查看完整版本 : 插圖㨂相問題

dudehk 2021-1-7 09:00 PM

插圖㨂相問題

香討App版本: 3.21
iOS系統版本: 14.3
裝置型號: iPhone 7 Plus

我遇到的問題/我的意見:

畫面截圖 (如有):
正常要插圖時ip會彈出呢個select photos畫面叫你揀相

[attach]11985727[/attach]

如果唔即揀而臨時改變主意例如寫幾多隻字先或執下字,一向可以再返來插圖。問題出現大約最近1個月內,唔即揀相寫下字再返來揀就唔得,app畫面話冇相,就算有都只係最近嗰張,明明iphone相簿有好多。今日update前上一個版本已係咁,非呢個版本至咁,要kill左個Apps重新入過嚟先見到iPhone相簿所有相

yycrab 2021-1-8 06:31 PM

[quote]原帖由 [i]dudehk[/i] 於 2021-1-7 09:00 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=530022826&ptid=29648345][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
香討App版本: 3.21
iOS系統版本: 14.3
裝置型號: iPhone 7 Plus

我遇到的問題/我的意見:

畫面截圖 (如有):
正常要插圖時ip會彈出呢個select photos畫面叫你揀相

如果唔即揀而臨時改變主意例如寫幾多隻字先或執下字,一向可以再返來插圖。問題出現大約最近1個月內,唔即揀相寫下字再返來揀就唔得,app畫面話冇相,就算有都只係最 ... [/quote]
會員,您好!

有關情況可能與app的權限有關,建議您可以在設定中搜尋香討,然後在允許取用相片的設定中,更改為「所有相片」。
[attach]11988456[/attach]

根據您的照片顯示,該提示訊息是指香討app希望可以讀取您手機內的照片,並非直接選取圖片然後插入。如您並未選取任何相片,代表您並未允許香討app讀取您任何照片。因此我們建議您直接在設定中改為允許取用「所有相片」。謝謝。:smile_o15:

dudehk 2021-1-8 06:48 PM

可以了,咁應該係iOS14開始,iPhone對所有Apps唔再係以前咁攞晒啲相,有得揀部份或者全部,iOS 14之後第一次用香討嗰陣可能我只揀咗部份,依家改返全部搞掂咗

dudehk 2021-1-8 07:39 PM

thx香討
頁: [1]
查看完整版本: 插圖㨂相問題