查看完整版本 : 英雄聯盟之誰與爭鋒

一頁一樓盤 2020-11-26 09:55 AM

當中國運動員嘲笑玩玩電子游戲也能拿冠軍陣,以電子競技為生嘅你要做嘅系用自己42碼嘅鞋去量一量佢嗰清高嘅臉碼有多長!

一頁一樓盤 2020-11-26 09:55 AM

當父母、親戚、朋友乃至呢個社會都斜着眼睇待電子競技認為從事呢行嘅你系不務正業,真嘅愛電子競技嘅你要做嘅只系畀佢哋一個決然轉身嘅背影!
可曾想過,喺將嚟嘅4年奧運賽場上會有咁一個項目,佢系秒級以下嘅反應手速、團隊五人嘅默契配合、極限反應嘅華麗操作交織而成嘅一場驚心動魄嘅對決——佢系電子競技!讓世界狂熱虔誠嘅教徒們高呼德瑪西亞吧!!

一頁一樓盤 2020-11-26 09:56 AM

競技場內,霓虹燈絢麗奪目的閃爍,各種唔同色彩嘅led榮耀光環照耀喺頒獎台上!

台上五名選手英國選手滿臉激動笑容嘅高舉獎杯,旁邊一位長腿女郎打開了香檳為佢哋噴灑酒水嘅勝利祝福!

五人中央嘅系一位褐發英俊嘅英國青年,佢咧開了迷人讓女生們炫目的笑容,目光盯着台下另一個青年。

一頁一樓盤 2020-11-26 09:57 AM

佢系當之愧嘅冠軍隊核心,佢嘅年齡只有17歲,系英國電競真正嘅xiǎo王子!

「我學了句中文成語。」冠軍此時並冇發表獲勝感言,反而系盯着台下嘅一人講道,「佢叫做一言九鼎,請你遵守失敗嘅承諾,從此退出dota游戲!」

台下嘅青年黑眸黑發,身材有些消瘦。

一頁一樓盤 2020-11-26 09:57 AM

面對呢位滿身光環嘅電競王子咄咄逼人嘅微笑,佢只能夠默然嘅diǎn了diǎn頭。

「嚟,天才選手鷹,也請你笑一笑,畀我哋留一個紀念吧。」攝影師走到呢名黑發少年面前,用標准嘅中文講道。

黑發青年面對鏡頭,佢咧開了嘴笑了。

呢個笑容卻讓佢感覺撕心裂肺!

一頁一樓盤 2020-11-26 09:58 AM

呢一刻,佢明了。

很多時候,第二名系冇任何獎勵嘅。

就比如講戰場。

喺佢嘅眼裡,電子競技就系戰場,冇硝煙,冇鮮血,可一旦敗了就猶如一具屍體,埋喺黃沙中,等待嘅只有慢慢腐爛……

一頁一樓盤 2020-11-26 10:19 AM

電競咁,任何一個充滿角逐嘅領域都系咁,冇幾個人會記住第二名。

佢叫余洛晟,游戲id:鷹。

但佢必須退出佢熱愛嘅dota職業舞台,不僅僅系因為和呢位英國天才嘅賭約……

一頁一樓盤 2020-11-26 10:25 AM

一年後

……

一座普通嘅居民樓房陽台上,青翠嘅萬年青隨着吹過嚟嘅河風輕輕嘅搖擺着,如果風中冇夾雜着污水嘅臭氣,嗰呢對余洛晟嚟講系再好之不過嘅一個明媚早晨。

黑色短發,白色背心,寬大球褲,一雙人字拖,標准嘅吊絲配置。

好喺嗰張面孔還算俊俏,再加上佢刻意嘅裝出一副憂郁嘅樣,恩,頹廢帥!

余洛晟捧着一本英語,系度慢悠悠嘅記單詞。

一頁一樓盤 2020-11-26 10:26 AM

其實佢嘅英語成績挺好嘅,尤其系帶對方親屬家人問候嘅句子、單詞,佢有着過人嘅掌握天賦。

冇辦法,喺英國你想鬧人,總唔得用國鬧?

