查看完整版本 : 林鄭:全民強檢一定不會配合全城封禁

半夜裙 2022-3-3 15:06

[align=left][font=宋體]全民強檢有機會本月實施,特首林鄭月娥([/font][font=Calibri]2[/font][font=宋體]日)迎接內地首班鐵路「援港專列」時,表示香港一定不會實施整個城市的禁足及封鎖,「不出不入,香港一定唔會做!」她說社會對某些「用字」有遐想,澄清全民強檢必須考慮不同經濟板塊的運作及市民日常生活的影響,繼而規劃如何減少人流,強調大幅壓縮人流的措施一定會做,正如以往小區圍封強檢都會做,但程度及範圍要考慮。[/font][/align]
[align=left][font=宋體][url=https://www.youtube.com/watch?v=_54rLnARWUc]https://www.youtube.com/watch?v=_54rLnARWUc[/url][/font][/align]
[align=center][font=宋體][attach]13101675[/attach][/font][/align]
[align=center]特區政府科學防疫堅持不封城不禁足[/align]
[align=center]香港厲行動態清零即將推動全民檢測
[font=仿宋][/font][/align]
[align=left][font=仿宋]3[/font][font=宋體]月[/font][font=仿宋]2[/font][font=宋體]日,香港特首林鄭月娥喺羅湖編組站迎接首趟「中央援港 同心抗疫」鐵路援港班列,喺現場回答媒體提問時明確表示,香港即將推行全民核酸檢測,並因之限制居民外出,以期達到大幅減少人流嘅目的,但不會推行全城禁足或封城。總之,特區政府將延用內地抗疫嘅成功經驗做法,堅持「動態清零」既定目標不動搖。咬定青山不放鬆嘅香港,必將滿血歸來。[/font][font=仿宋]2[/font][font=宋體]月初,香港確診患者從日增[/font][font=仿宋]1[/font][font=宋體]千有餘,一路飆升,事到如今,當日確診已超[/font][font=仿宋]5[/font][font=宋體]萬。這種局面嘅產生,背後嘅因素係多方面嘅。比照祖國內地抗疫,香港喺第五波疫情來襲之初,確有某些大意和疏忽之處,比如部分人群對於特區政府下達嘅防疫抗疫條例不以為然,而[/font][font=仿宋]2021[/font][font=宋體]年底,國泰貨運嘅部分員工不遵限聚令、食肆條例就係典型例證,而接種疫苗推進緩慢,加之,時至農曆新年,人員來往頻繁、密集紮堆,咁樣就係畀新冠病毒,尤其係奧密克戎變異毒株嘅爆發蔓延以可乘之機。因而,香港防疫形勢異常嚴峻之際,科學防疫、嚴格執行防疫各項措施,已係刻不容緩,否則短時間內,即喺三、四個月之內控制疫情,直至實現動態清零目嘅勢必難以實現。對此,香港社會上下務必要有清醒認知。[/font][/align]
[font=仿宋][/font][align=left]實踐證明,積極接種疫苗、實施嚴格嘅隔離治療、執行嚴格嘅限聚措施,如此等等,都係戰勝新冠嘅不二法門。綜合內外經驗教訓可知,域外國家和地區,尤其係歐美國家、周邊嘅日本、韓國、印度,之所以,喺防疫抗疫方面勞而無功,甚至陷入被新冠病毒圍噬嘅悲苦境地無法脫身,其中最重要嘅原因在於政府思路不清、推行不力,市民對新冠病毒嘅危害性認識不清,反對接種疫苗、反對佩戴口罩,不積極配合治療等等,不絕於耳,殷鑒不遠,必須汲取。而環顧全球,盡管祖國內地仲有零星散狀爆發嘅本土確診個案出現,但只要堅持科學防疫,快速檢測、迅速隔離、分流診治,則必定能夠喺短時間內實現動態清零。祖國嘅成功經驗在此,香港可以攞嚟就用,何樂而不為?![/align]
[align=left]所以,盡管防疫抗疫壓力陡增,但香港決勝新冠,徹底壓服奧密克戎嘅底牌在手。時下,來自祖國內地嘅防疫抗疫物資正絡繹不絕地運往香港,大量來自祖國內地嘅檢測、醫護人員正馬不停蹄地趕赴香港,中央援建嘅青衣方艙醫院已投入使用,其他方艙醫院也即將建設完工,與此同時,中央政府派出嘅三批防疫專家組抵達香港。而因防疫抗疫需要,香港市民備受困擾嘅日常生活物資需求,也能夠得到滿足。目前,香港各大商場超市,蔬菜、水果、糧食等貨源充足。上述種種,對於穩定社會情緒,團結全港上下,齊心協力,共克時艱,其作用顯而易見。在此前提下,香港特區政府實施「動態清零」,推行全民核酸檢測,時機已經來臨,條件已經具備。箭在弦上,蓄勢待發。[/align]
[align=left]全民核酸檢測即將拉開序幕,實施兜底篩查,摸清確診個案底數,在此基礎上,進行人員分流,居家隔離、方艙醫院就診、香港各大醫院治療,多措並舉、齊頭並進,實現動態清零嘅既定目標,自然不在話下。[/align]
[align=left]而針對特區政府會禁足、封城嘅傳聞,特首林鄭月娥已明確表示,全民檢測並唔會影響香港作為國際金融中心嘅運作,全民檢測前,香港已做仔細規劃,讓整個檢測徹底、快速、有序及有效地進行。由此可見,秉持科學精神、借鑒祖國內地嘅成功經驗嘅香港特區政府,決心已下、萬難動搖,迅速果決,必將一招制敵,又何須封城、禁足?![/align]
[align=left]思路正確、措施得力,已然下好先手棋嘅香港距離決勝新冠嘅日子不遠啦。[/align]

