查看完整版本 : 手動陀飛輪

天生藍色壽包 2021-2-3 01:04

有冇ching 有?[attach]12057954[/attach]

天生藍色壽包 2021-2-3 01:08

頭先手動上鏈幾圈,都吾行!要搖一搖先行!係咪正常?隻錶成一個星期冇載,吾知有無關係?

john_chy 2021-2-3 09:52

有隻手上鍊陀飛輪(海鷗芯)同師兄隻差唔多,不過無類似問題,上幾圈鍊就自己行,唔駛fing。

[img=640,480]https://live.staticflickr.com/65535/50746358267_b1fecccc04_z.jpg[/img]

symbio 2021-2-3 10:33

淨係上幾圈應該仲未夠動力吧.
試下上夠10圈應該要行. 10圈以上都唔行就好有問題

天生藍色壽包 2021-2-3 12:34

五該哂ching!等佢冇動力,在試下先

watchenthu2020 2021-2-6 10:01

行馬仔蓮花輪嘅普通手錶有 ‘手動'  呢個情況叫 ‘跛腳'  ,  主要喺機芯出廠時無認真調校好, 可以俾專業維修師傅執手尾.

複雜陀飛輪就唔多清楚乜原因,  係先天機芯缺陷定後天人為裝配使用出問題未可知.

我覺得呢類雜嘜小廠陀飛輪應屬全隻街外隨意買件組裝貨色,  品質成疑,  亦未必會提供規範售後技術支援.  

不過以三幾千能擁有呢個技術,  聽講話有人上網淘更便宜,  只要行得走得可能有時要手動都接受了.

bakibaki 2021-2-7 12:19

好靚

hin98 2021-2-14 12:35

靚喎,想要一隻

海灣深情的膠袋 2021-3-29 12:05

呢款表好睇,好時尚

Ed.YEUNG 2021-4-8 10:16

[align=center]我比較中意唐字款[/align]
[align=center][img]https://www.good-stuffs.com/assets/images/ZQDiver/VHTourbillon/VHTourbillon11.jpg[/img][/align]

BistroV 2021-5-4 11:00

我都有,隻錶好鬼靚,帶左幾年了。
行走正常,雖然唔係成日帶。

RV356484 2021-7-28 10:48

頭先手動上鏈幾圈,都吾行!要搖一搖先行!
係咪正常?隻錶成一個星期冇載,吾知有無關係?

平價錶芯,內阻高,齒輪行得唔順唔多句滑,所以要上
多D鏈先可以谷起イ巨   死嚇死吓  行

[[i] 本帖最後由 RV356484 於 2021-7-28 10:49 AM 編輯 [/i]]

Ed.YEUNG 2021-11-3 12:04

出個有趣問題俾大家。。。

嗱,市面上已經有些陀飛輪錶款價錢"平"到入門瑞士自動運動錶款嘅level啦。
咁,有無任何師兄曾經或已經戴緊打高爾夫咧?
頁: [1]
查看完整版本: 手動陀飛輪