查看完整版本 : 普洱茶係越存放耐越好嗎

豆蔻連梢煎熟水

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

半頁有考試 2021-3-9 10:11

是的,買吧

高達紅色的碼頭

豆蔻連梢煎熟水

韓風奇花貓

kikififi 2021-3-9 15:30

基本是茶原料要好,存放才越陳越香,要注意防潮,

fb6b4ee587add0 2021-3-10 08:11

聽說放久了味道就淡了,放三五年就好

豆蔻連梢煎熟水

豆蔻連梢煎熟水

門外懷舊的獅子

kikififi 2021-3-10 11:36

我是將茶放在牛皮紙袋,再放在紙皮箱內保存

ycjen 2021-3-10 12:48

普洱茶,新舊各有風味。新青茶草青味勁,容易刺激胃部,熟茶,老茶, 溫純, 適合大部分人士飲用。

slcheng_1 2021-3-11 10:30

我即買即飲:loveliness:

前晚明信箱

希夷 2021-3-11 16:32

[quote]原帖由 [i]豆蔻連梢煎熟水[/i] 於 2021-3-10 10:19 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=532666863&ptid=29761461][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

點解聽屋企長輩話放越耐越值錢:smile_13: [/quote]
越耐越值錢,呢個係真架,
今日要3佰蚊,
二十年後,可能要千幾至萬元,
當然所謂值錢,唔係賣番出去而值錢,
係隱語,表示幾十年後,
三佰元買唔到咁靚的茶。
建議,生熟茶都買,因為口味,
隨年紀或環境影響,那時什麼心情,
泡什麼茶。
如果想放起碼二三十年,
建議寧可現在買十年的茶葉開始,
再放多二十年就非常之陳香醇厚,
掂解要十年以上開始?
十年茶餅,什麼水氣已經冇,
茶莊之前處理方法,購買時試茶,
一目了然,什麼茶味已經出現,
對初學者,免除之前麻煩,
只要日後放置乾爽陰涼地方就可以。
咁之前茶餅有什麼麻煩?
一兩年或十年內的茶餅,
有很大水份未清,要存放在乾燥,
又不可以太乾,濕度又要對茶葉有利,
太濕容易發毛,發了的茶,係救唔番,
所以一定要試茶,有冇發毛味,
勿聽店員說,係咁架,呢啲先係陳香,
陳香,係木香,與發毛味差唔多,
但係有分別,十年茶,未有咁快有陳香味,
所以,新手處理新茶,要掌握經驗,
免得前功盡廢。
太乾燥,茶葉子轉化慢,但係好過發毛。

豆蔻連梢煎熟水

豆蔻連梢煎熟水

頁: [1]
查看完整版本: 普洱茶係越存放耐越好嗎