查看完整版本 : 諸葛亮 一個正史入面既神 無需反駁 反正我一世吹爆

fbfd3a2fa83f0e 2021-8-28 04:51

中國五千年歷史 你找唔到一個六邊形基乎完美既全才
攞漢初三傑比 佢更加係混合體
作為季漢丞相 佢忠心耿耿 但又能掌控軍政大權
佢正直 但政治權謀水平乃名列前茅 
佢北伐失敗 但世人都千古傳頌 無數詞句 無數皇帝 甚至敵人都吹奏佢 反而司馬懿落下千古罵名
統一三國的司馬炎都係諸葛亮粉絲
諸葛亮出山前 劉備毫無方向 勢力之弱甚至連張魯劉璋也不如 出山后 劉備一躍三國鼎立 劉備死後 季漢大損 原氣大傷 面臨滅國之際 諸葛亮展現恐怖運營能力 休養生息 五次北伐后的蜀國仍然未見減弱
作為謀臣 他寫下了完美答卷 不服?你找一個完美下場和名望差不多的來看看
他一生為國家勞累 為理想奮鬥 星落五丈原始乎係佢最好歸宿
劉禪信任他嗎?我認為是信任但不是100%信任 這不是劉禪的問題 中國5千年裡你也找不到一個100%信任臣子的主公 
那諸葛亮有政敵嗎?有 肯定有 說沒有的你們也不信 但怎樣搞死諸葛亮呢?五次北伐失敗 諸葛亮也沒有人搞死過他 你拿姜維一對比就知道 姜維?一直輸一直北伐 一堆人反對他北伐

諸葛亮軍事能力雖然不如韓信 孫武 吳起那種神 但打打中上水平的對手 也是綽綽有餘了 現代人吹奏的司馬懿也是被諸葛亮打得甲首三千 落得戰又不戰 退又不退 死諸葛嚇活仲達的搞笑情境
等於司馬懿拿著5星巴西隊不敢和諸葛亮的中國隊硬攻 最後只能落個平手 
最後竟然一堆人說諸葛亮打仗不行 一個以小國壓著大國打的 改良陣法 裝備 以步兵打贏騎兵 打野戰 撤退戰 團戰拉扯無懈的人 居然一堆沒讀好書的87說諸葛亮打仗垃圾 
如果諸葛亮在生 一定會說 一堆不知兵的教我做事?
如果以100分數值滿分
智商95
情商100
忠誠100
政治100
內政100
軍事85
計策95
戰略100
眼光85(真別懷疑 世人只知諸葛亮錯用馬謖 卻不知蜀漢後期大批人才也是諸葛亮推薦上來的 蔣琬 費禕 董允 魏延 楊儀 姜維 夏候霸 李恢 
鄧芝 王平等等)
能力100
總結99

基路會難行嗎 2021-9-1 10:58

陳倉之戰你唔講
你查下陳倉之戰,就知軍事如何。

基路會難行嗎 2021-9-1 11:00

就連八陣圖都被陸遜所破

fbfd3a2fa83f0e 2021-9-9 12:03

[quote]原帖由 [i]基路會難行嗎[/i] 於 2021-9-1 11:00 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=539897245&ptid=30134528][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
就連八陣圖都被陸遜所破 [/quote]
破?睇完正史再搵到段記載先學人尻up喇 得啖笑

fbfd3a2fa83f0e 2021-9-9 12:13

[quote]原帖由 [i]基路會難行嗎[/i] 於 2021-9-1 10:58 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=539897176&ptid=30134528][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
陳倉之戰你唔講
你查下陳倉之戰,就知軍事如何。 [/quote]
陳倉?第二次北伐有多重目的你唔講?為吳分擔軍事壓力 另外係想偷雞 偷到固然好 偷唔到冇所謂 仲有係配合第三次北伐攞武都陰平 周瑜攻南郡都攻左成年 所以周瑜唔識打仗?軍事差?陳倉先唔講不嬲難打 仲覺得曹真知道諸葛亮會打陳倉既情況下佈防仲得1千兵?起碼5000-7000兵 諸葛亮頂多得2-3萬兵 雙方差距本身就唔大 仲要攻得20天就走 唔理諸葛亮果刻有冇糧 人地支援到左就點都要撤退架喇 就諸葛亮既打仗水平 冇100分都有85分以上 讀多D正史先學人講歷史喇 

anson2004 2021-9-17 14:48

困係西川係一個死局,
東面係盟友土地
北面有騎兵守住,騎兵背後有中央軍
秦川之地只有幾條通道, 除左第一次北伐,其他路數俾人睇穿晒

朱仔成.... 2021-9-21 23:23

其實蜀漢總兵力只有 10萬
諸葛亮 每次北伐最多帶 4-5萬兵
仲要兵分多路, 即係每路得一兩萬兵力.......根本好難打嬴:smile_42:

而且蜀漢 唔單止北伐, 仲要對付南中 外族

好在蜀漢無乜 民變/兵變, 否則更快玩完.........
頁: [1]
查看完整版本: 諸葛亮 一個正史入面既神 無需反駁 反正我一世吹爆