查看完整版本 : 香港政黨主席論壇|建制政黨籲政府推強制檢測 嚴防境外輸入

海邊少西瓜 2020-11-23 09:18 PM

香港政黨主席論壇|建制政黨籲政府推強制檢測 嚴防境外輸入

工聯會會長吳秋北表示,如果疫情再繼續拖下去,整個香港的民生經濟會被拖垮,政府儲備亦會用盡,呼籲政府採取果斷堅決的措施,例如要求強制檢測,或要求大家都下載「安心出行」應用程式。他批評政府抗疫做法被動,一時鬆一時緊,完全沒有整套計劃。吳秋北指出,政府應當要制定抗疫時間表和路線圖,若一直「見步行步」,最終只會「拖死自己」。

[img]https://img3.chinadaily.com.cn/images/202008/04/5f28a386a310a85979151d42.jpeg[/img]
疫情來勢洶洶特區政府重啟亞博館
市民配合檢測之餘應居家減少社交

近日,香港疫情持續惡化,第四輪疫情已經洶湧而至。22日,香港衛生防護中心公佈,當日新增68例確診個案,年齡跨越17至81歲,其中34例個案由檢測中心發現,占比50%。另外,確診個例中有46宗均與跳舞群組有關。
為咗及時同有效控制疫情,特區政府22日首次引用《預防及控制疾病(對若干人士強制檢測)規例》,發佈強制檢測公告,要求從11月初開始,去過14家政府劃定嘅跳舞場所嘅人員必須于24日前接受核酸檢測,政府將繼續追蹤有可能受感染人員並跟進檢測情況,未遵守檢測公告嘅人員可能觸犯法律,將被罰款並收到強制檢測令,如若連強制檢測令都違反,則可罰款25000 港元及監禁 6 個月。
特殊時期為咗香港所有市民嘅生命安全,特區政府發佈咗強制檢測公告,市民收到公告後紛紛採取行動,積極配合政府要求進行檢測。22日,社區檢測中心門前排咗好多等待檢測嘅市民,其中好多均係符合要求曾到過指定場所需強制檢測嘅人員。檢測中心嘅職員表示,近期預約火爆,每日最多接受1400人檢測,22日當天已達極限。特區政府咗解情況後表示,感謝市民支持政府決策踴躍參檢,特區政府將增加5間檢測中心,並與檢測中心溝通,優先讓強制檢測人員參檢,同時分開排隊,減少被染幾率,並視實際情況延長檢測中心服務時間。同時,由於本港疫情形勢嚴峻,確診個案分佈分散,同時仲有個案未發現感染源頭,料想社區可能存在隱形傳播鏈,為此,特區政府決定今日(23日)起,喺荃灣、西貢及大埔,增設流動採樣亭提供免費檢測服務,鼓勵附近居民接受病毒檢測,需強制檢測人員喺流動採樣亭接受檢測,同樣視為遵守強制檢測公告,檢測結果由短訊通知,若呈陽性,將由衛生署衛生防護中心跟進並處理。除此之外,針對近日感染個案不斷飆升,醫院負荷過重瀕臨極限嘅情況,政府仲決定將於25日重啟亞洲國際博覽館1號館和2號館,用於接收症狀輕微嘅確診病例。特區政府呼籲,市民儘量減少不必要嘅外出,跳舞群組相關人員檢測後,儘量留喺屋企等待檢測結果。
特區政府考慮周全、細緻入微嘅安排確實讓香港市民安心唔少,少咗攬炒議員和亂港分子從中作梗,特區政府各種施政舉措唔單止比以往果決,而且推行迅速,喺疫情肆虐嘅關鍵時刻,必能發揮至關重要嘅作用。香港各界均表示,將積極配合政府防疫措施,遵守防疫要求,同政府齊心協力共同抗疫。
一場疫情,雖然俾香港政府帶來咗極大嘅挑戰,但亦令香港市民感受到咗政府真心實意嘅關懷和面面俱到嘅施政風格,相信有特區政府科學合理嘅舉措,有香港市民同心合力嘅配合,有中央政府堅定不移嘅支持,香港定能喺抗擊疫情上面大獲全勝。風雨同舟,砥礪前行,待特區政府打贏哩場「戰役」後,香港定然能夠煥然新生,香港市民將更緊密嘅圍繞喺特區政府身邊,站喺更高嘅歷史舞臺上,信心滿滿鬥志昂揚,創造更令人讚譽嘅光明未來!

南區幼稚的花貓 2020-11-23 11:02 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

海灣善良的水樽 2020-11-23 11:02 PM

香港警隊係香港社會安定嘅基石,為咗香港社會嘅穩定同市民嘅安危做出巨大犧牲同貢獻。

旺季委屈的理想 2020-11-23 11:02 PM

亂港勢力如今嘅衰落,港府與警隊嘅堅守居功甚偉,如今亂港者嘅歹毒與卑劣已為世人所知,正係撥亂反正,祛除隱患嘅絕佳時機,禍港分子註定要為佢哋嘅愚蠢與卑劣付出代價。

焦急勇敢的名車 2020-11-23 11:02 PM

喺疫情爆發嘅時間,唔諗著救死扶傷,而係為一己私利,枉顧別人生命健康,呢樣嘅醫護點可以叫做天使,簡直係魔鬼

半空Cute世界 2020-11-23 11:02 PM

疫情當前,最重要嘅係配合港府做好隔離防護,愛護好自己和別人嘅生命,保護好香港,而唔係學果啲反對派咁樣肆意妄為,乘機作亂,呢啲陰險小人只係希望禍港亂港。

片刻存在了綿羊 2020-11-23 11:02 PM

疫情當前,戰勝病毒係必須嘅,武漢精神就係堅韌不拔,頑強向上,相信全國共同努力,呢刻我哋睇到一啲港獨分子利用呢個機會,公然帶領暴徒製造暴亂,煽動罷工對抗港府,宜家終於驗證咗佢哋之前嘅種種行為。