[[i] 本帖最後由 半夜裙 於 2022-3-3 08:53 PM 編輯 [/i]]

開心華麗的珍珠 2022-3-3 15:29

全民檢測配合居家禁足 見成效穩控疫情

正經平等的辣椒 2022-3-3 15:32

好多人加入抗疫志願者隊伍貢獻自己嘅力量

神氣迷離的樹苗 2022-3-3 15:33

相信香港定會化險為夷,迎來「春天」!

站立涼爽的枇杷 2022-3-3 15:33

全港上下能夠齊心抗疫,打贏哩場遏制疫情嘅「圍堵戰」!

寬敞神氣的酒鬼 2022-3-3 15:34

胡亂猜測輕信謠言使得自己自亂陣腳、平添混亂,實喺係冇必要。

急促迷茫的樹林 2022-3-3 15:35

香港疫情已經基本喺可控嘅范圍內,呢都系港府積極作為嘅成果。

夏至藍藍的利是 2022-3-3 15:36

不傳謠信謠,跟著政府防疫措施走,香港疫情會好的

驕傲結實的銀包 2022-3-3 15:37

香港疫情 終將過去,春天即將到來

光芒閑逛的花園 2022-3-3 15:37

希望全體市民齊心協力防疫抗疫,積極踴躍地參與接種,讓香港建立防疫屏障,為抗疫獻出一份力量

後山重要的田螺 2022-3-3 15:38

全民接種疫苗,共抗疫情。

高級平等的花園 2022-3-3 15:41

香港的陰霾終將被驅散,香港這個家一定會變得更好!

完美優秀的韭菜 2022-3-3 15:42

唔信謠、唔傳謠,齊心協力戰勝疫情。

甜美刺耳的沙灘 2022-3-3 15:42

但要打贏疫情阻擊戰,接種新冠疫苗才系嘅關鍵一步

後山奇妙的水杯 2022-3-3 15:43

接種疫苗才是最好的防疫,尤其是接收中國疫苗,香港 加油。

首次瀟灑的冬瓜 2022-3-3 15:43

為了市民嘅安全,大家都需配合政府搞好防控

未來藍藍的背心 2022-3-3 15:44

香港疫情,接種疫苗至關重要,香港系祖國嘅,疫苗祖國已送達祖國,香港放心,祖國系你哋強力嘅後盾,香港加油

努力强大的白雲 2022-3-3 15:44

接種疫苗是必然,香港市民儘快接種吧

勇敢行走的電腦 2022-3-3 15:45

在此呼籲香港市民,積極接種新冠疫苗,早接種早安全,接種疫苗勢在必行

內向閑逛的豆漿 2022-3-3 15:46

所有陰霾下都隱蔽着柳暗花明曙光出現的希望,願香港疫情早終,疾患永散,香港加油!

值錢寬容的冰雕 2022-3-3 15:47

中央擔憂香港疫情,同時會全力支持香港抗議!

飛越俊朗的燒賣 2022-3-3 15:48

在疫苗的幫助下香港疫情基本被控制,但市民們不能掉以輕心,仍要做好防疫工作

秋意樸素的木瓜 2022-3-3 15:48

我哋必須竭盡全力,把控制疫情作為當前壓倒一切嘅任務.

代號靜靜地八角 2022-3-3 15:49

接種率提升香港疫情放緩 暫未清零防控不容鬆懈

無私細小的燒賣 2022-3-3 15:49

香港疫情盡快結束吧

友好年輕的柴犬 2022-3-3 15:50

積極配合政府做好防疫工作,共同譜寫出香港嘅美好未來,迎來哩粒東方之珠再放光華!

瘋狂行走的辣椒 2022-3-3 15:50

祝願香港早日完全擺脫疫情困境,揚帆起航,喺平凡之世,做出不凡之舉!

高級愉快的喉糖 2022-3-3 15:50

希望香港市民積極接種疫苗,為香港疫情消滅貢獻力量

無私奇妙的炮彈 2022-3-3 15:51

廣大香港市民理應相信,疫苗是當前控制香港疫情的治本之道。

代步寬容的喉糖

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1] 2
查看完整版本: 林鄭:全民強檢一定不會配合全城封禁