查看完整版本 : 詩詞典故——干坤大挪移

天生平平更新 2021-1-9 10:34 AM

詩詞典故——干坤大挪移

金庸小講嘅人名,最多嘅也系最好聽嘅就系引用了許多古詩詞等傳統文化典故,唔管系《詩經》《楚辭》,仲系《莊子》《論語》,信手拈嚟,點化成趣。

木婉清——《詩經·野有蔓草》「有美一人,婉如清揚」(《天龍八部》)
無涯子——《莊子·養生主》「吾生也有涯,而知也無涯。」(《天龍八部》)
李秋水——《莊子·秋水篇》(《天龍八部》)
周芷若——《漢書》「衡蘭芷若」,芷為白芷,若乃杜若,皆系香草。李白亦有詩雲:「始向蓬萊睇舞鶴,還過芷若聽新鶯」(《倚天屠龍記》)
程靈素——古醫葯典籍《黃帝內經》中嘅《靈樞》《素問》二章(《飛狐外傳》)
李沅芷——屈原嘅《湘夫人》「沅有芷兮澧有蘭,思公子兮未敢言」(《書劍恩仇錄》)
苗若蘭——《洛神賦》「含辭未吐,氣若幽蘭」(《雪山飛狐》)
何紅葯——《揚州慢》中「念橋邊紅葯,年年知為邊個生」。(《碧血劍》)
阿朱、阿紫——《論語·陽貨》:「惡紫之奪朱也。」 (《天龍八部》)何晏集解:「朱,正色;紫,間色之好者。惡其邪好以亂正色。」後因以「朱紫」比喻以邪亂正或真偽混淆,又比喻人品嘅高下。所以講用「朱紫」為二姐妹命名,金庸愛憎之情唔言自明矣。

楊過、小龍女——「神鵰大俠」楊過,字改之,其名及字都系郭靖攞嘅。《左傳·宣公二年》:「人邊個無過,過而能改,善莫大焉」;又南宋辛派詞人劉過,字改之。唔知金庸系否從呢位詞人身上得到某種靈感。
龍女,神話中嘅龍王女兒。《法華經》中有龍女成佛嘅故事,唐李朝威《柳毅傳》有「龍女牧羊」。《詩人玉屑》卷廿一引《冷齋詩話》有「吳城小龍女」。而小龍女嘅原型應該出自《莊子·逍遙游》中嗰位「肌膚若冰雪,綽約若處子」

令狐沖、任盈盈——令狐沖系厭惡權利斗爭嘅「隱士」,一位「道家之俠」。沖,貌似沖淡空虛;盈,水滿嘅樣。呢似乎暗示着令狐沖和任盈盈性格嘅差異與沖突。但事物系辨證嘅,《老子》四十五章曰:「大盈若沖,其用唔窮。」沖與盈又達到了統一。而事實上佢二人最終系「笑傲江湖」,「曲諧」一生嘅。
任盈盈也可能名攞自《古詩十九首》「盈盈樓上女」。清孔尚任、顧彩合作傳奇劇本《小忽雷》中女主角名鄭盈盈。又《老子》:「道沖而用之,或唔盈,淵兮似萬物之宗」 。

東方唔敗——此人號稱「武功天下第一」。武俠小講中「武功」一詞指嘅系「以拳腳內力畀對方身體造成極大損傷嘅超能力」,但《笑傲》非簡單嘅武俠作品,佢仲系一部政治小講。此詞或有別一層涵義:「文治武功」中嘅「武功」,主要指軍事才能與成就。「東方唔敗」就系:東方嘅戰神傳講。

[[i] 本帖最後由 suetying_suki 於 2021-1-11 08:34 AM 編輯 [/i]]

冬寒一筍盤 2021-1-12 10:27 AM

金老爺子起名都唔系求其起嘅

迪路獸是只喵 2021-1-13 01:45 PM

[quote]原帖由 [i]天生平平更新[/i] 於 2021-1-9 10:34 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=530087713&ptid=29651055][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
金庸小講嘅人名,最多嘅也系最好聽嘅就系引用了許多古詩詞等傳統文化典故,唔管系《詩經》《楚辭》,仲系《莊子》《論語》,信手拈嚟,點化成趣。

木婉清——《詩經·野有蔓草》「有美一人,婉如清揚」(《天龍八部》)
無涯子——《莊子·養生主》「吾生也有涯,而知也無涯。」(《天龍八部》)
周芷若——《漢書》「衡蘭芷若」,芷為白芷,若乃杜若,皆系香草。李白 ... [/quote]
東方不敗什麼時候變成軍事大咖了?

迪路獸是只喵 2021-2-2 04:34 PM

[quote]原帖由 [i]天生平平更新[/i] 於 2021-1-9 10:34 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=530087713&ptid=29651055][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

周芷若——《漢書》「衡蘭芷若」,芷為白芷,若乃杜若,皆系香草。李白 ... [/quote]
降龍十八掌的招式名稱,諸如亢龍有悔,見龍在田等,亦是引用自《易經》。金老18部武俠小說,倘若每一部中的每一種武功的每一個招式名稱都要靠自創,那恐怕難如登天。故而引用典故~

tinyung 2021-2-4 06:37 PM

諗起經典武俠招式:我佛你 ;P
頁: [1]
查看完整版本: 詩詞典故——干坤大挪移