查看完整版本 : 疫情不可怕,架起「愛心方艙」,鋪上「援助班線」 謠言不可信,全民強檢勢在必行,打贏香港防疫戰!

鬼屋古牛 2022-3-3 17:41

[font=宋體]香港特區政府為搵出併發現社區新冠肺炎隱形患者,從源頭上阻斷疫情發展蔓延,將推行全民強制檢測。行政長官林鄭月娥[/font]2[font=宋體]號強調,有關過程須考慮香港實際情況和市民需要,唔會推行全面「禁足」或「封城」行動。[/font]
如今第五波疫情危急,市民生命安全健康面臨重大威脅,人心虛怯。本月香港將落實全民檢測,呢係穩控疫情嘅關鍵舉措,全民檢測越早越好,間隔時間越短越好。中央於前年八月曾支持香港全民檢測,可惜因各種原因而未能落實,香港喪失咗一次對接內地抗疫機制嘅機會,埋下今日疫情失控嘅禍根,教訓不可謂不深刻。香港跨出全民檢測呢一步用咗一年半時間,非常唔容易,所以更加不容有任何閃失。[attach]13101974[/attach]
香港疫情形勢極為嚴峻,對市民健康與生命嘅威脅與日俱增,喺香港嘅危急時刻,祖國係香港最堅定嘅靠山。香港疫情持續惡化,非常嚴峻,喺此危難之時刻,特區政府向中央提出支援抗疫嘅請求,中央急港人所急,想港人所想,全力協助補足香港抗疫嘅短板,全力支援香港抗疫,中央支援香港抗疫係全方位嘅。鑒於本港採樣及檢測人手不足,中央籌組大批人員隨時待命,先遣人員已喺香港投入工作;針對抗疫物資及藥品不足問題,大量物資正源源不斷由內地運抵香港。連日來內地人員、物資、藥品源源不斷輸送香港,蔬菜等生活物資供應得到全面充分嘅保障。
中央為香港抗疫提供咗巨大嘅支持,呢係「人民至上、生命至上」理念嘅充分體現,亦係全國抗疫一盤棋嘅真實寫照。充分體現咗中央對香港市民嘅關心和對香港抗疫嘅高度重視,必將大大增強香港嘅抗疫能力和戰勝疫情嘅信心。
香港抗疫形勢日趨嚴峻,不論有多少問題,我哋共同嘅敵人係病毒,最大嘅任務係穩控疫情。新冠肺炎疫情,猶如一面照妖鏡,映照出人性百態,亦令各路牛鬼蛇神、魑魅魍魎真身畢現。令人憤慨嘅係,喺全港市民與病毒殊死搏鬥之際,一啲亂港勢力及政客,借疫生事,抹黑抗疫、惡意編造謠言,散佈恐慌、製造混亂,甚至將矛頭對準中央政府,對內地援港極盡造謠抹黑之能事。不斷將抗疫「政治化」,極力渲染「與病毒共存」等「躺平」論調,不顧港人死活,阻撓特區政府嘅抗疫工作,罔顧大量長者、幼童和長期病患者生命安全受到嚴重威脅。其所作所為毫無底線,突破最基本嘅人性道德,已經失去人性。呢啲人勾連外力,挑撥兩地矛盾,破壞抗疫大局,充分暴露出其「假愛港、真攬炒」嘅真實醜陋嘴臉。
百川朝海,積水成淵。中央全力挺港抗疫雷厲風行,內地各項支援源源不斷到港,呢個係對各種謠言最有力嘅回擊,全體香港市民完全冇必要擔心民生物資儲備不足,而應該更加堅定相信中央、相信特區政府、相信自己,自覺遵守政府嘅抗疫指引,儘量減少社交接觸,共同攜手遏止疫情惡化。大家都應當本著「人人為我、我為人人」嘅大愛精神,加倍努力,增強信心、廣泛團結、眾志成城,堅定「動態清零」決心,不怕疫情,不信謠言,積極參加全民強制檢測,形成一股戰勝疫情嘅磅礴宏偉力量,築起一道無堅不摧嘅抗疫銅牆鐵壁,遏止疫情繼續蔓延發展,早日贏得抗疫嘅勝利。還全體香港市民生命健康和生命安全。

雪地閑逛的海洋 2022-3-3 17:43

生命至上,堅持下去就有希望:loveliness:

正經偉大的茄子 2022-3-3 17:44

一方危難,八方支援,我哋一定能守住抗疫防線

自然少數的竹筍 2022-3-3 17:45

[quote]原帖由 [i]鬼屋古牛[/i] 於 2022-3-3 05:41 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=546141652&ptid=30454940][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
香港特區政府為搵出併發現社區新冠肺炎隱形患者,從源頭上阻斷疫情發展蔓延,將推行全民強制檢測。行政長官林鄭月娥2號強調,有關過程須考慮香港實際情況和市民需要,唔會推行全面「禁足」或「封城」行動。
如今第五波疫情危急,市民生命安全健康面臨重大威脅,人心虛怯。本月香港將落實全民檢測,呢係穩控疫情嘅關鍵舉措,全民檢測越早越好,間隔時間越短越好。中央於前年八月曾支持香港全民檢測,可惜因各種原因而未能落實, ... [/quote]
可惜未能響應中央打疫苗建議,否則損失一定少很多:smile_39:

