查看完整版本 : 香傳之消失的人情味

Upotato 2020-12-31 11:59 AM

香傳之消失的人情味

香記的history, benefits & bonus 曾經有幾叱咤風雲過, 大家都一清二楚.
港香尤其係佼佼者, 九香,深灣,嘉里同Jen都無得比. 做hoteliers大家都鬥”假”, 不過港香做假得嚟係最comfort. 不過總有一小撮人覺得自己有人撐, 做過幾間香記就有啲立心不良嘅老seafood. 仲有些小人以”小人之心, 度君子之腹”. 全行都有架啦, 但係港香出現嘅機率係最少. 不過人樹部一朝天子一朝臣. 佢地所謂尊業嘅把關係好緊要.

講番想當年啲師兄師姐話香記從冇炒人, 點解?? 全因”老郭”. 佢飲水思源同helpfulness. 唔知可以google下佢點發跡或者好嘅TM係orientation 都有粗略順帶一下. 大家便可領略多少. ”老郭” 嘅新一代可能只會同你睇數字, 明嘅做唔到數咩都係假. 不過, 佢地如果能承傳”老郭” 嘅一份得天獨特而細膩嘅人情味, 香記仍然會係業界入面係最unique. 神話就唔會係2020年12月幻滅咗.

經過至少兩星期之腥風血雨, 人心惶惶. 暫時被送走的一批員工焦點介乎SE同SSM, 至少擁有10至30年的年資以上. 人工高, 年資長, 估計呢班人想係香記終老, 但最後事願如違. 香記嘅崛起就係靠呢一批幾經高低起跌而被送走嘅同事. 可惜呀, 幾十歲先可能再揾下一份工, 只好提早退休或者ERB幫到你. 最諷刺係香記所講嘅人生金字塔 (明就明, 唔明就唔明).

被送走嘅行動將會繼續上演, 戰線會向下移.  精簡架構, 時代趨勢.

不喜勿插

各位…保重!!

不基理性的樓奴 2020-12-31 02:00 PM

往事只能回味😩😩😩😩😩

失落完 2021-1-5 12:25 PM

*** 該帖被屏蔽 ***

失落完 2021-1-6 12:36 PM

*** 該帖被屏蔽 ***

Upotato 2021-1-10 07:53 PM

上星期又郁手

大象米二世 2021-1-10 09:16 PM

人工偏高,舊人不願走,同在金鐘三寶,港麗人工少好多,現無遊客,無生意,現在成本好高,酒店商業化,要有重整必要,能者自然有落腳之地,呃呃騙騙者咪早D退休!
頁: [1]
查看完整版本: 香傳之消失的人情味