查看完整版本 : F6跳中路開R瞬間爆炸 啟封安妮全新玩法

黃昏貴重的豬豬 2020-11-27 10:44 AM

黑暗之女——安妮,也系中路嘅老牌英雄了,相當穩定,許多人都有用過,卻一直處於比較冷門嘅狀態。最近有玩家開發了一套打法,上限高、可玩性強;可虐菜、可打高分,絕對系上分嘅優秀選擇。廢話唔多講,直接開始:[img]https://imgsa.baidu.com/forum/w%3D580/sign=bc68ff2701d162d985ee621421dea950/804b08f3d7ca7bcbb42676ccb5096b63f724a8be.jpg[/img]

黃昏貴重的豬豬 2020-11-27 10:45 AM

安妮系個極其依賴閃現嘅英雄,稍微會玩嘅對手都唔會被你直接R到。如果冇閃現,安妮嘅團戰能力將大打折扣,優勢難以擴大、劣勢難以守塔。反過嚟,有閃現嘅安妮就系一顆核彈,對方嘅各個位置都要極其小心自己嘅站位。而啟封配合上【星界洞悉】,可以提供30%嘅召喚師技能冷縮,大大增加了安妮嘅平均戰鬥力。

黃昏貴重的豬豬 2020-11-27 10:45 AM

「靈魂」:【小兵去質器】+【絕對專注】

【小兵去質器】最高可以提升9%對遠程兵嘅傷害,而【絕對專注】喺7級時可以提供17點法強。二者結合之下,你喺7級就可以單技能秒殺遠程兵。唔誇張嘅講,高手睇到呢度已經喺佩服筆者嘅思路了。

黃昏貴重的豬豬 2020-11-27 10:46 AM

眾所周知嘅系,無視兵線亂遊走嘅中單都系愣頭青,你唔把兵線處理好,自己很容易就慢慢崩盤。而W技能將後排兵秒殺之後,你便可以慳下3秒以上嘅時間用於遊走——喺正常嘅對線中,補遠程兵陣系很容易受到消耗嘅,而你如果將其秒殺,不僅唔使擔心後續嘅消耗,還會畀對方唔小嘅兵線壓力,讓佢難以對你進行限制。

7級W秒後排兵嘅條件為:戒指+2黃書,6個去質器全用於遠程兵(可以有雙鞋);雙戒指+2黃書,2個用於遠程兵,剩下嘅可以用嚟秒炮車。

「手中利刃」:【海克斯科技閃現羅網】+【終極技能帽

安妮嘅控制可以講系成個游戲中最穩定嘅之一,但接近敵人比較困難。閃現羅網可以讓你完成各種著牆繞眼嘅騷操作(後文會詳細講解),繞後時,Q嘅指向性暈眩無比恐怖。
  而【終極技能帽】可以彌補安妮出裝路線上CD嘅缺失,讓大招嘅頻率更高。

簡單嘅總結:更快嘅CD+更高嘅清線效率+更多嘅gank路線=無敵節奏。

黃昏貴重的豬豬 2020-11-27 10:47 AM

召喚師技能
  初始技能一般選擇引燃增加威懾力,對線辛德拉、螞蚱等英雄可以帶TP抗壓。中期換疾跑用於遊走、支援。啟封嘅用法相當靈活,如果己方冇虛弱針對刺客自己可以換;如果己方冇前排,換屏障喺高等級E加持下安妮也挺能抗;如果對方C位做了魔抗唔好秒可以換回引燃;有深入眼位可以換TP繞後;如果對方有致命控制(如冰女)可以換成凈化……梗系,閃現嘅位置系無可攞代嘅。

黃昏貴重的豬豬 2020-11-27 10:48 AM

英雄小技巧

W嘅釋放
  W技能范圍較小,只能勉強覆蓋前後排小兵。建議先喺訓練模式練習,或系關智能施法。另外,用Q暈人時,如果對方後退,W嘅距離容易唔夠,要先往前走再放。

出門EW
  復活出門EW系應當養成嘅習慣,喺後續需要時(如支援野區、對方越塔)可以立刻打出被動暈人。

QE暈人
  3層暈陣Q人,Q飛行過程中開E,可以觸發被動效果。有時能起到出其唔意嘅作用。

對線思路
  對線遠程,發育為主,6級前唔使刻意留暈。如果對方系愣頭青,被你暈到打過一套,下波可以喊打野過嚟閃現秒。如果打野本身傷害比較高(如盲僧),6級之後可以直接喊佢過嚟。如果覺得對方消耗有些頂唔順,可以站喺側面推遠程兵,畀對方壓力,你食塔刀就少錢,你卡兵線就跟我一起掉血。
  對線近戰,全力壓制。安妮對近戰嘅壓制力極強,AQ嘅持續消耗很難有人食得消,E技能嘅減傷讓對方無法通過對拼

節奏思路
  有推線權系真嘅可以為所欲為嘅。喺對方野區布置眼位,知悉動向後,喺草叢陰人,也可以喊自家打野正面入侵;利用閃現和疾跑,支援邊路;或系通過海克斯閃現花式繞後,通過自己嘅穩定控制嚟完成擊殺。具體嘅技巧前文已有提及。
  另外,喺中後期可以叫人掃眼之後秒大龍,熊可以抗龍系真嘅舒服,考慮到對方對草叢安妮嘅忌憚,拿下大龍系唔難嘅。

黃昏貴重的豬豬 2020-11-27 10:49 AM

團戰思路
  安妮嘅團戰其實冇太多可講嘅,有閃現就盯着對方站位失誤(脆皮靠前抑或站位集中)開團,冇閃現則尋搵使用【海克斯閃現】進場嘅時機。
  開團RQW臉滾鍵盤,開E技能規避傷害,有技能就放,控熊配合集火,很簡單,難嘅系你能否抓住開團嘅時機。

黃昏貴重的豬豬 2020-11-27 10:49 AM

一般嚟講,推推棒+三著(法著鞋+面具+法著棒)系最萬金油嘅選擇。如果對方魔抗唔高,法著棒可以晚出。冰杖配合熊和面具唔錯,帽子則系純粹嘅傷害裝。
  安妮基本唔使中亞/女妖,平時都系佢去開別人,高等級E配合血量已經很難被秒了。

黃昏貴重的豬豬 2020-11-27 10:50 AM

F6跳中路。末日嘅經典跳點,對方推塔時跳出嚟一個R就系瞬間爆炸;推完線對方一般為了補塔刀會把線卡喺塔前,可以考慮跳出嚟秒佢。

黃昏貴重的豬豬 2020-11-27 10:50 AM

藍區繞後越塔。只需要被塔打1下,就可以完成深入嘅繞後,對方幾乎冇退路。

半夏默默的綿羊 2020-11-27 02:18 PM

感謝分享:loveliness:
頁: [1]
查看完整版本: F6跳中路開R瞬間爆炸 啟封安妮全新玩法