查看完整版本 : 求教!營養標籤和豁免營養標籤申請

hoyuk1026 2020-12-31 01:42 PM

求教!營養標籤和豁免營養標籤申請

有沒有CHING係做飲食食品生意的?

想請教下做食品生意入超市係咪一定要申請營養標籤或豁免營養標籤?

申請營養標籤 和 申請豁免營養標籤,邊樣會簡單D,容易D和平D?

兩者有咩好處壞處?

先多謝指教!:smile_40:

Wewmhu 2021-1-2 12:14 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

半夜奇 2021-1-2 04:04 PM

Wewmhu 2021-1-2 10:43 PM

一名路人 2021-1-4 01:46 AM

其實只要你件產品係屬於預包裝食品,不論你係喺超市賣定係喺其他地方賣都需要加上營養標籤或營養標籤豁免標籤(除非產品係屬於可豁免類別)。申唔申請豁免營養標籤其實要考慮幾樣野,例如你係咪打算長線賣呢隻產品?因為申請一年要俾二百幾三百幾蚊,如果打算賣超過十年的話俾嘅錢分分鐘貴過你攞出去俾lab做nutrition analysis,申請左仲要每月要report賣左幾多件,一年唔可以超過30,000件,另外你件貨標籤上面唔可以有任何營養聲稱,否則佢根本就唔會批你個申請,所以有公司會寧願直接加營養標籤就算。當然你加得營養標籤就有責任要確保啲資料係準確的,咁點樣確保呢就要睇下係咩產品..揾lab做測試就相對係最穩陣但當然亦都唔係一定冇事啦,所以或多或少會比申請豁免營養標籤多少少法規風險,所以選擇邊樣就要睇你自己取捨啦..

雨中花花魚 2021-1-25 08:30 PM

頁: [1]
查看完整版本: 求教!營養標籤和豁免營養標籤申請