查看完整版本 : 有邊些像東羅馬咁曾經系一個大國但系領土逐步被蠶食到幾乎只剩首都後才亡國嘅國家?

古時少獅子 2020-12-30 09:47 AM

前秦系中國歷史第一個統一北方嘅少數民族政權,最囂張陣全占秦嶺淮河以北,以及長江以北嘅四川、河西走廊、遼東、漠南,連西域也拿下了,都城長安,所謂「東極滄海,西並龜茲,南包襄陽,北盡沙漠」,大有吞南並北、再創秦漢雄風之勢。
結果淝水之戰兵敗後迅速分崩離析,後燕、西燕、後秦、西秦、後涼紛紛自立,而前秦越嚟越小,連長安都丟了。後尾喺枹罕即位嘅符登喺河州嗰邊跟打唔死嘅小強一樣死撐了八年,後尾兵敗被生擒後斬首,太子苻崇喺湟中稱帝,呢時候嘅前秦連首都都系借嚟嘅——因為湟中實際上系人西秦乞伏干歸嘅,所以四個月之後就被趕走咗,冇幾耐身死國滅。

軍閥政治 2020-12-30 05:50 PM

[quote]原帖由 [i]古時少獅子[/i] 於 2020-12-30 09:47 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=529632909&ptid=29631041][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
前秦系中國歷史第一個統一北方嘅少數民族政權,最囂張陣全占秦嶺淮河以北,以及長江以北嘅四川、河西走廊、遼東、漠南,連西域也拿下了,都城長安,所謂「東極滄海,西並龜茲,南包襄陽,北盡沙漠」,大有吞南並北、再創秦漢雄風之勢。
結果淝水之戰兵敗後迅速分崩離析,後燕、西燕、後秦、西秦、後涼紛紛自立,而前秦越嚟越小,連長安都丟了。後尾喺枹罕即位嘅符登喺河州嗰邊跟打唔死嘅小強一樣死撐了八年,後尾兵敗被生擒後斬 ... [/quote]
睇你點睇 ... 前秦  後秦係既 "前後" 係史家加落去既 ,
當時國號就係秦 , 所以後秦可以視為王室轉變左既 "秦帝國姚氏王朝"
就好似東羅馬既狄奧西多王朝  希拉克略王朝  馬其鈍王朝等等 ...

Cam@adian 2021-1-1 01:30 PM

周朝

yin848 2021-1-2 05:59 PM

波蘭立陶宛聯邦

大大注轟 2021-1-2 11:21 PM

中華人民共和國 好快就會得返北京城

進擊邊緣人 2021-1-13 03:24 PM

美國會唔會步羅馬帝國後塵
左傾 黑人平權 女權 社交媒體獨大 政治正確一齊黎 安穩生活太耐的人民唔明世途險惡 盲信烏托邦的童話世界

AmemEvol 2021-1-14 03:20 PM

四面受敵又唔死呢下
符合條件的又真係唔多
頁: [1]
查看完整版本: 有邊些像東羅馬咁曾經系一個大國但系領土逐步被蠶食到幾乎只剩首都後才亡國嘅國家?