查看完整版本 : 太極拳病探究

19372046 2021-3-25 12:24

門內人看拳,經常發現拳病,既有自家之病,亦有別人之病。有時深入探討其病因,其病所引發既問題,以至如何治病,尤其重要。

此帖為草創階段,自然是隨手沾來,先粗略談一二。

玩內家的,都很強調整,沒有此基礎,談不上發勁。拳有開合,坊間習拳者亦明此理,可發勁之前既蓄勁,到位了嗎? 其根在腳,轉換重心,跪膝了嗎?勁斷了嗎?整給破了嗎?到最后,發放出來的是太極勁還是死力呢?

打起來大開大合,扭來扭去,看似優美!每著旋腰轉跨,都大幅度呈現在觀眾面前了,其氣勢不可擋。可是,每著既內動,有冇深究呢?應該走上下為主既時候,走了左右, 有冇呢?

行拳走勢,打到高潮時,閃展騰挪,跳躍起來,又高又美, 會否過於飄呢?間中穿插腿法如拍腳,雙擺蓮等,飄逸優美,但,又會否過於浮呢?

[[i] 本帖最後由 19372046 於 2021-3-25 12:26 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 太極拳病探究