查看完整版本 : [轉帖]減肥誤區

明日狂野的旅程 2020-11-26 03:24 AM

—、見效快就好
見效快就好,這絕對是壹個最大的減肥誤區,如果見效快,那麽身體恢復和代謝就會受損,因為什麽都是需要壹個過程的,那麽如果快速見效的話,那麽就會對身體造成傷害性的,而且還會反彈得特別嚴重,真的是得不償失哦。
二、絕食絕食減肥是能瘦下來,但是復胖非常快,而且很容易對胃造成傷害,容易造成胃酸胃痛,胃病發作,厭食癥也會跟著來,抵抗力也會跟著下降,皮膚衰老程度加快,而且更是瘦不下來。
三、停止運動會反彈這個減肥誤區很多人都做過,為什麽會認為停止運動會反彈呢?只要妳是通過有氧運動和合理飲食瘦下來的,那麽就不會變胖,但是如何是經過力量訓練瘦下來的,那麽停止運動是會造成反彈的,所以這兩點壹定要認清楚了。
四、汗出越多越快瘦出汗其實消耗的是鹽、水和礦物質,並不是脂肪,所以說出汗多並不是越快瘦,反而出汗多,就會容易脫水,嚴重的會造成眼前發黑,容易頭昏目眩哦。
五、運動後暴食運動會消耗力氣,而且容易饑餓,很多人覺得運動已經消耗掉脂肪了,再吃多點也沒有關系,其實這是非常錯誤的,因為要運動很久才能消耗掉少數熱量,而妳再去進食的食物,已經超過消耗的熱量,而且運動後去吃東西是非常容易胖的,特別是高熱量的食物,如果實在是餓,那麽建議吃壹些低卡路裏的食物,像水果沙拉這些是不錯的選擇。

spike 2020-11-26 08:00 AM

不認同第3點 未聽過減肥是經負重運動瘦下 停止負重運動會復肥 不要危言聳聽

spike 2020-11-26 08:01 AM

[quote]原帖由 [i]明日狂野的旅程[/i] 於 2020-11-26 03:24 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=528144380&ptid=29562294][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
—、見效快就好
見效快就好,這絕對是壹個最大的減肥誤區,如果見效快,那麽身體恢復和代謝就會受損,因為什麽都是需要壹個過程的,那麽如果快速見效的話,那麽就會對身體造成傷害性的,而且還會反彈得特別嚴重,真的是得不償失哦。
二、絕食絕食減肥是能瘦下來,但是復胖非常快,而且很容易對胃造成傷害,容易造成胃酸胃痛,胃病發作,厭食癥也會跟著來,抵抗力也會跟著下降,皮膚衰老程度加快,而且更是瘦不下來。
三、 ... [/quote]
不認同第3點 未聽過減肥是經負重運動瘦下 停止負重運動會復肥 不要危言聳聽

肥矮太空灰 2020-11-26 10:30 AM

我又分享吓,常見的減肥錯誤例子

有熱量赤字(攝取<消耗)就一定會動用身體儲備,呢個係必然,無可能例外

but,「儲備」都有好幾種。可以係肝醣,可以係肌肉,可以係脂肪

肝醣通常好快用完,之後用甚麼,身體會視乎情況

如果你有持續運動,身體知道你啲肌肉是「有用」,就會傾向少啲拆肉,多啲燒羔

而建立/修復肌肉,需要蛋白質,所以蛋白質攝取亦影響身體使用儲備時傾不傾向使用肌肉

所以,一個好常見嘅「減肥復肥loop」就係因為以下原因而形成

首先你有熱量赤字,但嗰個赤字是來自你食啲極度不夠營養嘅東西,例如只食麥皮/水果,長期捱餓,而且可能懶或者直情無力所以無做運動

一段時間後,確實係會減磅的,因為有熱量赤字,有熱量赤字就一定會用儲備,呢個係必然,無可能例外

but由於你唔夠蛋白質、唔夠運動,身體使用儲備時,會有一個明顯部份比例是拆解肌肉

所以呢段時期你體重下降,體脂唔會點降,甚至會升,因為肉與羔齊齊被消耗

你用呢個痛苦嘅捱餓方法,可能減咗十磅,廿磅,你覺得滿意了,於是停止,變返正常飲食

一變返正常飲食,而由於你都係無運動,身體儲起多出來的熱量就傾向以脂肪形式

喺呢個復胖時期,你體重升返,體脂都升

舉例數字表達

未減肥前,體重150,體脂30%
減肥成功,體重130,體脂32%
回復正常飲食,體重150,體脂35%

復胖後,身體仲差過未減肥之前

purplerain70 2020-11-26 01:15 PM

point 3……

其實無論你用咩方法減肥,節食、運動都好,一樣有反彈機會,不存在做有氧、合理飲食就唔反彈。唯一唔會反彈嘅方法,只有做縮胃手術。

而且,乜嘢叫做合理飲食?
當唔再做運動,你係咪真係會食少啲先?

不論你係做帶氧定阻力訓練減肥,
停咗一樣會肥返。
只做帶氧比只做阻力訓練,停咗會肥得更快。

惠风舒畅 2020-11-26 02:38 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

山中遇心事 2020-11-26 02:40 PM

多謝分享,運動和減少食物最關鍵

果個高蝦仁 2020-11-27 10:07 PM

肥矮太空灰 2020-11-28 12:16 PM

[quote]原帖由 [i]果個高蝦仁[/i] 於 2020-11-27 10:07 PM 發表 [url=https://ladies.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=528222190&ptid=29562294][img]https://ladies.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
想問呢....食完即嘔返出來係咪冇吸收過?  是不是冇分解變屎都即嘔返出來 所以是不是冇吸收呢? 我知少少都會吸收到 因唔係完全嘔哂出黎! [/quote]
點解要咁做呢

超級不安的老爺 2020-11-30 09:41 AM

頁: [1]
查看完整版本: [轉帖]減肥誤區