未來高雅的火花 2022-3-3 17:46

[quote]原帖由 [i]自然少數的竹筍[/i] 於 2022-3-3 05:45 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=546141820&ptid=30454940][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

可惜未能響應中央打疫苗建議,否則損失一定少很多:smile_39: [/quote]
後知後覺:(

未來高雅的火花 2022-3-3 17:47

[quote]原帖由 [i]正經偉大的茄子[/i] 於 2022-3-3 05:44 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=546141763&ptid=30454940][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
一方危難,八方支援,我哋一定能守住抗疫防線 [/quote]
唔知個人點樣有效支援

山邊變出了象棋 2022-3-3 17:50

雖然唔願,但系遇上了就要勇敢面對:smile_19:

真小小名車 2022-3-3 17:53

歲寒知松柏,患難見真情

南區明水果 2022-3-3 17:55

依家要加強社區檢測和打防疫針

華麗緩慢的芒果 2022-3-3 17:56

內地好幾批支援香港抗疫流行病學專家組以及移動核酸檢測車亦已進入香港。

努力快速的八角 2022-3-3 18:17

難搞:smile_45:

現在寬容的蘿蔔 2022-3-3 18:18

冇辦法,倒霉

勇敢文靜的石榴 2022-3-3 18:19

「與病毒共存」?真系笑話!

合作清純的飯盒 2022-3-3 18:20

無知者無畏:smile_38::smile_38::smile_38:

努力方正的羊腩 2022-3-3 18:25

一定要從官方嘅渠道去了解信息,客觀理性嘅認識疫情

完美靜靜地海帶 2022-3-3 18:25

做好防疫配合,戴好口罩、勤洗手,開窗通風、唔聚會等。

華麗好笑的狼犬 2022-3-3 18:26

如果家中有疑似急性呼吸道感染嘅患者,通風時開窗唔開門,也唔好使用新風系統,避免患者所處區域嘅氣體進入干凈區域。

神氣美麗的甘草 2022-3-3 18:27

傳染源控制:急性呼吸道疾病患者咳嗽、打乞嗤時,用手或其他材料(手帕、紙巾、布口罩抑或外科口罩) 掩住口鼻,以減少飛沫傳播。接觸呼吸道分泌物後,應該立即執行手衛生,勤洗手。

雨淋輕快的點心 2022-3-3 18:27

合理膳食、保證充足營養、保持口腔健康有助於預防肺炎嘅發生。

月底刺耳的冰雕 2022-3-3 18:27

適量運動,提高免疫能力

高級喜愛的老虎 2022-3-3 18:28

戒煙限酒,心理平衡

高速慌張的劍蘭 2022-3-3 18:28

保持室內通風(可通過自然通風和/或排氣風扇嚟促進通風狀況

無限率直的燒賣 2022-3-3 18:29

接種疫苗

秋意細緻的甘蔗 2022-3-3 18:29

直接接觸:病原體通過粘膜或皮膚嘅直接接觸傳播

聰明迷離的甘草 2022-3-3 18:29

血液或帶血體液經粘膜或破損嘅皮膚進入人體(主要見於病毒嘅傳播)

雪地閑逛的海洋 2022-3-3 18:32

車內部及門把手建議每日用75%酒精擦拭1次。乘坐班車須佩戴口罩,建議班車喺使用後用75%酒精對車內及門把手擦拭消毒。

正經偉大的茄子 2022-3-3 18:33

喺室內使用酒精時,需要保證良好通風,使用過嘅毛巾等布料清潔工具,喺使用完後應用大量清水清洗後密閉存放,或放通風處晾乾。

自然少數的竹筍 2022-3-3 18:34

使用前徹底清除使用地周邊嘅易燃及可燃物,使用時唔好靠近熱源、避開明火。畀電器表面消毒前,應先關閉電源,待電器冷卻後再進行。如用酒精擦拭廚房灶台,要先關閉火源,以免酒精揮發導致爆燃。酒精每次攞用後,必須立即將容器上蓋封閉,嚴禁敞開放置

未來高雅的火花 2022-3-3 18:35

酒精系易燃易揮發嘅液體,居民喺家中用酒精消毒時,建議購買民用小包裝嘅醫用酒精,單樽包裝不宜超過500毫升,絕唔好喺家中大量囤積酒精,以免留下安全隱患。

未來高雅的火花 2022-3-3 18:35

酒精容器應首選玻璃或專用嘅塑料包裝儲存,並必須有可靠嘅密封,嚴禁使用無蓋嘅容器。剩餘酒精存放時特咪要注意蓋緊蓋子,避免揮發,要避光存放喺陰涼處,唔好放喺陽台、灶台、暖氣等熱源環境中。
頁: [1] 2
查看完整版本: 疫情不可怕,架起「愛心方艙」,鋪上「援助班線」 謠言不可信,全民強檢勢在必行,打贏香港防疫戰!