查看完整版本 : 遇到庸醫

來馬斯丹 2021-12-12 07:50

曾遇到一位著書的趙姓中醫,滿以為他出書醫術高明,初診要求我參加療程計劃銀碼5位數字,但我求醫心切便參加了,療程完畢結果當然是完全無效浪費金錢時間。

作為病人我深明受病患折磨的痛苦,所以分享我的經歷希望病友不要受騙,請打手不要即時撲出來,說什麼中藥要時間、醫師人夾人之類說話,請拿出你們的良心!

忠告:
- 什麼碩士博土學歷、出過書或寫報紙專欄上電視、多少成功個案,居然可與醫術完全沒有關係。學歷死變通才是生,書中內容可以從其他來源抄襲,成功個案無從查證
- 避免預繳式一次過支付診金,壓力下仍要堅持
- 藥方數次無效即要告知醫師,看看有否需要改方

[[i] 本帖最後由 來馬斯丹 於 2021-12-12 05:00 PM 編輯 [/i]]

2qqq666 2021-12-12 16:46

正常情況,中醫曆朝名醫都在民間,皇宮內做中醫多做研究,點解?宮內冬暖夏涼,有人服侍,虛勞小左,食物充足有營美養,病痛種類冇民間咁多,婦科病佔多數,民間日夜勞動,同現代人一樣,趙生不是中醫出身,他是生化博士出身,後識陳姓中醫,開始研究,因現代教育特別,凡本身有博士學位者,可報讀中醫博士

newphone 2021-12-12 22:31

睇中醫, 我絕不相信任何預繳療程......1000% 是有伏

怪獸燊 2021-12-13 13:19

咁樓主你其實原本係咩唔舒服呢?睇完個療程後又點樣

samsam2012 2021-12-14 22:25

你遇到嗰個唔係庸醫係騙子!😅

香港奶茶飄飄 2021-12-14 23:19

樓主
這才是一個開始
日後中醫院開始運作
會多好多你尼類的個案
不過
唔怕
政府大把錢
分別只是騙政府的同騙個人而已
:smile_44: :smile_44: :smile_44:

carrielam2017 2021-12-15 04:49

學歷、出書同臨床能力完全無關

茂吉學醫 2021-12-15 06:26

臨床醫師實戰少啲都唔掂
得個吹字嘅大把

港飘小源 2022-1-9 20:05

出書多唔等於臨床多和好, 只是有名D

重重嘈吵地桔梗

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

qwerty.Q 2022-1-10 12:59

"避免預繳式一次過支付診金" 完全同意 特別係成皮野真係要謹慎

壹路發 2022-1-11 12:30

中醫大把呢D人

露一手 2022-1-12 17:50

極度同意上電視,上雜誌,出書嘅中醫未必好
只係讀書叻,同埋marketing叻

友善迷失的點心 2022-3-29 16:46

中醫以為都係睇一次俾一次錢

kwind13 2022-3-30 23:19

被呃得多, 基乎都唔搵中醫醫病,
要調理就自己去藥房執D清補湯飲算了

doradora11 2022-4-2 03:14

[quote]原帖由 [i]來馬斯丹[/i] 於 2021-12-12 07:50 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=543434209&ptid=30324700][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
曾遇到一位著書的趙姓中醫,滿以為他出書醫術高明,初診要求我參加療程計劃銀碼5位數字,但我求醫心切便參加了,療程完畢結果當然是完全無效浪費金錢時間。

作為病人我深明受病患折磨的痛苦,所以分享我的經歷希望病友不要受騙,請打手不要即時撲出來,說什麼中藥要時間、醫師人夾人之類說話,請拿出你們的良心!

忠告:
- 什麼碩士博土學歷、出過書或寫報紙專欄上電視、多少成功個案,居然可與醫術完全沒有關 ... [/quote]
好多庸E,亂咁試,試完唔得錢又可照收
頁: [1]
查看完整版本: 遇到庸醫