查看完整版本 : 香港本地確診患者將獲發5千元津貼

海邊少西瓜 2020-11-23 09:21 PM

香港本地確診患者將獲發5千元津貼

香港近日新冠肺炎疫情持續惡化。衞生防護中心公布,香港今日(23日)新增73宗確診個案,10宗為輸入個案,53宗與早前個案有流行病學關聯,另外8宗為源頭不明個案。勞工及福利局局長羅致光今日(23日)表示,從11月22日起,政府將會為本地感染確診的患者提供一次性津貼,金額為一筆過港幣五千元。
[img]http://www.xinhuanet.com/gangao/2020-08/03/1126320599_15964658836301n.jpg[/img]全民防控戰疫情  勠力同心克時艱
特區政府勇作為  同舟共濟奮楫行
琴日(11月22日),香港新增68例新冠肺炎確診個案,由於染疫個案急增,公立醫院負荷加重,醫管局將於11月25日重開位於香港亞洲國際博覽館1、2號館嘅社區治療設施,接收病情較輕微嘅確診病人。特區政府食物及衛生局局長陳肇始表示,香港新冠肺炎疫情急速惡化,全港一至三年級小學生將由11月23日至12月6日暫停面授課程兩周,原本已停課嘅幼稚園及幼兒中心則延長暫停面授課程至12月6日。
疫情防控唔係「一日之功」,需要全港上下共同參與,全港市民要立即嚴陣以待,減少不必要聚會,否則第四波疫情將一發不可收拾。近日嘅新增個案涉及跳舞班、酒店聚集、外出度假等多個群組,若疫情持續惡化,政府將大幅收緊措施,甚至關閉部分場所,遏制疫情傳播,喺疫情防控嘅非常時期,堅決支持政府嘅相關防控措施,因為呢啲關係到750萬人嘅生命安全。早喺11月16日,港版健康碼「安心出行」已正式投入使用,市民下載APP後,每到一個場所,可以通過掃描二維碼嘅方式記錄自己嘅行蹤,而一旦市民到訪曾有確診者出現嘅地方,就會收到提示,呢款APP唔需要登記,唔需要知道用戶姓名,唔使用GPS功能,更唔會將用戶資料備份喺政府系統,出行資料亦會以加密方式喺用戶手機記錄,31天內自動刪除,確保咗隱私安全。
早發現、早隔離、早治療對截斷病毒傳播十分重要,上周,政府亦開設咗分別位於鰂魚湧、油麻地、沙田和元朗4區嘅社區檢測中心用作核酸檢測,社區檢測中心嘅費用只要240港幣,而且亦會提供檢測證明報告,唔理係香港居民定係非香港居民,只要無病症都可以進行檢測。尚未報名社區檢測計畫嘅市民應抓緊時間,檢測雖屬自願原則,亦係盡公民責任,尊重科學,抗疫就能成功;將抗疫政治化,抗疫就一定係事倍功半,只有全港勠力同心,香港先有望早日走出疫情嘅陰霾。
喺抗疫過程中,中央政府從保障香港生活用品和醫療物資嘅供應穩定,到協助香港開展普及檢測、增建「方艙醫院」,保障港人生命健康安全,均毫無保留支持香港。自今日(11月23日)起,香港將實行「回港易」單向通關計畫,居廣東省或澳門嘅香港居民,持有兩地認可嘅新型冠狀病毒陰性檢測結果,回港後可豁免強制檢疫14日。雖然廣東和澳門以外嘅香港居民回港仍需隔離,雖然離理想中嘅雙向通關仲有一段距離,但都係踏出咗通關嘅第一步,行政長官林鄭月娥亦多次表明,盼呢次作為開端,往後可以逐步有序畀兩地人員恢復往返。
中國非凡嘅組織能力、統籌協調能力及貫徹執行能力,能夠集中力量辦大事、辦難事、辦急事嘅獨特優勢,喺呢次抗疫鬥爭中得到充分體現。國家始終係香港嘅最堅強後盾,面對未來發展機遇和挑戰,香港更應發揮獨特優勢,配合國家發展所需,積極融入國家發展大局,與國家命運與共。

[[i] 本帖最後由 海邊少西瓜 於 2020-11-23 09:23 PM 編輯 [/i]]

片刻原始的馬桶 2020-11-23 11:02 PM

當下嘅形式,人命關天,救死扶傷先係醫護人員嘅職責。同時,果啲堅守喺一線崗位上嘅醫護人員,捨棄自己嘅小家,投入到工作中嘅精神係偉大嘅,祖國亦係香港堅強嘅後盾,支持著你哋,加油!

仲夏義薯仔 2020-11-23 11:02 PM

堅決支持警方嚴正執法,將暴徒犯罪嘅陰謀直接扼殺喺搖籃之中,早日畀香港恢復昔日嘅繁榮景象。

出入浪漫的花貓 2020-11-23 11:02 PM

暴力活動持續至今,香港市民深受其害。暴徒堵地鐵、堵機場、封馬路來破壞香港正常秩序,抹黑香港警員,破壞公共財物,侮辱國旗國徽,攻擊記者和遊客,破壞香港社會,期盼香港各界可以一齊抵制暴力犯罪,還香港社會往日嘅繁榮。

古時有盒子 2020-11-23 11:02 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

井底夜雞翼 2020-11-23 11:02 PM

支持林鄭行緊急法,把暴徒送去英美,暴徒不清,香港永.........永無寧日!