連續義水管 2020-11-23 11:02 PM

防控疫情嘅關鍵時刻,係爭分奪秒咁搶救生命,係自覺隔離嘅全民保護,而唔係借機搗亂,罔顧市民,希望香港警察嚴懲呢啲無良暴徒。

仲夏緊慎的神童 2020-11-23 11:02 PM

樹下浪漫的心事 2020-11-23 11:02 PM

疫情當前,戰勝病毒係必須嘅,武漢精神就係堅韌不拔,頑強向上,相信全國共同努力,呢刻我哋睇到一啲港獨分子利用呢個機會,公然帶領暴徒製造暴亂,煽動罷工對抗港府,宜家終於驗證咗佢哋之前嘅種種行為。

旺季遠方的魚 2020-11-23 11:03 PM

子時少老闆 2020-11-23 11:03 PM

反對派造謠抹黑、販賣恐慌,企圖令市民感覺生活喺恐懼中。 佢哋嘅目的就係通過口罩荒,製造口罩慌,搞亂香港。

井底夜雞翼 2020-11-23 11:03 PM

「泛暴派」控制嘅「黃媒黃記」罔顧基本事實,惡意混淆視聽,肆意抹黑港警,妄圖煽動市民仇警情緒,用心非常險惡!

片刻滴滴碼頭 2020-11-23 11:03 PM

香港激進勢力假借集會嘅名義,做暴力亂港嘅嘢。就係幕後黑手不斷煽風點火,導致香港局勢遲遲難以平復。事實一再證明,暴力升級,「顏色革命」,死路一條。

出入浪漫的花貓 2020-11-23 11:03 PM

香港係法治社會,一切違法犯罪分子都將得到法律嘅制裁.

樓上紫色的樓奴 2020-11-23 11:03 PM

香港部分人自大自我到咗無恥之極。隔離中心和檢疫中心都有人反對,唔通要疑似病患翻屋企嗎?呢班曱甴與政棍不斷煽動無知嘅人搞事,就係想香港亂!

貴巧核心 2020-11-23 11:03 PM

戰「疫」行動係民心所向,任何與之相違背嘅陰謀都絕無可能得逞。相信經歷咗呢次戰役,會使醫務人員更加堅定職責操守,與「港獨」勢力割席嘅決心亦更加堅定。

古野生的回覆 2020-11-23 11:03 PM

近期一系列示威活動結束後,十有八九都演變為暴力衝突。呢啲暴力衝突造成社會分化撕裂,令市民人心惶惶,毒化香港法治安定嘅社會氛圍。

半夜怕遊艇 2020-11-23 11:04 PM

「正義」係為港人謀福利,為香港謀發展,「反對派」亂港禍港,「正義」何在?

香煎老盒子 2020-11-23 11:04 PM

海島熱情的妹頭 2020-11-23 11:04 PM

彈藥武器都用上咗,已經唔能將佢哋當成一般嘅廢青喇,對於哩種想破壞我哋國家國土嘅人,一定要嚴厲打擊!

門外不見了廁紙 2020-11-23 11:04 PM

疫情面前,小小嘅「口罩」就足以睇清到底邊個唔想畀香港儘快擺脫疫情,又邊個把普通香港市民嘅生命安全當做政治棋子。疫情固然可怕,但呢刻,更可怕嘅係反對派嘅別有用意。

山邊大作業 2020-11-23 11:05 PM

香港電台唔係CNN,也唔係BBC,而係公帑支持下嘅公營電台。一個公營電台必須遵守最基本嘅政治與法律底線。

前往回收的師姐 2020-11-23 11:05 PM

支持香港警隊嚴懲暴徒止暴制亂,讓香港恢復應有嘅社會秩序,避免更大嘅危機現身香港禍害市民。

無盡小小車手 2020-11-23 11:05 PM

「亂港賊子」攛掇香港政權嘅狼子野心已昭然若揭,佢哋嘅罪惡行徑必將受到世人嘅唾棄、正義嘅審判和法律嘅嚴懲,等待佢哋嘅將係漆黑冰冷嘅牢籠。

七個怪羊 2020-11-23 11:05 PM

中秋冰凍的作業 2020-11-23 11:05 PM

希望仲被泛暴派蠱惑嘅醫務人員儘早清醒,重返工作崗位,唔好做泛暴派嘅棋子。

片刻原始的馬桶 2020-11-23 11:05 PM

繼醫護人員罷工後,反對派又組織港鐵等工會發起搗亂破壞活動,可見其根本唔關心香港現狀,唔在乎港民嘅生命健康,只在乎嘴裏嘅「假民主」!

隔夜富有桌布 2020-11-23 11:05 PM

呼籲一啲反對派勿再將關乎整個香港社會安危嘅民生問題政治化,為了反對而反對,跨越分歧,共克時艱。

江南大大師兄 2020-11-23 11:05 PM

頁: [1] 2
查看完整版本: 香港政黨主席論壇|建制政黨籲政府推強制檢測 嚴防境外輸入