查看完整版本 : 純粹分享 IWC Portugieser Chrono

man-168 2022-2-18 10:12

好耐冇出Post, 除咗近年玩錶興趣不復當年之外,forum 上一D我較熟的師兄已經差不多絕跡於discuss,所以我即使買咗新錶都好少分享。始終一大班網上錶友傾下交流下比較開心,唔係講嚟講去都係R價錢升左幾多…..

先前IWC我主要玩Pilot, 畢竟IWC飛行錶出曬名,型到爆。最懷念差唔多十年前曾經擁有IW378901 Top Gun, 玩咗幾個月四萬幾賣走咗,依家都覺得可惜。

但人越來越老,taste當然會變,先前Portugieser / Portofino 對我來講太斯文,頂多都係玩Portugieser Yacht Club, 因為較Sporty。呢排,我突然覺得一隻IWC好靚,先前未太欣賞,依家覺得完美- Portugieser Chrono Silver dial 。

上一代Portugieser Chrono 密底,非in house movement, 價錢相比Pilot series唔太合理。新一代自家芯,雖然都係貴過Pilot (同樣69芯),價格勉強可以接受。

錶規格就唔太講啦,官網有資料。我只係今早响屋企得閒冇野做,影兩三張相分享下,冇乜特別內容,大家多多包涵🙏🏻

順帶一提,相中原廠IWC帶是Timbertex 配Pin Buckle,可以叫環保帶,是植物fibre做,似紙帶,不過佢哋話防水喎。如果師兄對Eco friendly 嘅product有興趣可以去IWC boutique試下。

謝謝🙏🏻

[attach]13069611[/attach]

[attach]13069617[/attach]

[attach]13069618[/attach]

[[i] 本帖最後由 man-168 於 2022-2-18 10:13 AM 編輯 [/i]]

雨中忽然賤嘴 2022-2-18 20:05

IWC係靚

raymondpx 2022-2-20 09:36

支持一下!

[attach]13074766[/attach]

葡萄牙計時百看不厭, 而家用埋自家機芯, 背透, 好難有唔買嘅理由。
個人認為 白/銀面藍色字或者金色字, 仲有黑面銀字, 係最靚。 新出一些什麼綠色,紅色,個人認為睇多幾年就會厭倦, 純個人口味, 不喜勿插。

Pilot 近年出了不少款式, 但一些款式只係不斷loop, 或者舊酒換新瓶。 Pilot 43mm 雖然冇大佬Big Pilot 咁有型和正宗, 但係的確適合一些入門或者駕馭唔到的朋友。

比較期待工程師未來是否會轉款式, 食GG呢一條水!

feifeiyu 2022-2-27 17:48

人成熟左,的確會更喜歡葡萄牙系列,優雅feel!

steam03 2022-2-28 02:14

this one is stunning

勇猛清純的樹苗 2022-3-16 16:33

白面就係畀人高端簡約嘅感覺

jan2115 2022-3-16 18:12

[attach]13136633[/attach]請教下係咪最新一代先透底?定係150週年先有?早兩日睇sales話係新機心,但係密底

man-168 2022-3-16 19:16

All IW3716xx (inc. anniversary models) are with see through sapphire back! :D

ming0128 2022-3-16 19:24

睇相個人感覺條帶好靚,好襯隻錶,比鱷魚皮帶更合適👍

我第一隻iwc都係pilot 3799,但我其實係更喜歡葡萄牙系列,所以第二、三隻都入左葡萄牙,我曾經對iwc好著迷,但近幾年已經開始唔留意iwc了,首先可能係因為自己已擁有6隻iwc4個系嘅錶,加上近年iwc出嘅新錶,對我提不起興趣,而且佢啲價錢開始愈來愈貴,所以我張目標轉移至其他品牌,慢慢去尋寶,現在玩得比以前更開心😊

parput 2022-3-17 09:15

支持!葡計真的美啊!

[attach]13137875[/attach]

MING.Y 2022-3-17 11:11

靚錶,希望也能擁有一隻:loveliness:
頁: [1]
查看完整版本: 純粹分享 IWC Portugieser Chrono