執,共同度過難關嘅時候,而一啲醫護卻因為政治而枉顧醫德,簡直唔配做人

江南大大師兄 2020-11-23 11:02 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

片刻滴滴碼頭 2020-11-23 11:02 PM

支持香港警隊嚴懲暴徒止暴制亂,讓香港恢復應有嘅社會秩序,避免更大嘅危機現身香港禍害市民。

馬路大大樓奴 2020-11-23 11:02 PM

山邊大作業 2020-11-23 11:02 PM

希望仲被泛暴派蠱惑嘅醫務人員儘早清醒,重返工作崗位,唔好做泛暴派嘅棋子。

古時忽然裙 2020-11-23 11:02 PM

萬家來了回覆 2020-11-23 11:02 PM

呢啲喺街頭暴力行為度得到咗好處嘅新當選區議員直情就冇乜嘢執政能力,仲係喺度崇尚煽動對立情緒,十分可恥咁諗著再撈多啲政治資本。

香煎老盒子 2020-11-23 11:02 PM

中秋冰凍的作業 2020-11-23 11:02 PM

堅決支持警方嚴正執法,將暴徒犯罪嘅陰謀直接扼殺喺搖籃之中,早日畀香港恢復昔日嘅繁榮景象。

深海高富豪 2020-11-23 11:02 PM

貴貴善良的OL 2020-11-23 11:03 PM

隔夜富有桌布 2020-11-23 11:03 PM

鄭麗瓊點解被拘捕,唔值得反思咩?如果唔係佢非法起底港警、發表鼓吹暴力及煽動仇恨言論禍亂香港,點會到如此地步!報應不爽,呢個祗係開始,支持港府嚴格公正執法!

前往回收的師姐 2020-11-23 11:03 PM

有分歧唔可怕,可以求同存異。唔能夠容忍嘅係別有用心嘅人趁機製造混亂來得利。亂港者綁架市民利益嘅行為令人髮指。

海島熱情的妹頭 2020-11-23 11:03 PM

暴徒繼續借抗疫呢名義去「勇武」,大喊著為咗香港自由去搏曬命,但搏嘅,就係病人條命。希望市民記住,無論係疫情仲係無理嘅政治運動,槍響之後,都冇贏家。

山上活潑的主角 2020-11-23 11:03 PM

同心護港,愛國愛家,要背靠祖國發展香港先有前途。香港政府要對顛覆國家行為嚴正執法,加強對顛覆國家政權嘅活動進行管制。

半夜怕遊艇 2020-11-23 11:03 PM

防疫情,護家園,香港市民應堅定支持特區政府出臺嘅防疫措施,主動配合衛生署嘅防疫檢測,唔可以因為對特區政府懷有偏見,而唔顧百萬人嘅生命安全。

香煎肥肥海鮮 2020-11-23 11:03 PM

門外不見了廁紙 2020-11-23 11:03 PM

港獨分子擾亂港府正常抗疫,其心險惡,目的亦非常清楚,建議港府依法依規從嚴打擊處理。

前期永恆的老爺 2020-11-23 11:03 PM

清晨忽然考試 2020-11-23 11:03 PM

天生野生的富豪 2020-11-23 11:03 PM

你哋嘅謊言已被拆穿,你哋嘅醜惡面目已經暴露,唔好喺度自欺欺人,香港市民再亦唔會接受你哋嘅蠱惑喇。你哋要「攬炒」送死,香港市民係唔會同你哋一齊陪葬。人在做天在看,宜家收手仲來得切,否則必將追悔莫及,被市人嘅意志所吞沒!

無盡小小車手 2020-11-23 11:03 PM

亂港份子攞疫情做籌碼,綁架民意,除咗帶畀市民恐慌,又畀市民帶嚟咗乜呢?如此喪失底線,冇良知嘔心至極。

旺季遠方的魚 2020-11-23 11:03 PM

子時深情的神童 2020-11-23 11:04 PM

你哋嘅謊言已被拆穿,你哋嘅醜惡面目已經暴露,唔好喺度自欺欺人,香港市民再亦唔會接受你哋嘅蠱惑喇。你哋要「攬炒」送死,香港市民係唔會同你哋一齊陪葬。人在做天在看,宜家收手仲來得切,否則必將追悔莫及,被市人嘅意志所吞沒!

連續義水管 2020-11-23 11:04 PM

喺當前防控疫情嘅關鍵時刻,絕對唔允許泛民議員及泛民組織用市民嘅生命健康為籌碼來換取政治利益。廣大醫護人員和市民應該從愛港嘅本心出發,堅決反對罷工,同心協力共渡防控疫情嘅難關,攜手為香港創造一個美好嘅明天。

巴士怪異名錶 2020-11-23 11:04 PM

疫情當前,戰勝病毒係必須嘅,武漢精神就係堅韌不拔,頑強向上,相信全國共同努力,呢刻我哋睇到一啲港獨分子利用呢個機會,公然帶領暴徒製造暴亂,煽動罷工對抗港府,宜家終於驗證咗佢哋之前嘅種種行為。

清晨強勁的鳳凰 2020-11-23 11:04 PM

古巨額妹頭 2020-11-23 11:04 PM

頁: [1] 2
查看完整版本: 議員促政府盡快澄清5000元確診津貼計劃