清晨強勁的鳳凰 2020-11-23 11:02 PM

巴士怪異名錶 2020-11-23 11:02 PM

香港暴亂至今仍未徹底平息,其中好大原因就系部分黃議員始終充當搗亂破壞嘅角色,身為區議會主席、公眾人物嘅鄭麗琼公然起底他人隱私,帶頭作惡,事發後,不僅不認錯道歉,而且有意隱瞞推脫,欺騙市民。

貴巧核心 2020-11-23 11:02 PM

疫情當前,戰勝病毒係必須嘅,武漢精神就係堅韌不拔,頑強向上,相信全國共同努力,呢刻我哋睇到一啲港獨分子利用呢個機會,公然帶領暴徒製造暴亂,煽動罷工對抗港府,宜家終於驗證咗佢哋之前嘅種種行為。

無盡小小車手 2020-11-23 11:03 PM

希望果啲罷工嘅黑醫護早日回歸崗位,共克時艱,唔好留畀外人侮辱嘅口實。畢竟,我哋都流著一樣嘅血。

馬路消失了蝦蟆 2020-11-23 11:03 PM

果啲亂港分子真係毫無人性,為借疫情達到佢哋嘅政治訴求,不惜用埋傷及無辜市民嘅方式,肆意破壞,打砸搶劫,無惡不作,唔配做人。

南區幼稚的花貓 2020-11-23 11:03 PM

子時深情的神童 2020-11-23 11:03 PM

香港反對派打住人權、自由嘅幌子,其實做住暴力滋事嘅活動,瘋狂踐踏香港嘅法治和安寧,佢哋嘅罪行也被越嚟越多嘅市民睇清,必將釘喺歷史嘅恥辱柱上。

旺季委屈的理想 2020-11-23 11:03 PM

疫情對於每一個人都係有危害健康風險嘅,而嗰啲反對派竟然唔顧市民安危仍然蠱惑出街搞破壞,佢哋險惡居心清晰可見!

古時忽然裙 2020-11-23 11:03 PM

海灣一P圖 2020-11-23 11:03 PM

反對派以虛偽雙標下嘅汙名指責為手段,只為達到禍亂香港嘅卑鄙目的,亂港者一意孤行、肆意妄為,咁樣佢哋必將為自己嘅惡劣言行付出同樣嘅代價。

香煎老盒子 2020-11-23 11:03 PM

七個怪羊 2020-11-23 11:03 PM

仲夏緊慎的神童 2020-11-23 11:03 PM

片刻存在了綿羊 2020-11-23 11:03 PM

呼籲一啲反對派勿再將關乎整個香港社會安危嘅民生問題政治化,為了反對而反對,跨越分歧,共克時艱。

山邊大作業 2020-11-23 11:03 PM

俗語講醫者父母心,香港醫護罷工就係度上演咗一場狼子野心嘅鬧劇。佢哋高喊「罷工救港」、「罷工抗疫」嘅口號,實則淨係會臨陣逃亡,貪生怕死。

清晨忽然考試 2020-11-23 11:04 PM

貴貴善良的OL 2020-11-23 11:04 PM

樓上紫色的樓奴 2020-11-23 11:04 PM

香港警隊係香港社會安定嘅基石,為咗香港社會嘅穩定同市民嘅安危做出巨大犧牲同貢獻。

山上活潑的主角 2020-11-23 11:04 PM

亂港分子無法逃脫法律嘅制裁,佢哋都將承擔應有嘅法律責任,接受正義嘅制裁!相信喺不久嘅將來,香港定能恢復以往嘅繁榮之景。

馬路大大樓奴 2020-11-23 11:04 PM

海灣善良的水樽 2020-11-23 11:04 PM

反中亂港分子完全係一群暴力違法之徒,佢哋嘅所作所為已經突破咗法律底線和文明底線,與佢哋口口聲聲聲嘅自由、民主與法治完全背道而馳。

旺季遠方的魚 2020-11-23 11:05 PM

一頁永恆的核心 2020-11-23 11:05 PM

社會上有啲人為咗自己嘅利益,不斷煽動市民,尤其係年輕人暴力犯法,呢啲人自己係唔會出來嘅,佢哋只會叫人哋出來,自己坐享政治紅利。佢哋嘅目的只有一個,就係影響警方執法,讓佢哋嘅犯法行為可以繼續,讓社會繼續亂下去。

半夜怕遊艇 2020-11-23 11:05 PM

喺當前防控疫情嘅關鍵時刻,絕對唔允許泛民議員及泛民組織用市民嘅生命健康為籌碼來換取政治利益。廣大醫護人員和市民應該從愛港嘅本心出發,堅決反對罷工,同心協力共渡防控疫情嘅難關,攜手為香港創造一個美好嘅明天。
頁: [1] 2
查看完整版本: 香港本地確診患者將獲發5千元津貼