「我點講嚟着,xiǎo晟肯定能夠把學業補返嚟嘅,呢唔模擬考就進學校前30了。xiǎo晟系天才,唔管邊方面都系天才!」一位婦人嘅聲音從廚房裡傳嚟,聽得出嚟顯得幾分欣慰和自豪。

一頁一樓盤 2020-11-26 10:27 AM

「哼,要唔系你支持佢去玩嗰破游戲,佢嘅成績會好,考上清華北大根本唔成問題,30名?離清華北大還遠着,佢要敢只畀我考個普通重diǎn大學,睇我唔把佢嗰電腦砸了!」一個中年男子嘅聲音傳了過嚟。

「你敢砸,你敢砸我就把你煙酒掟垃圾堆里!游戲點了,話曬公出國了,你出過國咩!」婦人立刻發飆了!

「你……都系你寵着佢,佢要以後冇前途,責任喺你呢,游戲能有乜前途!」中年男子惱怒嘅講道。

「責任喺我呢怎

一頁一樓盤 2020-11-26 10:28 AM

「我懶得跟你講!」

耳邊仍舊系傳嚟呢對老夫老妻嘅吵鬧聲,余洛晟每天起身唔系被鬧鈴叫醒嘅,大都系呢兩老喋喋唔休嘅拗。

呢間套房也就80嚟平米,到邊都阻擋唔了佢哋嘅聲音。

婦人自然系余洛晟老老母,李芸,典型嘅親老母,對兒子溺愛至極。

一頁一樓盤 2020-11-26 10:29 AM

中年男子系余洛晟老老豆,余竟,雖然語氣很嚴厲很憤怒,可佢系親老豆,每個親老豆都咁。

「老豆,老母,我去學校了。」收起了英語,余洛晟換上了難睇嘅校服,背上包就到門口著鞋去了。

「恩,路上xiǎo心哈。」李芸從廚房探出了頭殼,睇着兒子著鞋離開後,呢才返去唰碗筷。

收拾好廚房,李芸到了兒子房間收拾。

一頁一樓盤 2020-11-26 10:30 AM

「呢又系乜游戲?」李芸有些疑惑嘅講道。

接着李芸又睇到rank1900分,也唔知系乜意思,隨手就用鼠標關掉了游戲界面,然後diǎn了關機。

……

獲得奧賽有加分,獲得學術杯有加分,獲得省賽運動會有加分,但獲得電子競技國際亞軍……不僅冇加分,校長講唔定還會斟酌一下咁嘅孩子要唔好收。

一頁一樓盤 2020-11-26 10:31 AM

余洛晟玩嘅游戲很多,從初中開始乜泡泡堂、卡丁車呢種版競技游戲佢都拿過冠軍,後尾着迷上了魔獸爭霸,再後尾中意上魔獸dota,拿過嘅獎簡直可以砸死啲所謂嘅讀天才。

可系,你應該知唔管你喺呢個游戲領域獲得怎樣嘅榮耀,絕大多數家長和長輩都會喺你頭殼上扣一個不務正業嘅罪名。

一頁一樓盤 2020-11-26 10:31 AM

余洛晟就讀嘅呢所高中系市里重diǎn高中,也系花了家裡幾年積蓄買進嚟嘅。余洛晟原嚟嘅高中很爛,呢才讓佢高一、高二有充足嘅頹廢時間去做一名職業選手。

佢高二嘅六月份正系dota國際賽舉辦,佢去參加了,但參加完後,佢就做回乖學生……

dota國際賽第一名有三十萬人民幣嘅獎勵,但第二名冇獎勵。

一頁一樓盤 2020-11-26 10:32 AM

至於點解,問英國電競協會去。

荒廢近兩年學業,家裡仲系花了大價錢把余洛晟買到重diǎn高中就讀。

家裡條件並唔系很好,余洛晟也實喺唔忍心睇到余竟嗰副陰沉嘅臉,所以發憤圖強了一年。

有天分嘅人其實很多領域都有天分,讀呢嘢也睇天分。

一頁一樓盤 2020-11-26 10:32 AM

余洛晟系有天分嘅人,一年嘅時間佢不僅補回了丟失嘅學業,趕超了一些好學生,模擬考嘅成績就系好嘅證明。

梗系,做好學生,並唔意味着佢就此放棄了游戲。

對呢個年代一些人嚟講,游戲就系第二生命。

一頁一樓盤 2020-11-26 10:33 AM

就像蓋倫講嘅:人喺塔喺

有些嘢,真嘅可以用一切去捍衛,包括競技游戲。

余洛晟遵守與果個英國佬嘅承諾,冇再碰dota一次,但系近興起嘅英雄聯盟lol卻讓佢感覺自己活了過嚟。

做唔了職業選手,做個業余也唔錯嘛?

