查看完整版本 : 毛澤東算唔算 "過在今朝 , 功在萬世" ???

派閥政治 2021-11-25 08:00

之前 , 睇經濟學教授溫鐵軍既視頻 , 唔只一次提到歐美之所以可以工業化
係因為利用殖民地既壓榨 , 而中國就無可能有殖民地 ...

中國既工業化資本 , 其實係來自自我壓榨 , 尤其係農民階級 ,
所以60-70年代既中國百姓(50年代有蘇聯支援 , 好似會好少少)的確好辛苦
... 不過正正係60-70年代百姓既痛苦 , 慢慢造就左中國近代工業基礎 ,
而唔係好似印度咁 , 滿足於作為原資市場 , 搞到今日仲係咁 ...

如果以呢個角度睇 , 毛澤東算唔算 "過左今朝 , 功在萬世" ???

[[i] 本帖最後由 派閥政治 於 2021-11-25 08:01 AM 編輯 [/i]]

派閥政治 2021-11-25 13:09

其實唸唸下 , 長遠來講 , 當年同蘇聯反枱都係岩既 ...

唔係蘇聯石油峰值一完左 , 分分鐘好似北韓咁 , 跟住蘇聯收皮 ^.^"

派閥政治 2021-11-25 19:27

其實沒有毛澤東 , 就不會有今日的中國 ...
如果是老蔣得天下 , 好可能只同印度差唔多 ^.^"

jim_jim_s 2021-11-25 21:25

毛澤東功過73,已有定論。
今天的中國成就並不是只靠毛澤東一個,周恩來,鄧小平等先賢都功不可沒。

派閥政治 2021-11-26 08:01

[quote]原帖由 [i]jim_jim_s[/i] 於 2021-11-25 09:25 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=542896919&ptid=30294918][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
毛澤東功過73,已有定論。
今天的中國成就並不是只靠毛澤東一個,周恩來,鄧小平等先賢都功不可沒。 [/quote]
所以話一代人要做一代人既努力 ...

事後孔明咁睇 , 雖然中國係60/70過得好苦 , 但其實有好正確
加上80年代開始既 "改革開放" , 到00年代既基建模式 ,
一直走到E+都係走係正確道路上 !!!
頁: [1]
查看完整版本: 毛澤東算唔算 "過在今朝 , 功在萬世" ???