查看完整版本 : 彈琴有手指甲聲

yy_chow1210 2021-6-18 17:38

我買左yamaha ydp 164數鋼,個keyboard 係膠,問下點先可以令到彈琴冇手指甲聲?:smile_41: 我已經剪到指甲好貼:smile_42:

DennyBunny 2021-6-19 00:49

我估係,手指斜少少不要完全垂直

小卡梅 2021-6-20 10:35

首先你要確定座位高低同前後位要正確,坐姿同手型正確。
第二係 手指用力要正確.... 呢方面 一定一定 要用真琴先至能夠正確感受。
就好似游水咁,手用錯力打落水面會 啪啪聲 咁。你唔真正𦹃水學游水,係一定唔會學識游水正確用力。

november256 2021-7-28 11:02

yamaha數碼琴手感就係yamaha鋼琴。屋企唔方便放鋼琴,唔想嘈住隔離屋,數碼琴係最佳選擇。手指甲聲真鋼琴都會有啦。
yamaha數碼琴力度感覺已做到好好,現今技術同以前大有分別。真琴?唔係好靚既真琴力度感覺係好差,聲音又不堪入耳,彈數碼琴仲好

november256 2021-7-28 11:04

n年前彈過某琴行t牌三角琴,不堪入耳,彈數碼琴仲好

november256 2021-7-28 11:09

收得二三萬價錢既數碼琴,係物有所值,唔會差過一個cheap真琴

november256 2021-7-28 11:14

樓主果部一萬蚊都唔洗?咁就唔知,亦未彈過

november256 2021-7-28 11:16

有彈過c牌幾千蚊數碼琴,同yamaha三萬元數碼琴力度感覺不能相比,差好多

小卡梅 2021-7-28 21:08

完全不同意!
一部 Cheap 鋼琴,如果 regulation + voicing 做得唔太差。一定好過任何一部數碼鋼琴。(問題只係香港人工太貴... cheap 琴好少人會咁做)
(當然 數碼鋼琴 嘅 數碼功能,傳統鋼琴 就俾唔到你)

yamaha數碼琴 冇實體掣音器,又冇琴弧回彈感。
就算係 N3X 手感一定冇可能係 yamaha 入門鋼琴比!

yamaha ydp 164 我有試彈過!
初初出,係元朗地庫試,好似幾好,差D買咗。但之後去沙田試又好似冇咁好...三幾個月之後去太古堿試,琴鍵阻力變得好鬆好唔平均...唔買了。
---

最後我想講:
如果一個人有練開游水,不論係去專業泳池定係 cheap 海灘。一落水就會泳到。
如果一個人睇書學游水,用 Gym 室器材練體能練到好勁,但未落過水。你認為佢喺水會泳到嗎?

CatherineQ 2021-7-28 22:54

[quote]原帖由 [i]小卡梅[/i] 於 2021-7-28 09:08 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=538538177&ptid=29983837][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
完全不同意!
一部 Cheap 鋼琴,如果 regulation + voicing 做得唔太差。一定好過任何一部數碼鋼琴。(問題只係香港人工太貴... cheap 琴好少人會咁做)
(當然 數碼鋼琴 嘅 數碼功能,傳統鋼琴 就俾唔到你)

yamaha數碼琴 冇實體掣音器,又冇琴弧回彈感。
就算係 N3X 手感一定冇可能係 yamaha 入門鋼琴比!

yamaha ydp 164 ... [/quote]
我小時候家中用的是我爸爸在琴行買的馬來西亞製一手新琴。當時他聽信琴行的人說那是value for money 之選,甚麽Yamaha 只是有名氣所以買得貴,應該買這些價廉物美。三十多年前沒有上網問人這選項,當我和我姐對他說這琴真的不行,他便會說琴行的專業人士說這琴好,你們小孩子懂得多少(謝天謝地移民後換了台好的Kawai 大譜架高身琴)。

我已第一身受害者的身份非常清晰的和你說,無論聲音手感反應,任何對學琴有關的parameters來說,我現在家中的cheap cheap Kawai digital piano 都完勝我小時候家中的真琴。

現在到琴倉看看或者屋邨小琴行的練琴室都會偶爾遇到比低端digital piano 還差的琴,老實說,差到跟本不值得花錢regulate。

袋中加加速腋下 2021-7-29 22:12

其實有指甲聲應該係冇問題

小卡梅 2021-8-1 22:13

[quote]原帖由 [i]CatherineQ[/i] 於 2021-7-28 10:54 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=538542808&ptid=29983837][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

我小時候家中用的是我爸爸在琴行買的馬來西亞製一手新琴。當時他聽信琴行的人說那是value for money 之選,甚麽Yamaha 只是有名氣所以買得貴,應該買這些價廉物美。三十多年前沒有上網問人這選項,當我和我姐對他說這琴真的不行,他便會說琴行的專業人士說這琴好,你們小孩子懂得多少(謝天謝地移民後換了台好的Kawai 大譜架高身琴)。

我已第一身受害者的身份非常清晰的和你說,無論 ... [/quote]
咁就好睇你 "完勝" 嘅定義。
你彈D好快嘅 流行曲 或 一D模仿古鍵琴嘅巴洛克音樂,數碼琴係容易有較好表現。
半年前我喺又一城試過部 CA49 ,用來練彈音階 或 CZERNY 599 呢類練習曲係幾好,雖然幾貴,但都差D想買...
不過,一來踏板效果仍然同 傳統鋼琴 有一段距離 (比 CASIO 己好好多),二來 四個月前喺黃埔又試發現手感好唔平均又多虛位。(感覺比 YAMAHA 更不耐用) 所以冇買。
公道講句,其實我覺得 Roland F-701 新呢隻感係正咗好多,手感+音色+踏板效果 又再進一步更似 傳統鋼琴。不過似還似,就算音色再好,多方面同真琴仍有好大出入。
如果再用 游水 同 "彈鋼琴" 來比喻:你又唔需要睇到自己係 受害者 嘅。
以前鄉下小朋友都係喺魚塘/坑渠游水。
你都可以咁講:現在Gym室入面用任何一套 cheap cheap 器村練體能都好過跳入魚塘游水。
不過體能練得再好,喺 Gym 室入面表現再勁,都唔等於你會游水。

相反,如果自細就只係去Gym室練體能。到游水比賽前半個月先至落水練,呢D先正係 受害者!
頁: [1]
查看完整版本: 彈琴有手指甲聲