一頁一樓盤 2020-11-26 10:34 AM

把包放下,離晨讀還有個十幾分鍾,余洛晟靠喺椅子上閉目養神,顯得有些犯困。

冇辦法,又要讀,又要打排位,瞓眠邊度夠啊?

「我了個草啊,琴晚居然輸畀三班嘅嗰群鳥人!」一個粗狂姣嘅聲音從余洛晟背後傳嚟。

一頁一樓盤 2020-11-26 10:34 AM

呢個聲音很熟悉了,正系自己嘅同桌王欽,游戲id:禽獸。沉迷喺lol(英雄聯盟簡稱)中難以自掹,自稱系水蘭高中第一中單,班級里啲玩lol嘅人以佢馬首系瞻。

「趙可松,你打個上單你慫乜慫,死切佢哋後排啊,再咁慫你叫趙可慫算了!」王欽破口開鬧。

打競技游戲其實和打籃球一樣,五個人中要有一個豬一樣嘅隊友,基本就系輸。

一頁一樓盤 2020-11-26 10:36 AM

「老大,你也唔睇睇對面上單,別人都27級了啊,我連才剛剛20級,你叫我去和佢打!」趙可松委屈嘅解釋道。

「嗰你咁送一血做乜,唔知別人喺草叢埋伏咩!」王欽鬧道。

趙可松為人膽xiǎo驚事,讓佢玩大部分情況下要硬派嘅上單,還真有些唔合適。

「還有你哋下路,搞乜飛機,10分鍾死了3次!」王欽將矛頭又指向了隔離嘅兩個男生。

呢能怪我咩,孫陽呢b,每次用機器人抓到人後一開打,我就死了。」名叫鍾xiǎo雲嘅清秀男生解釋道。

「也唔知琴日點嘅,我明明每次都飛爪抓到對面嘅人了,可一打起嚟死嘅就系我哋兩個。」叫做孫陽嘅有些岔憤嘅講道。

孫陽呢傢伙很中意用機器人,據講經常可以arry場(arry場可以簡單理解為橫掃場)。

然而琴日失利了。

余洛晟仲系趴喺台上,聽着後面嘅嗰群人討論着琴日嘅敗戰。

余洛晟也非常中意用蒸「汽機器人布里茨」,佢可以百分百肯定孫陽傢伙琴日肯定系抓到對面下路嘅輔助「寶石騎士」、「牛頭人酋長」、「曙光女神」呢類嘅皮糙肉厚嘅輔助。

蒸汽機機器人用技能-機器飛爪抓人系好事,但抓呢幾個英雄就等於系送自己嘅隊友上西天,好比原嚟一匹凶狼離自己嘅隊友還很遠,呢機器人卻把呢匹凶狼引嚟,殺死了自己脆弱嘅隊友。

一頁一樓盤 2020-11-26 10:37 AM

呢個系打輔助機器人30級左右就要注意嘅嘗試了,孫陽玩嘅機器人布里茨還真冇到家。

梗系,有陣也能去抓呢幾個硬控英雄,呢就系後面高端嘅打法了。

余洛晟並冇去告訴孫陽下路被打崩嘅原因,佢哋呢種「xiǎo學生」級別嘅戰斗,還入唔了呢尊大神嘅法眼。

「我約了三班啲孫子下周六再打一場,我把呢個月生活壓上了。」王欽講道。

一頁一樓盤 2020-11-26 10:37 AM

「王老大,你咪咁沖動,我哋打之不過佢哋嘅啊。」趙可松講道。

「邊個講嘅!!」王欽眉毛一橫,趙可松立刻閉嘴了。

余洛晟聽到王欽嘅話,卒之睜開了眼,惺忪嘅睇着王欽道:「你呢個月唔想過活了啊,生活都壓上。」

壓錢,嗰就系動真格了。

ls789654 2020-11-26 11:37 AM

睇着還唔錯嘅哈

家中雀躍的更新 2020-11-26 11:47 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

半夏默默的綿羊 2020-11-26 02:52 PM

:smile_34:
感謝分享
頁: [1]
查看完整版本: 英雄聯盟之誰與爭鋒