查看完整版本 : 請教一問,食糊

kencheung1978 2021-1-17 16:59

想問清楚,如果叫糊時,當我揸住三四萬,一對眼,叫二五萬,對家打二萬我唔食,上家打五萬食唔食得?有人話唔同牌可以食,有人話同一路唔食得,咁好似清一色咁,上左三坎,揸住3334萬,食2,5萬就平糊多一番,食4萬就無得多一番,咁對家打4萬我唔食,上家打2,5萬我又唔食得?
還是廣東牌同大陸牌有分別?

請高手賜教

CP3for3 2021-1-18 10:53

同一路唔食得 番數有變就食得

半頁有工人

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

金沙攤 2021-1-19 15:00

[quote]原帖由 [i]CP3for3[/i] 於 2021-1-18 10:53 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=530462684&ptid=29667149][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
同一路唔食得 番數有變就食得 [/quote]
即是。。。。。。
對家打二五萬平胡不吃時,上家打四萬雞胡可以吃!?:smile_43:

天驌久策1

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

車站可愛的朋友

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

金沙攤 2021-1-21 06:00

[quote]原帖由 [i]天驌久策1[/i] 於 2021-1-19 03:15 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=530515188&ptid=29667149][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

人地打四萬,有權唔比錢:lol [/quote]
咁,唧係點?
要唔要食糊的人俾錢?
(當炸糊)

金沙攤 2021-1-21 06:04

[quote]原帖由 [i]金沙攤[/i] 於 2021-1-19 03:00 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=530514590&ptid=29667149][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

即是。。。。。。
對家打二五萬平胡不吃時,上家打四萬雞胡可以吃!?:smile_43: [/quote]
我係有充足理由吃糊的。
1,番數有變。
2,25萬冇事,冇人要。4萬下家要吃糊。

海島不見了鳳凰

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

南區林源三2 2021-1-25 21:49

簡單咁講,叫糊二,五萬平糊,四萬雞糊,先二,五萬不食,同一 round二,四,五萬都不可食,但如果先打四萬雞糊不食,之後二,五萬仍可食平糊,因雞糊變平糊,收錢多左,可以食

天驌久策1

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

天驌久策1

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

金沙攤 2021-1-26 23:06

[quote]原帖由 [i]天驌久策1[/i] 於 2021-1-25 09:51 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=530785835&ptid=29667149][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

1,你番數細咗,食細唔食大,不合理

2,你25唔食,到你摸牌前已經要「唔准食!」 [/quote]
請睇清楚:

番數有變
下家食糊

邊樣冇理由?
除非話明:有食唔食,要摸牌後(包括自摸)才可以食。

番數有變,冇話明變大食得,變細唔食得。

天驌久策1

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

天驌久策1

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

金沙攤 2021-1-26 23:16

[quote]原帖由 [i]天驌久策1[/i] 於 2021-1-26 11:07 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=530833719&ptid=29667149][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

你都要合理。過得自己都要過得人!

你打出唔食,就梗係要摸牌後先准食,除非番數大咗。 [/quote]
講明番數有變!
唔係話變大就大哂,變細就唔俾。

大狀鑽d法律,都係咁架啦。
食糊嘅理由就更充分,下家要開牌(食糊),上家梗要去截糊,唔通可以時,都要認輸?

天驌久策1

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

金沙攤 2021-1-26 23:22

[quote]原帖由 [i]天驌久策1[/i] 於 2021-1-26 11:17 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=530834048&ptid=29667149][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

變細就係唔比! [/quote]
即係變大得,變細唔得。
已經唔同‘番數有變’的規則啦。

若果話:變細就唔俾,唔該改吓規則先。

天驌久策1

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

金沙攤 2021-1-26 23:28

[quote]原帖由 [i]天驌久策1[/i] 於 2021-1-26 11:17 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=530834048&ptid=29667149][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

變細就係唔比!

12038744 [/quote]
對話的內容,冇考慮到‘下家要食糊’依種情況。
所以先話冇理由清平唔食,清雞就食。

金沙攤 2021-1-26 23:30

[quote]原帖由 [i]天驌久策1[/i] 於 2021-1-26 11:23 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=530834219&ptid=29667149][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

你四個人打,鍾意點咪點lor。 [/quote]
依句我認同。

只是規則就是規則,冇理由出事後先至去臨場更改。

天驌久策1

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

天驌久策1

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

金沙攤 2021-1-26 23:37

[quote]原帖由 [i]天驌久策1[/i] 於 2021-1-26 11:33 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=530834502&ptid=29667149][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

我打開或者我之前嗰班,唔會比你食。

其實我立場就係,你未摸牌之前,已經放棄咗食打出。見人開牌就話截糊,係輸打贏要。 [/quote]
事實係呀!

只不過依家講規則,講事前定的牌例。

請睇清楚:乜叫做番數有變。

天驌久策1

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

天驌久策1

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

金沙攤 2021-1-26 23:48

我承認:

我係唔合(常)理。
但絕對合法(事前定下的規則)。

金沙攤 2021-1-26 23:49

[quote]原帖由 [i]天驌久策1[/i] 於 2021-1-26 11:41 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=530834778&ptid=29667149][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

有爭拗,咁事前規矩係乜先? [/quote]
事前規則係:番數有變,可以食糊。

天驌久策1

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

天驌久策1

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1] 2
查看完整版本: 請教一問,食糊