查看完整版本 : 想分享創業成功之路,個人意見,我見到呢一版嘅post, 都預計好多人會進入失敗嘅深淵

樹上雀躍的湯圓 2021-12-13 01:05

我只分享創業嘅 ,希望想創業嘅朋友走少啲錯路

[[i] 本帖最後由 樹上雀躍的湯圓 於 2021-12-13 01:34 AM 編輯 [/i]]

樹上雀躍的湯圓 2021-12-13 01:08

[quote]原帖由 [i]樹上雀躍的湯圓[/i] 於 2021-12-13 01:05 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=543468449&ptid=30326398][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我只分享創業嘅  ,希望想創業嘅朋友走少啲錯路 [/quote]
有任何問題我盡量解答,三次創業,有兩次可以話成功

onedin 2021-12-13 02:43

咁果三次做咩生意

樹上雀躍的湯圓 2021-12-13 09:34

第一次網上賣野,第二次開設計公司,第三次不能説(正行)

樹上雀躍的湯圓 2021-12-13 11:54

身邊嘅朋友,有的創業成功,有啲扑咗街!多啲交流成功機會大啲

LuckyYami 2021-12-13 16:52

係呀,一個大腦係比不過兩個大腦嘅,有咩想法都係可以講出來,我而家也都係經營我工作室3年多,你們要係有不懂也可以問我

LuckyYami 2021-12-13 16:53

你平時是怎麼管理你的員工

樹上雀躍的湯圓 2021-12-13 18:26

Under 10 人,簡單一啲,家庭式,超過10人需要分等級,超過20人需要分部門,會計部,銷售部,marketing,人事部,需要行CRM軟件,管理方面開始困難有山頭主義,需要較為嚴謹嘅獎賞制度,開始一路請新人,因為過咗starup 熱誠,需要炒啲瘀血舊人,幾個人公司,同20人以上公司,管理方面完全不同,過唔到呢個關口就好容易扑街!要有心腹打聽公司士氣,邊位同事放負,即炒,如果風氣傳開去,公司有機會扑街

[[i] 本帖最後由 樹上雀躍的湯圓 於 2021-12-13 06:39 PM 編輯 [/i]]

樹上雀躍的湯圓 2021-12-13 18:42

就係呢個關口好多公司都過唔到,所以中小企執笠嘅機會,比起微型企業更大機會

小魔女yiyi 2021-12-27 09:02

學習中得到啟發

jandm 2022-1-2 16:11

[quote]原帖由 [i]樹上雀躍的湯圓[/i] 於 2021-12-13 06:26 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=543492565&ptid=30326398][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
Under 10 人,簡單一啲,家庭式,超過10人需要分等級,超過20人需要分部門,會計部,銷售部,marketing,人事部,需要行CRM軟件,管理方面開始困難有山頭主義,需要較為嚴謹嘅獎賞制度,開始一路請新人,因為過咗starup 熱誠,需要炒啲瘀血舊人,幾個人公司,同20人以上公司,管理方面完全不同,過唔到呢個關口就好容易扑街!要有心腹打聽公司士氣,邊位同事放負,即炒,如果風氣傳開去,公司有 ... [/quote]
心腹都未必係好人
我打工,老細太信心腹,心腹將自己同仔食飯錢混埋公司單claim都冇人知,而且仲㩒住其他人上位,怕心腹位置被取代

[[i] 本帖最後由 jandm 於 2022-1-2 04:16 PM 編輯 [/i]]

樹上雀躍的湯圓 2022-1-3 11:33

其實做生意,心腹是否好人吾重要,唔公平嘅情況比比皆是,就算老細自己可能都知道

樹上雀躍的湯圓 2022-2-8 00:44

Startup 就係痛苦之旅嘅開始,承受無數壓力,當然回報係成正比嘅

gd5f602ca936d 2022-3-2 19:41

我第一次開網店,依家過多幾日就會係我落第一個廣告開始計嘅兩個月,過多一、兩日就會唔夠錢繼續開廣告,兩個月都只係收倒6張單,想問其實咁正唔正常?

樹上雀躍的湯圓 2022-3-3 02:40

首先你要知道,而家落網上廣告係超貴,所以你點解見到好多網絡銷售公司會落地開地舖就係咁解,因為地舖嘅成本同上網落廣告已經差唔多,當然我唔知道你一張單可以賺到幾多錢,第一如果你真係想喺網上落廣告,你需要精準對客戶嘅人群,呢個包括Facebook嘅setting,或者Google嘅setting,你個廣告是否吸引,都可以減低個張單嘅成本,當然而家喺網度做生意非常困難,競爭非常大,你要記住,喺網度落廣告你嘅競爭對手唔止係同行,因為每一個人上網嘅時間係有限,你要同唔同行業競爭呢個眼球時間,你嘅落廣告競爭對手,除咗同行,還有地產,私人貸款,海外樓,奶粉,電訊商,佢哋都係爭緊人望住個mon嘅時間,所以你要想辦法避開佢哋,所以你要非常了解網上落廣告如何吸引客戶如何令到廣告成本下降!還要計算重複購買嘅%,去衡量每一個客戶嘅價值!仲要面對某啲競爭對手燒錢買廣告。所以如果小本經營,盡量利用IG Facebook朋友或者多啲喺討論區唔使錢嘅地方推廣,廣告除非你係大公司無限金錢brand build,或者你拍短片或者是標題非常吸引,盡量參考標題黨,令到你獲取客成本底,咁樣才有機會,喺YouTube多啲睇吓digital marketing嘅講課, 當然嗰啲YouTuber 被起新人已經叻好多,但係如果佢做得掂都唔使做YouTuber, 所以你要比佢更加叻,研究出您的自己廣告程式,咁樣就有機會成功

gd5f602ca936d 2022-3-3 20:07

其實都見啲廣告嘅連結有成過百人撳過,不過都係得幾張單,間店嘅訪客都有幾百個入過去,見廣告都有2個人分享過,問過人平時啲網店開左之後大概過幾耐先開始上軌,都要兩、三個月,我依家係過多幾日先係兩個月

樹上雀躍的湯圓 2022-3-4 21:44

慢慢做試吓試吓就有機會,100個人有幾張單都好唔錯
頁: [1]
查看完整版本: 想分享創業成功之路,個人意見,我見到呢一版嘅post, 都預計好多人會進入失敗嘅深淵