查看完整版本 : 同前度和平分手,因為唔捨得仲係有聯絡同出街,關係複雜

anqizzang123 2021-3-8 03:18 PM

我已經25歲了,同前度拍拖4年。
因為我覺得同男朋友冇將來,覺得只適合拍拖唔適合結婚,所以忍心甘分手。
但係分手後先發覺自己原來都係好中意區,而我前度又好中意我,都係唔捨得我走,但係區話尊重我的決定,唔想再浪費我的時間,所以我地商量左可以好似以前幹樣一起,但係唔會阻住對方穩另外一半,直到對方穩到另外一半就唔會再聯絡了。
唔知道幹樣噶關係,大家會唔會真係穩到另外一半,定係有可能遲d又一起!:smile_41:

不是會計師 2021-3-11 02:34 PM

其實你兩個都好情投意合一樣咁不負責任同D兩公婆結埋婚再各自搵食冇乜分別唔該唔駛再作任何君子協定因為呢D行為並不君子

RV356484 2021-3-19 04:18 AM

男女間愛情與婚姻
愛情是互相欣賞對方,敬佩對方,接受對方一切,包括從前及現在與將來,包容對方之優點與缺點!甚至其情緒之喜怒哀樂變化。
婚姻是人生一項偉大工程,夫妻合力去創造、維護一個家庭之和諧及完整性。從兒女之關係及成長得到歡樂及欣慰喜悅,這是二人相愛後走進婚姻家庭的道路後,由友情轉變為親情o
人生,每個人都有其目標及價值觀,從物質上或精神上,有見到的也有想像中的o男女相配,大家之精神層面高低,視乎各人之敎育程度,以及其智慧。此點是選擇配偶的首要條件。自己要有理解力去了解對方,同時對方亦要有其聰慧去明白自己o
愛情又好婚姻又好,兩種關係都需要男女去用心好好管理及發展。而時間歲月的過去將會為兩者留下此生難忘而甜蜜的回憶o

[[i] 本帖最後由 RV356484 於 2021-3-19 04:20 AM 編輯 [/i]]

RV356484 2021-3-19 04:25 AM

人生幾十年,無論係男或女,係唔會只愛一個人。
唔同年代唔同思想,就有唔同人物出現。
只要珍惜眼前所有同保留過往,就係人生嘅樂趣噢 !

HKG_golden 2021-3-20 03:20 PM

[quote]原帖由 [i]RV356484[/i] 於 19-3-2021 04:25 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=533058982&ptid=29759990][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
人生幾十年,無論係男或女,係唔會只愛一個人。
唔同年代唔同思想,就有唔同人物出現。
只要珍惜眼前所有同保留過往,就係人生嘅樂趣噢 ! [/quote]
歪理🤦🏻‍♀️

RV356484 2021-3-20 05:17 PM

HKG_golden
歪理🤦🏻‍♀️
對於情愛婚姻, 你真係識條鐵咋 !

如果你嘅配偶香咗,你重後生,咁....
你同佢守成世。
有智慧嘅人,會識得尋求最好嘅方法,
去使自己同圈子有關嘅人,個個都開心 !
人生,係一項對感情上有關而要做嘅工程,
而自己就係工程師,去設計、創造同管理。

[[i] 本帖最後由 RV356484 於 2021-3-22 08:15 PM 編輯 [/i]]

Geohobbist 2021-3-21 02:21 PM

[quote]原帖由 [i]anqizzang123[/i] 於 2021-3-8 03:18 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=532589435&ptid=29759990][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我已經25歲了,同前度拍拖4年。
因為我覺得同男朋友冇將來,覺得只適合拍拖唔適合結婚,所以忍心甘分手。
但係分手後先發覺自己原來都係好中意區,而我前度又好中意我,都係唔捨得我走,但係區話尊重我的決定,唔想再浪費我的時間,所以我地商量左可以好似以前幹樣一起,但係唔會阻住對方穩另外一半,直到對方穩到另外一半就唔會再聯絡了。
唔知道幹樣噶關係,大家會唔會真係穩到另外一半,定係有可能遲d又一起!:s ... [/quote]
點解覺得同 ex 冇將來?佢係廢青冇工作? 妳兩身份地位家庭背景相差好遠?

果個巧屋 2021-3-27 10:15 AM

你們是不想結婚還是不想和對方結婚呢?我覺得兩個人是真心相愛的就不會不想在一起,你們這樣說明還是不夠愛

家中可愛的理想 2021-3-28 11:24 PM

咁樣 其實最後都無結果

海島肥馬 2021-3-30 02:46 PM

咁仲衰過SP:smile_45:
頁: [1]
查看完整版本: 同前度和平分手,因為唔捨得仲係有聯絡同出街,關係複雜