查看完整版本 : 儒家--士族 道教--平民 佛教--胡人 ... 談中古各宗教既背後勢力

門閥政治 2021-8-31 08:02

最近係一個視頻度睇到 , 日本佛道  神道教既分別興盛時期 ,
其實同政治有好大關係 ... 於是小弟就唸下 , 係中國古代既各方宗教 ,
又係咪有各自既背後勢力呢???

對於儒家同士族既關係 , 之前出過 POST , 所以今次唔特別講勒 ...
後來我唸一唸 , 發現由反秦起義之後 ,
由太平道既黃巾 , 五斗米道既張魯  孫恩 ... 基本上係儒道釋合流前
幾乎所有民變都係假借道教之名 !!!

事實上 , 非道教既反秦起義  六鎮起義  反隋起義 ,
基本上 , 其實係六國復國運動  漢化矛盾 , 以楊廣因想擺脫關隴集團 ,
而玩死自己 ... 都唔係純粹既平民起義

"道" 最早係一種對世界運行既解釋 , 其中係春秋戰國時 ,
有知識份子將 "道" 既概念 , 引入治國理念之中 , 即係我們口中既道家
道家係漢初一度成為學術主流 , 但自武帝 "獨尊儒術" 之後 ,
道家係學術界再無生長土壤 , 因而轉入民間 ...

因為 "道" 原本就係就係用來描述自然規律 , 而相對於係高門之中長大
成長於五經學說既士來講 , 平民更多面對自然界既問題 ,
以道教就同平民一拍即合 , 成為民間主流

而佛教既傳入 , 就基本完全同五胡亂華有關 ...
要知道五胡亂華之初既劉淵 , 可能話係一個徹底漢化 / 儒家化既匈奴人
甚至佢係打住 "復興漢室" 既旗號在運作 , 其班底與其話係胡人 ,
不如話係反晉聯盟 ...

不過 , 劉淵呢種政治立場並無咩卵用 ...
可能因為上百年被漢人壓迫既恩怨 , 胡人軍隊的確表現得比較殘暴 ,
劉淵既政治立場 , 好快就被胡漢對立既情況掩蓋 ,
以儒家學說為統治理論基礎唔再可行 , 何況儒家有 "尊王攘夷" 一說呢

所以自石勒開始 , 各胡人君主都以佛教 , 去建立自己既統治理論 ,
如以佛偈所講既 "眾生皆平等" 去淡化胡漢之別 ;
用佛教既出世觀念 , 去減低漢人對現世社會既不滿 ... 而呢一種方法 ,
一直去到北魏都係主流做法 !!!

門閥政治 2021-8-31 13:11

係度講多一講 , 好多人認為道教好土 , 理論基礎又差 ,
同道家睇落關係唔大 , 反而似原始宗教多 ...

其實我覺得呢個 , 就係宗教 "在地化" 既過程 ...

大家都知道 , 佛教係起於印度 , 印度佛教也曾強大一時
但後來點解會衰落呢???
其實就係因為後期既佛教 , 變得太純理論 / 學術 ,
就好似南北士人辯經咁 , 己經同現世生活無太多關係勒
更加滿足唔到平民百姓 , 對生老死葬  婚嫁等儀式需求
所以先反被土裡土氣既印度教反將一軍 ,
打到佛教係印度無立足之地 ...

道家思想 , 係武帝之後走向民間 / 宗教化 ,
其實貼地化就係一定既事 ... 尤其後來儒道釋合流之後 ,
道家思想更加係道學之中 , 分解出來成為士人學說一部份
道教就變得更神神鬼鬼勒

門閥政治 2021-8-31 18:23

其實相對於北方既胡人政治 , 我反而唔明南梁燒衍 ,
點解要咁崇佛 ... ^.^"

復活高貝利

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

門閥政治 2021-9-1 07:59

[quote]原帖由 [i]復活高貝利[/i] 於 2021-9-1 12:36 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=539888021&ptid=30140218][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

佢實際上應該係道教徒 [/quote]
高兄係點睇到出來???

不過回到正題 , 我一直覺得作為一個政治人物 , 燒衍祟佛一定係政治因素
不過我又唸唔通係咩理由 ... 高兄有無咩見解???

門閥政治 2021-9-1 13:08

小弟突然又係度唸 , 李唐既面代崇道 ,
會唔會都係佢胡漢立場既側面表現???

復活高貝利

復活高貝利

門閥政治 2021-9-1 20:12

[quote]原帖由 [i]復活高貝利[/i] 於 2021-9-1 03:02 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=539905699&ptid=30140218][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

佢早年以儒家自居,不過實際以玄學清談著名,而且對道家學說達到大師級,加上終生追隨陶弘景煉丹求長生,佢應該係道教徒,
相反佢對佛教更多是出於權謀,
經過前人及佢努力,天師道,儒學高門甚至宗室都威脅吾到佢,相反佛門最有威脅,
南梁佛寺圈地及匿藏人口問題極嚴重,佛寺擁有強大財力及人力,曾爆發僧人起兵,兵力高達3 萬,
蕭衍荊州起兵都只係一萬人,
所以蕭衍要解決佛門威脅,若不想用武力滅佛,只 ... [/quote]
其實唸唸下 , 胡人--佛教既關係 , 一直到元清兩代都存在 ,
唯一比較特殊既 , 可能係金朝既全真道 ... ^.^"

係呀 , 金庸又昆左唔少人拉 , 全真道係親金架 !!! ^.^"

門閥政治 2021-9-2 08:00

除左胡人祟佛 , 其實女人都係 ...
當年武則天篡唐自立 , 用既理論基礎都係係佛經度搵 ^.^"

復活高貝利

復活高貝利

頁: [1]
查看完整版本: 儒家--士族 道教--平民 佛教--胡人 ... 談中古各宗教既背後勢力