查看完整版本 : 一個努努和威朗普嘅攻略

高大勁路人 2020-11-27 09:36 AM

背景:努努嘅勝率長期高于平均線,並且最近幾個版本努努嘅勝率一直喺提升,10.4版本由于日炎系裝備嘅加強,努努嘅勝率飆升至打野位第二名。但系佢因為戰鬥力弱等特性選攞率一直很低,目前喺op.gg上仲系個t3打野,所以未嚟很長時間內估計唔會有削弱計劃。總之呢個系個路人局裡唔常見但系選出嚟很容易贏嘅英雄,抵一玩。

高大勁路人 2020-11-27 09:36 AM

首先,英雄定位:
優點:刷野較快,抓人強,唔依賴經濟,拼懲戒能力t0。
弱點:只揪能力弱,後期作用小。

以上幾個特點決定了努努系一個注重于前中期嘅打野,所以努努要贏需要養起隊友,梗系佢也很擅長養起隊友,屬于典型嘅養阿爸型打野。

高大勁路人 2020-11-27 09:37 AM

入手努努最重要嘅系佢嘅w技能推雪球。
呢個技能喺一級時便擁有180點嘅最高傷害,同時有1.5嘅ap加成,撞住人嘅效果接近石頭人嘅大招,高額傷害+1.25秒嘅擊飛(石頭人r擊飛1.5秒),還有十分唔錯嘅減速免疫和加速效果,gank神器。

高大勁路人 2020-11-27 09:37 AM

關于w嘅一些科普(有一些系技能講明里冇講到嘅)
1.雪球持續十秒,喺前五秒逐漸增加郁速度,體積和傷害。所以你只需要推五秒就能獲得其最大效果。
2.w技能升級只增加55點基礎傷害,唔減cd,其郁速度系根據努努嘅等級而增加嘅。
3.就算系最大嘅雪球,也能通過很窄嘅地方,比如下圖中嘅中二塔和旁邊嘅牆壁間嘅夾縫

高大勁路人 2020-11-27 09:38 AM

努努嘅功能系一個前中期功能性打野,通過前中期頻繁而高效嘅gank為全隊建立起優勢,從而贏下比賽。
憑藉雪球嘅跑圖能力,努努嘅gank節奏可以非常迅猛,佢可能剛配合隊友把你哋上單擊殺掉,十幾秒后一個大雪球就衝到你哋中單嘅臉上。
【無情嘅gank機器】

高大勁路人 2020-11-27 09:38 AM

Gank要建立喺刷野速度嘅基礎上。
努努本身刷野唔慢,以下幾個建議能幫助你進一步提升刷野效率。
1.把第一個小符文中嘅攻速換成9法強。努努系少數需要咁做嘅打野。
(努努嘅技能ap加成都高得離譜,wer三個技能嘅最大ap收益都高于1.0,但系由于冇輸出環境,唔建議純輸出)

高大勁路人 2020-11-27 09:39 AM

符文推薦,主流兩套
一系余震
二系掠食者
副系都選擇藍色系嘅迅捷和水上行走。小符文帶十八法強。

余震非常穩健,適合新手努努。增加嘅雙抗和傷害喺前中期嘅對拼中比較有用。
掠食者更加激進。適合有一定熟練度嘅努努。首先掠食者能進一步提升努努嘅跑圖能力。
第二,努努嘅中後期開團能力偏弱,掠食者喺中後期能提供更多打開團戰機會。

高大勁路人 2020-11-27 09:39 AM

技能主q副e。
我哋先傾傾E技能。
按一次e能掟三次雪球,總共能按三下,也就系九個雪球。對命中嘅第一個敵人和其後方錐形範圍內嘅敵人造成傷害和減速效果,並施加雪縛效果。之后喺努努會禁錮周圍有雪縛效果(也就系被e命中過)嘅敵人1.5秒。

升級一次e技能,每個雪球會增加8傷害,所以總傷害提升72,很少有基礎技能可以達到呢個水平(大多數系四五十)。還會提升減速效果
所以要副e。
唔好副w,唔好副w,唔好

高大勁路人 2020-11-27 09:40 AM

我哋再傾傾q技能。
刷野神技。
自帶懲戒。
續命神技。
扎克噩夢。
小菊噩夢。

高大勁路人 2020-11-27 09:40 AM

補一個w小技巧
鼠標指針離你嘅英雄越近,雪球轉彎越容易。

高大勁路人 2020-11-27 09:42 AM

繼續傾Q
一。Q嘅傷害喺【四級到十七級】時都高于同等級嘅懲戒。
二。Q和懲戒嘅傷害可以同時打出,顯示嘅數字會合併。練好q懲,全峽谷嘅龍都系你嘅。
三。Q嘅距離只有125,相當于平A距離,遠低于懲戒。懲戒可以喺除壓制外任何情況下使用。所以唔好覺得q可以代替懲戒,隊伍準備打龍了仲系乖乖留懲戒為好。
四。搶龍可以用火箭腰帶抑或閃現拉近距離q懲。

高大勁路人 2020-11-27 09:43 AM

傾大招。
1.草叢吟唱大招對面睇唔見。雖然很多人都知,但系唔系很多人都能喺面對努努時想起嚟。
2.釋放大招時會獲得一個持續衰減嘅護盾,呢個護盾值為65/75/85(+0.5額外生命值),冇ap加成。出肉後期護盾值可以上千。
3.吟唱大招時間為三秒,呢三秒你可以做任何操作並打斷大招,包括且唔限于郁,閃現,開中亞。
4.大招以任何方式被打斷都會根據吟唱嘅時間造成傷害。

高大勁路人 2020-11-27 09:43 AM

大招嘅距離為600(艾希和鳳凰嘅射程)
一段E嘅距離為550(vn,ez等很多adc嘅射程)
二段e嘅判定距離等于閃現嘅距離。

高大勁路人 2020-11-27 09:47 AM

補充幾個
1.E嘅禁錮時間隨英雄等級線性增長,初始為0.5秒,九級時達到一秒,十八級1.5秒。
13級1.2秒
14級1.3秒
2.最大號(推出五秒后)w嘅擊飛時間為1.25秒。

半夏默默的綿羊 2020-11-27 02:19 PM

感謝分享

Jseph 2021-2-23 09:03 AM

謝謝分享
頁: [1]
查看完整版本: 一個努努和威朗普嘅攻略